Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/10/2002

Πρωτοβουλία ΣΥΝ κατά του πολέμου στο Ιράκ: Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με πρεσβευτές των μονιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΠρωτοβουλίαΣυνασπισμού κατά του πολέμου στο Ιράκ:Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με πρεσβευτέςτων μονιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείαςτου ΟΗΕ

O Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και οι Ν.Χουντής, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, Αλ.Παπαδομιχελάκη, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνη του Τμήματος εξωτερικής πολιτικής, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρεσβευτή της Γαλλίας.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Το πρόβλημα του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ είναι κεντρικό πρόβλημα της ανθρωπότητας, της Ευρώπης, όλων των λαών της περιοχής.

Πήραμε την πρωτοβουλία να συναντήσουμε τους πρέσβεις των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκτιμάμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να ενδώσει στις μεθοδεύσεις και στις πιέσεις του κ. Μπους για να νομιμοποιήσει έναν τέτοιο προληπτικό πόλεμο. Ο κ. Μπους θέλει την απειλή του διαρκούς πολέμου να σκιάζει ολόκληρο τον κόσμο.

Εμείς αγωνιζόμαστε για την προοπτική της ειρήνης, της συνεργασίας, της φιλίας και της αλληλεγγύης με τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΟΗΕ

Το πρόβλημα της αποτροπής του πολέμου και της κατοχύρωσης της ειρήνης πρέπει να είναι κεντρικό πρόβλημα και της ελληνικής Προεδρίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση οφείλει από τώρα να προετοιμαστεί, να ενεργοποιηθεί, να κινητοποιηθεί, να αξιοποιήσει το αντιπολεμικό φρόνημα όλων των λαών της Ευρώπης, να αξιοποιήσει την στάση άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε έναν τέτοιον πόλεμο. Στην ελληνική, λοιπόν, Προεδρία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να καταστεί σαφές ότι το όραμα μιας κοινής πολιτικής της Ε.Ε. για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον κόσμο είναι στρατηγικής σημασίας εξέλιξη. Η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι το αντίβαρο με τη στρατηγική της αυτονομία στη μονομερή δράση της αυτοκρατορικής πρακτικής του κ. Μπους.

Η ελληνική κυβέρνηση να αναδείξει την ελληνική προεδρία σε πολιτικό γεγονός εναντίον του πολέμου και υπέρ την ειρήνης. Οι κυβερνήτες της Ευρώπης να πάψουν να είναι διαχειριστές της προσαρμογής στις ΗΠΑ και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ως οραματιστές και δημιουργοί της Ευρώπης που θα εγγυάται την ειρήνη στον κόσμο, την ανθρώπινη ανάπτυξη με δημοκρατία και κοινωνική προστασία για όλους. Η ελληνική κυβέρνηση από τώρα να ακούσει και να ενστερνιστεί την αντιπολεμική κινητοποίηση του ελληνικού λαού, των ευρωπαϊκών λαών και της αμερικανικής κοινωνίας, έτσι ώστε η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. να γίνει διπλωματικό και πολιτικό γεγονός ιστορικής σημασίας για την ειρήνη".

To Γραφείο Τύπου