Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/01/2012

Να παρέμβει ο ΟΗΕ για το εν ψυχρώ έγκλημα της τουρκικής αεροπορίας σε βάρος κουρδικού χωριού

Ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πρόσφατη πολύνεκρη τουρκική αεροπορική επιδρομή σε κουρδικό χωριό εντός της Τουρκικής επικράτειας, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ:

Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος και ασυγκίνητος μπροστά στο έγκλημα αυτό που στοίχισε τη ζωή πάνω από 40 κουρδικής καταγωγής Τούρκων πολιτών, κυρίως μικρών παιδιών και νέων. Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας βαρύνεται με ένα έγκλημα εν ψυχρώ. Οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να παρέμβουν  και ειδικότερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ζητήσει εξονυχιστική έρευνα και τον καταλογισμό των ευθυνών εκείνων που το διέπραξαν.

Πάνω απʼόλα, όμως, η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για διαρκή ειρηνική λύση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναγνώριση και συνταγματική κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των κουρδικής καταγωγής πολιτών της Τουρκίας, που απορρέουν από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

To Γραφείο Τύπου