Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/10/2002

Δήλωση του Προέδρου του ΣYN για τα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών & νομαρχιακών εκλογών

"Η μέχρι τώρα εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι τα ψηφοδέλτια τα οποία στήριξε ο ΣΥΝ με αυτοδιοικητικά και πολιτικά κριτήρια σε όλη την Ελλάδα κατέγραψαν μια σημαντική θα έλεγα εντυπωσιακή παρουσία, διακριτή παρουσία.

Για μας η επιτυχία αυτών των συνδυασμών αποτελεί την αφετηρία για μια ακόμη πιο ουσιαστική και θετική συνεισφορά των δυνάμεων της σύγχρονης Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της Οικολογίας στον θεσμό της Τ.Α. και της συνολικής ανάπτυξης της χώρας.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο γύρο και στις περιπτώσεις που τα ψηφοδέλτια που στήριξε μαζί με άλλες δυνάμεις ο ΣΥΝ δεν μετέχουν σ΄ αυτόν θα καθορίσουμε την στάση με τα ίδια αυτοδιοικητικά και πολιτικά κριτήρια, με σεβασμό βεβαίως στις αποφάσεις των ίδιων των συνδυασμών, με εκτίμηση και σεβασμό στην κρίση στα πολιτικά κι αυτοδιοικητικά κριτήρια δηλαδή των πολιτών.

Θα ήθελα να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο αποτέλεσμα της υπερνομαρχίας Αθήνα-Πειραιά. Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Μ. Γλέζου αποτελεί μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ότι ο ελληνικός λαός παραμένει σταθερά προσηλωμένος στις ιδέες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ανιδιοτελούς συμμετοχής στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει παιχνίδια με τη δημοκρατία. Όταν το πολιτικό σύστημα εξαντλεί τα όριά του και τις δυνατότητές του, καλό είναι τα δύο μεγάλα κόμματα να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουν παιχνίδια με τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να κερδίσει η αυτοδιοίκηση και όχι η πόλωση. Γιατί η πόλωση κλωνοποιεί την αυτοδιοίκηση. Να κερδίσει ο πλουραλισμός των δυνάμεων που διαθέτει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός και όχι ο δικομματισμός ή ο στείρος κομματισμός που απονεκρώνει και αφυδατώνει τον πλούτο των δυνάμεων και των εναλλακτικών λύσεων που έχει η ελληνική κοινωνία. Να κερδίσει η πολιτική. Να μιλήσουμε με όρους πολιτικής, με όρους κοινωνίας, με όρους ιδεών, με όρους αξιών και όχι με όρους συνθημάτων, εντυπώσεων και εικόνων.

Εκείνο που εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ καταγράφουμε είναι αυτό το αισιόδοξο μήνυμα που παίρνουμε από τα αποτελέσματα τα οποία πέτυχαν οι συνδυασμοί που στηρίξαμε μαζί με άλλες δυνάμεις οικολογικές, κοινωνικές, ενώσεις πολιτών, πολιτικές δυνάμεις, δυνάμεις της Αριστεράς.

Είναι αναγκαίο να το επισημάνουμε ότι και στον χώρο της Αριστεράς πρέπει να παρθούν μηνύματα. Ότι και στον χώρο της Αριστεράς ο απομονωτισμός και ο στείρος κομματισμός βλάπτουν".

To Γραφείο Τύπου