Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/01/2012

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη: Καταστροφή ιστορικού αρχείου Υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην Οικονομίας) εξαιτίας διαρροής κλοφέν

Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Οικονομικών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού ιστότοπου "koutipandoras.gr" σύμφωνα με τον νόμο 3763/2009, άρθρο 29 επί κυβέρνησης της ΝΔ προβλέπεται η καταστροφή του ιστορικού αρχείου του υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην Οικονομίας), χωρίς όμως οποιαδήποτε πρόβλεψη για δημιουργία αντιγράφων, με το επιχείρημα ότι έχει ρυπανθεί από την επικίνδυνη καρκινογόνα ουσία κλοφέν το 2003 εξαιτίας διαρροής από μετασχηματιστές της ΔΕΗ παλιά τεχνολογίας, με μόνωση πυκνωτών κλοφέν. Η διαρροή κινητοποίησε τότε τις Αρχές και ξεκίνησε η διαδικασία απορρύπανσης του χώρου από την εταιρεία SUK που ανέλαβε την απορρύπανση.

Μετά την απορρύπανση του υπογείου, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε εξειδικευμένες μετρήσεις σε όλο το κτήριο. Όπως διαβεβαιώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευρυπίδης Στεφάνου «οι μετρήσεις την εποχή εκείνη, μετά την απορρύπανση, έδειξαν πως όλα ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για σκάνδαλο συγκάλυψης σκανδάλων γιατί το επιχείρημα  της ρύπανσης των αρχείων από το κλοφεν θεωρείται έωλο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρχεία θα καταστραφούν με συμβατικές μεθόδους και όχι με ειδική θερμοκαταστροφή σε χώρα του εξωτερικού, πράγμα το οποίο θα συνέβαινε αν είχαν πραγματικά κλοφέν.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός  ότι τα αρχεία εμφανίζονται ως αρχεία μη διαβαθμισμένα ή ιστορικής σημασίας, ενώ σύμφωνα με το koutipandoras.gr είναι αρχεία  με τις συμβάσεις που περιγράφουν την οικονομική ιστορία της Ελλάδας μετά τον εμφύλιο και αρχεία που σχετίζονται με την SIEMENS, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και  τις συμβάσεις για τα υποβρύχια.

Μετά και την προφορική δέσμευση του Yπ. Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη που δήλωσε: «Η απόφαση αυτή ήταν μια απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.[...]Ουδέποτε συμφώνησα με μία τέτοια πρόταση καταστροφής του αρχείου και ούτε μπήκα στην λογική να το συζητήσω»

Mετά και από τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας σύμφωνα με την οποία: «Ουδέποτε υπήρξε ανάθεση για την καταστροφή των αρχείων που περιγράφονται στο άρθρο 29 του Ν. 3763/2009 σε εταιρία, ούτε έχει δρομολογηθεί  μέχρι σήμερα κάποια άλλη ενέργεια για την καταστροφή τους. Επιπλέον επισημαίνεται ότι το εν λόγω προς καταστροφή, σύμφωνα με το νόμο, υλικό αφορά σε αρχεία παλαιών επενδυτικών νόμων και δεν περιέχει σε καμία περίπτωση έγγραφα διαβαθμισμένα, ιστορικής αξίας ή που σχετίζονται καθʼ οιονδήποτε τρόπο με ζητήματα κρατικών προμηθειών».

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

•    Σχεδιάζεται ή όχι η καταστροφή του αρχείου, παρά τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις, μετά την απορρύπανση του χώρου ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος και οι τιμές είναι στα φυσιολογικά όρια;

•    Σκοπεύει η κυβέρνηση να  επανεξετάσει και ενδεχομένως να καταργήσει το άρθρο 29 του ν. 3763/2009, ώστε να μην καταστραφεί το αρχείο του πρώην Υπουργείου Οικονομίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης