Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/01/2012

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ 2012 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Στρατούλη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και του πανελλαδικού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 (Βαγγέλη Σπυριδωνίδη και Κατερίνα Ρενιέρη) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ 2012 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Το 2012, με τις πολιτικές της τρόικας και των μνημονίων, τις οποίες η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – Ακροδεξιάς θα εφαρμόσει πιστά, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διακήρυξε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, θα είναι πολύ χειρότερο και πιο εφιαλτικό οικονομικά και κοινωνικά από το 2011.

Γιʼ αυτό το λόγο η εργατική τάξη και τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα αναζητούν την ελπίδα  από κάπου να πιαστούν και να ακουμπήσουν, αναζητούν την εναλλακτική πολιτική πρόταση στα μνημόνια και στην κοινωνική καταστροφή.

Εάν δεν υπάρξει, δεν προβληθεί και δεν προωθηθεί εναλλακτική στα μνημόνια πολιτική πρόταση δεν είναι αυτονόητη η ευθύγραμμη ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων. Η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων προϋποθέτει ως στοιχείο παρακίνησης και έμπνευσης, την ύπαρξη και προώθηση εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί μπορεί οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που αφήνει το 2011 και προδιαγράφει το 2012 γεννιούνται και τρεις νέες ελπίδες για τη νέα χρονιά, που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές. Οι ελπίδες αυτές έχουν να κάνουν:

•    Με τη συνέχιση και την ένταση των κοινωνικών και εργατικών αγώνων με στόχο να ανατρέψουν τις κατεδαφιστικές μνημονιακές πολιτικές, αλλά και την κυβέρνηση που τις εφαρμόζει.

•    Με τη συνέχιση και την περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων και του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης στα θύματα της κρίσης και των κυβερνητικών και τροικανών πολιτικών σε αντιπαράθεση με την κρατική κοινωνική αναλγησία και απουσία και με την υποκριτική φιλανθρωπία της άρχουσας τάξης.

•    Με την ευόδωση των προσπαθειών και διεργασιών για κοινές δράσεις και την πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς με βάση ένα κοινό ριζοσπαστικό πρόγραμμα με ορίζοντα το σοσιαλισμό και τη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου και μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με στόχο να αναδείξει μία αριστερή – προοδευτική κυβέρνηση που να σταματήσει τη λεηλασία του λαού και της χώρας.

Η βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτή η ελπιδοφόρα για το λαό συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, με πυρήνα τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι να υπάρξει σʼ όλες τις δυνάμεις της ισχυρή ενωτική πολιτική βούληση και διαθεσιμότητα για αμοιβαίες προγραμματικές υποχωρήσεις, με σεβασμό των ιδιαίτερων ταυτοτήτων χωρίς περιχαρακώσεις ή επικοινωνιακές σκοπιμότητες και χωρίς να τίθενται εκ των προτέρων προσχηματικοί η απαγορευτικοί για την συνεργασία όροι!

Μία τέτοια συνεργασία της Αριστεράς μπορεί να προσελκύσει στα πλαίσια του ευρύτερου κοινωνικού μετώπου και δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ και αναζητούν προσέγγιση με την Αριστερά με απαραίτητες προϋποθέσεις τη συμφωνία στο κοινό πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο,  τη συμπόρευση στους κοινωνικούς αγώνες και φερέγγυες και αξιόπιστες δεσμεύσεις, που θα διασφαλίζουν ότι αυτή η πολιτική συνεργασία μπορεί νʼ αντέξει στο χρόνο και στις δυσκολίες και δεν θα είναι ένα απλό προεκλογικό πυροτέχνημα που θα λειτουργήσει απλώς για βουλευτικές έδρες ή ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

To Γραφείο Τύπου