Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/01/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Στρατούλη στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και του πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του σχετικά με τις αναμενόμενες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις το 2012, στο ραδιοσταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» (Γιάννη Ανδρουλιδάκη) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το 2012 θα είναι η χρονιά των αγώνων και της Αριστεράς»

Το 2011 ήταν μία χρονιά - κόλαση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, για τα εισοδήματα τους μισθούς, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας τους.

Ωστόσο το 2011 μας αφήνει ως αγωνιστική παρακαταθήκη τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες με αποκορύφωμα τις δύο πανελλαδικές πανεργατικές 48ωρες απεργίες που οδήγησαν στην κατάρρευση και ανατροπή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου  καθώς και το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης προς τα θύματα των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών που αναπτύχτηκε σε πολλούς δήμους και γειτονιές όλης της χώρας.

Οι βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές, όπως φάνηκε και από τα τρομοκρατικά και εκβιαστικά για το λαό πρωτοχρονιάτικα μηνύματα του Πρωθυπουργού και των Διοικητών της Τράπεζας Ελλάδας και της Εθνικής τράπεζας, θα συνεχιστούν και το 2012. Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - Ακροδεξιάς θα συνεχίσει τις πολιτικές της προηγούμενης του Γ. Παπανδρέου. Δηλαδή τις εργασιακές εφεδρείες στο δημόσιο τομέα, τις απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το σφαγιασμό των μισθών και των συντάξεων, αρχικά των επικουρικών και στη συνέχεια των κύριων, το φορολογικά χαράτσια, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις αυταρχικές και κατασταλτικές πρακτικές. Θα υπογράψει επίσης τη νέα δανειακή σύμβαση και το ακόμα σκληρότερο μνημόνιο που θα τη συνοδεύει.

Μέσα όμως σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που αφήνει το 2011 και προδιαγράφει το 2012 γεννιούνται και νέες ελπίδες για τη νέα χρονιά, που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές.

Οι ελπίδες αυτές έχουν να κάνουν με τη συνέχιση και την ένταση των κοινωνικών και εργατικών αγώνων με πιο πολιτικοποιημένα και ριζοσπαστικά αιτήματα, με στόχο να ανατρέψουν τις κατεδαφιστικές πολιτικές και τα τρομοκρατικά διλλήματα που τις συνοδεύουν αλλά και την κυβέρνηση που τις εφαρμόζει. Ήδη σε ορισμένους χώρους (Ελληνική Χαλυβουργία, ΑΛΤΕΡ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΙΓΜΕ, κατειλημμένα εργοστάσια στο Περιστέρι κλπ) βρίσκονται σε εξέλιξη μακρόχρονοι και ηρωικοί αγώνες, που στηρίζονται από το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο με δράσεις αλληλεγγύης αλλά και με παναττική απεργία των 5 εργατικών κέντρων της Αττικής στις 17/1. Οι αντιστάσεις αυτές μπορούν και πρέπει να συντονιστούν και να γενικευτούν με πανελλαδική πανεργατική απεργία στις αρχές του Φλεβάρη και να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που θα τη συνοδεύει. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε σε όλες τις κλίμακες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος προσπαθώντας να τις στρέψουμε σε αγωνιστικές αποφάσεις ρίχνοντας το κύριο βάρος στον ιδιωτικό τομέα και στα πρωτοβάθμια σωματεία προσπαθώντας παράλληλα νʼ αλλάξουμε του συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στα συνδικάτα υπέρ των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων με τη δυναμική είσοδο σʼ αυτά των ανέργων και των ελαστικά απασχολουμένων.

Νέες ελπίδες μπορούν να γεννηθούν με τη συνέχιση και την περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων και του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης στα θύματα της κρίσης και των κυβερνητικών και τροϊκανών πολιτικών.

Επίσης με την ευόδωση των προσπαθειών και διεργασιών για κοινές δράσεις και την πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς με βάση ένα κοινό ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Με τη συγκρότηση επίσης ενός ευρύτατου πολιτικού μετώπου, με πυρήνα του τις ενωμένες δυνάμεις της Αριστεράς, και μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με στόχο να αναδείξει μία αριστερή – προοδευτική κυβέρνηση, που να σταματήσει τη λεηλασία του λαού και της χώρας και νʼ ανοίξει νέους ελπιδοφόρους δρόμους παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας με ορίζοντα το σοσιαλισμό.

Καλή Χρονιά, σε όλους τους ακροατές σας με υγεία, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, αγωνιστικότητα, πολιτική ανυπακοή, με το κεφάλι ψηλά και με  μία ενωμένη Αριστερά για την απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων και για μία νέα προοδευτική και σοσιαλιστική Ελλάδα!

To Γραφείο Τύπου