Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/10/2002

Δηλώσεις του Προέδρου του Συνασπισμού για τον β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος έκανε σήμερα δηλώσεις για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Στον πρώτο γύρο των εκλογών οι πολίτες σε όλη τη χώρα έκαναν την επιλογή τους. Ψήφισαν τους συνδυασμούς και τα πρόσωπα που θεωρούσαν κατάλληλα για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές.
Κανονικά οι εκλογές έπρεπε να είχαν τελειώσει.
Ο δεύτερος γύρος είναι ένα κατασκεύασμα του απαράδεκτου εκλογικού νόμου, που σκοπό έχει όχι να προκαλεί συνθέσεις και συμμαχίες αλλά να εκβιάζει τους ψηφοφόρους των μικρότερων δυνάμεων, για άνευ όρων στήριξη των ισχυρότερων.
Αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Ο ΣΥΝ το λέει εδώ και καιρό και καλούμε και τώρα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ. να δεσμευτούν επί του θέματος αυτού και να μην το θυμούνται κάθε φορά μεταξύ α' και β' γύρου.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα έκανε τις επιλογές του με έναν συνδυασμό πολιτικών και αυτοδιοικητικών κριτηρίων.
Εκτίμησε το έργο των απερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, τα υπαρκτά προβλήματα, τα προγράμματα των διαφόρων δυνάμεων και συσπειρώσεων, την αξιοπιστία των προσώπων και κατέληξε στις αποφάσεις του πάντα με κριτήριο το συμφέρον των πολιτών του κάθε Δήμου και της κάθε Νομαρχίας.
Ειδικά για τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας και για την Υπερνομαρχία Αθήνα και Πειραιά ακολουθήσαμε μια διαφορετική τακτική.

Εκτιμήσαμε τότε ότι σε αυτά τα σημεία τα δύο μεγάλα κόμματα θα κομματικοποιήσουν έντονα την αναμέτρηση και θα αλλάξουν το περιεχόμενο των εκλογών, γι αυτό και αποφασίσαμε να στηρίξουμε ψηφοδέλτια που να εκφράζουν την συσπείρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Οικολογίας και των κινημάτων και να δώσουμε μέσα από αυτά την εκλογική μάχη, εμμένοντας στον πραγματικό αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της.

Αυτή η ρεαλιστική και σοβαρή εκλογική τακτική πιστεύουμε ότι έγινε κατανοητή και επιδοκιμάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τους πολίτες. Και όλοι όσοι τότε είχαν σπεύσει να μας κρίνουν αρνητικά γι αυτή την επιλογή μας, σήμερα διαπιστώνουν πόσο διορατικά είχαμε προβλέψει αυτά που συνέβησαν. Την ακραία κομματικοποίηση, την ακραία πόλωση και την μετατροπή των εκλογών σε αυτά τα σημεία σε εκλογές εθνικού χαρακτήρα.

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών - και όπου δεν μετέχουν οι συνδυασμοί τους οποίους υποστηρίζουμε - η στάση μας είναι απολύτως σαφής:

Α) Θα σεβαστούμε τις επιλογές που κατά τόπους θα κάνουν οι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί συνδυασμοί στους οποίους μετέχουμε.
Αυτοί οι συνδυασμοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύ ευρύτεροι και συγκροτήθηκαν με αυτοδιοικητικά κριτήρια από ζωντανές δυνάμεις κάθε τοπικής κοινωνίας, από δυνάμεις που έχουν ρόλο και λόγο για τα προβλήματα της περιοχής τους.
Ο ΣΥΝ τιμά τις συνεργασίες του έστω και με έναν πολίτη και δεν πρόκειται να ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική που να καπελώνει κανέναν, που να αχρηστεύει κανέναν..

Β) Στους τρεις μεγάλους Δήμους και την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά θα ακολουθήσουμε την ίδια τακτική.
Σε συνεργασία και με τις άλλες δυνάμεις με τις οποίες συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια που έχουν συγκροτηθεί, θα επιμείνουμε με συνέπεια στη λογική που ακολουθήσαμε και στον πρώτο γύρο.
Δεν αποδεχόμαστε την αλλαγή του περιεχομένου των εκλογών, που επιχειρήθηκε και στον πρώτο, επιχειρείται και στο δεύτερο γύρο. Δεν αποδεχόμαστε την κομματικοποίηση.
Τα προγράμματα όλων είναι γνωστά. Όπως είναι γνωστή και η κριτική που ασκήσαμε από την πλευρά μας σε αυτά, στην τακτική την οποία ακολούθησαν τα διάφορα ψηφοδέλτια, στον τρόπο προβολής, το κλίμα πόλωσης που επικράτησε, αλλά και στα πρόσωπα και στη στάση τους και στη συμπεριφορά τους.
Τα μέλη, τα στελέχη, οι ψηφοφόροι έχουν διαμορφώσει άποψη και θα την εκφράσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αξιολογώντας αυτά τα κριτήρια, τα αυτοδιοικητικά, τα πολιτικά, τα κριτήρια εκτίμησης συμπεριφορών, προγραμμάτων και προσώπων.

Οι επιλογές του κόμματος ήταν σαφείς: Ο Τάσος Κουράκης για το δήμο της Θεσσαλονίκης, ο Θοδωρής Δρίτσας για το δήμο του Πειραιά, ο Φώτης Κουβέλης, με την "Αλλη Αθήνα" για το δήμο της Αθήνας, ο Μανώλης Γλέζος, ο Σπύρος ο Λυκούδης και η Εύη Καρακώστα για την Υπερνομαρχία.
Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτησή μας θα μεταφραστεί με όρους καθαρών πολιτικών συμμαχιών και εμείς κάτι τέτοιο δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε.

Στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές ήμασταν ανοιχτοί σε αυτοδιοικητικές συμμαχίες. Και τέτοιες συμμαχίες κάναμε πολλές και προς διάφορες πλευρές Από το παράθυρο και κάτω από την πίεση εκβιαστικών διλημμάτων, δεν θα ανοίξουμε συζήτηση περί πολιτικών συμμαχιών.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Διευκρινίστε μας τι ακριβώς προτείνετε στους πολίτες για τον β' γύρο...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολίτες οι οποίοι στήριξαν τους συνδυασμούς στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Υπερνομαρχία Αθηνών και Πειραιά έχουν από τον πρώτο γύρο με πολιτικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια αξιολογήσει προγράμματα, άλλους συνδυασμούς, πρόσωπα.
Εμείς λοιπόν λέμε οι πολίτες θα εκφράσουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο αυτές τις εκτιμήσεις με χρησιμοποίηση αυτών των κριτηρίων. Δεν λέμε εμείς είμαστε υπέρ του ενός και εναντίον του άλλου. Δεν λέμε, πηγαίντε σπίτι σας, δεν σας αφορούν οι εκλογές. Λέμε με πολιτικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια να εκφράσουν την αξιολόγησή τους οι πολίτες. Γιατί είναι ενεργοί και υπεύθυνοι οι πολίτες, δεν χειραγωγούνται, γιατί είναι πολίτες που θέλουν να έχουν λόγο και δεν μπορεί κανείς να τους αχρηστεύσει.

Στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΝ είχατε μιλήσει για "Τζαννετάκους" αρνητικά...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική μας τοποθέτηση είναι σαφής. Οι πολίτες να επιλέξουν με πολιτικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια, παίρνοντας υπόψη τους και το πώς έχουμε κρίνει, μέχρι τώρα, τα προγράμματα των διαφόρων συνδυασμών αλλά και τις υποψηφιότητες των άλλων συνδυασμών. Γιατί οι πολίτες, εκτός από προγράμματα και διακηρύξεις, μετρούν και την αξιοπιστία των προσώπων και την πολιτική στάση τους. Και χαίρομαι που μου υπενθυμίζετε ότι σε ανύποπτο χρόνο, πριν και από τον πρώτο γύρο, είχα εκ μέρους του ΣΥΝ αποδοκιμάσει ορισμένα φαινόμενα, τα οποία τα είχα χαρακτηρίσει φαινόμενα παραγοντισμού και αμοραλισμού, φαινόμενα μεταγραφών χωρίς αρχές. Πριν από τον πρώτο γύρο, είχα αποδοκιμάσει και το φαινόμενο του κ. Βούγια και το φαινόμενο του κ. Τζαννετάκου και το φαινόμενο της κας Λουλέ.
Είναι φανερό επομένως ότι αυτά δεν περνάνε απαρατήρητα και αυτό το λέω από πλευράς αρχών και αξιών και όχι εν όψει του δευτέρου γύρου ως προτροπή ή αποδοκιμασία για κάποιον. Αλλωστε στην αντίληψη που καλλιεργείται ότι στην πολιτική τα πάντα επιτρέπονται και όλα ξεχνιούνται, ο ΣΥΝ, με πολύ σκληρό και άνισο τρόπο, επιμένει να λέει ότι η δημοκρατία και η πολιτική ολοκληρώνονται στο κοινωνικό και ηθικό πεδίο. Ολοκληρώνονται με κοινωνικά και ηθικά κριτήρια.

Εχετε σχόλιο για την τοποθέτηση στελεχών όπως ο κ. Κουναλάκης υπέρ της κας Γεννηματά;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανακοινώνω την θέση του ΣΥΝ. Αυτή είναι η θέση του ΣΥΝ. Αυτό αποφάσισαν οι συνδυασμοί που στηρίζουμε, αυτό αποφάσισαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές, οι Δημοτικές κινήσεις, αυτό αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία. Είναι ελεύθερες και σεβαστές βεβαίως οι προσωπικές απόψεις, αλλά εξ ίσου αναγκαία, σεβαστή και δημιουργική είναι η διαμόρφωση, η στήριξη και η προβολή της συλλογικής θέσης. Αυτό σημαίνει δημοκρατική διαδικασία. 'Όχι διαγραφή της συλλογικής θέσης στο όνομα της προσωπικής άποψης. Η συλλογική απόφαση εκφράζει τον ΣΥΝ και όχι οι προσωπικές διαφωνίες.
Αυτό σημαίνει άλλωστε και η νέα συλλογικότητα ως αξία της σύγχρονης Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της Οικολογίας. Τα μέλη μας, οι φίλοι μας, όλη η κοινή γνώμη γνωρίζουν τι βλάπτει και τι ενισχύει την εικόνα του ΣΥΝ. Ενισχύει την εικόνα του ΣΥΝ η συλλογικότητα και η προσήλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι. Γιατί με άνισους όρους και σε δύσκολες συνθήκες ο ΣΥΝ επιμένει, ο ΣΥΝ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου, ο ελληνικός λαός περιμένει από τον ΣΥΝ αυτό το νέο δείγμα γραφής και αυτό ενισχύει και εγκρίνει.

Γιατί ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την περιφέρεια;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και δυο χρόνια περίπου ο ΣΥΝ είχε καθορίσει αυτή την ανοιχτή, με αυτοδιοικητικά κριτήρια, τακτική. Είχαμε εξαιρέσει από την γενικότερη τακτική επιδίωξης αυτοδιοικητικών συμμαχιών την Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη και την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά. Και την είχαμε εξαιρέσει ακριβώς για τους λόγους για τους οποίους σας είπα προηγουμένως, γιατί είχαμε εκτιμήσει ότι εδώ θα γινόταν ένας άγριος δικομματικός, πολωτικός ανταγωνισμός. 'Όταν είχε εισηγηθεί την άποψη αυτή από το Τμήμα Αυτοδιοίκησης ο Σπύρος ο Λυκούδης, είχαν διατυπωθεί και δημόσια διάφορες επιφυλάξεις. Σήμερα όλοι διαπιστώνουν ότι είμαστε στα πράγματα και σωστά πορευτήκαμε. Γι αυτό και σας λέω ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Είμαστε σε απόλυτη συνέπεια με την στάση που τηρήσαμε για την Αθήνα, Πειραιά, την Θεσσαλονίκη και την Υπερνομαρχία.
Ουσιαστικά το ερώτημα είναι αν πας με τη Ν.Δ. ή αν πας με το ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν δεν μπαίνουμε σ' αυτό το δίλημμα. Οι πολίτες... ξέρουν να αξιολογήσουν και να τοποθετηθούν. Δεν λέμε, τραβάτε σπίτι σας και γυρίστε την πλάτη. Δεν λέμε υπέρ του ενός, δεν λέμε υπέρ του άλλου. Είναι μια σαφής διαφορετική πολιτική στάση.

Για την παρέμβαση της Εκκλησίας στις δημοτικές εκλογές

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πριν από τον πρώτο γύρο στην συζήτηση που είχαμε κάνει στην προηγούμενη συνέντευξη είχα επισημάνει πόσο θλιβερό είναι το φαινόμενο διαφόρων υποψηφίων που επιζητούν την αποδοχή του Αρχιεπισκόπου, εν όψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Είχα επίσης επισημάνει πόσο επιζήμιο είναι το φαινόμενο να μετατρέπουν κάποιοι την οργάνωση της Εκκλησίας σε πολιτικό λόμπι ή σε εκλογικό λόμπι. Και έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη τα δύο κόμματα διότι, έχοντας εξαντλήσει την μεταξύ τους πόλωση και αντιπαράθεση, βάζουν και την παρέμβαση της εκκλησιαστικής οργάνωσης στο εκλογικό παιχνίδι. Λέμε λοιπόν ότι όλα τα κόμματα οφείλουν ρητά να αποδοκιμάσουν την επιχείρηση παρέμβασης της οργάνωσης της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα και στις εκλογικές αναμετρήσεις. Κι έχουν ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. γιατί ενθαρρύνουν την τάση του Αρχιεπισκόπου να παρεμβαίνει. Και έχουν μεγαλύτερη ευθύνη βεβαίως, διότι στο νέο μας Σύνταγμα δεν θέλησαν τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.
Να λοιπόν ποια είναι τα επιζήμια φαινόμενα: Σε μια περίοδο ακραίας πόλωσης και η οργάνωση της Εκκλησίας στο εκλογικό παιχνίδι στην τακτική της ακραίας πόλωσης. Πολιτικό λόμπι. Δίπλα από την κάλπη το παγκάρι. Είναι πολύ δυσάρεστο και οφείλει και η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία και όλα τα κόμματα απερίφραστα να τοποθετηθούν απέναντι σ' αυτό το θέμα. Πολύ περισσότερο όταν και μέσα στην Εκκλησία φωτισμένοι Ιεράρχες ενοχλούνται και συζητούν για τον χωρισμό Εκκλησίας και κράτους.

Ποια είναι τα πολιτικά κριτήρια που προτείνετε;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολίτες οι οποίοι θα κρίνουν, θα κρίνουν έχοντας διαμορφώσει άποψη, με βάση την αντιπαράθεση που διατυπώσαμε και στον πρώτο. Και στον πρώτο γύρο διατυπώσαμε πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα. Ο συνδυασμός του Φ. Κουβέλη "Η Αλλη Αθήνα", στην οποία μετέχουν και ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, πολιτικές κινήσεις και οικολογικές συσπειρώσεις έδωσαν έναν ωραίο αγώνα. Έναν ωραίο αγώνα τον οποίον και θα συνεχίσει, κρατώντας αυτή την εναλλακτική πρόταση για το δήμο της Αθήνας, που δεν υποτασσόταν ούτε πολιτικά ούτε αυτοδιοικητικά στην αντίληψη της κας Μπακογιάννη ή την αντίληψη του κ. Παπουτσή. Ούτε επίσης υιοθετούσε αυτή την αφοριστική και απομονωτική αντίληψη που ακούστηκε από άλλες φορές. Οι πολίτες έκριναν. Με τα ίδια λοιπόν πολιτικά κριτήρια που διατύπωσαν την κριτική τους οι συνδυασμοί μας στον πρώτο γύρο. Ο συνδυασμός οι "Ενεργοί Πολίτες" με τον Μ. Γλέζο, τον Σπ. Λυκούδη και την Εύη Καρακώστα πολιτική αντιπαράθεση έκαναν.
Εμείς δεν σχηματοποιούμε έτσι, κάτω από την πίεση εκβιαστικών διλημμάτων, τη συνειδησιακή επιλογή των πολιτών. Θα επιλέξουν με πολιτικά, αυτοδιοικητικά κριτήρια και αξιολόγηση προσώπων και προγραμμάτων και θα κρίνουν.. Δεν λέμε λευκό, άκυρο, αποχή. Δεν λέμε υπέρ του ενός, εναντίον του άλλου. Λέμε, κρίνετε και τοποθετηθείτε. Και τα πολιτικά κριτήρια διατυπώθηκαν στον πρώτο γύρο. Και ο τρόπος με τον οποίον γινόταν η προβολή και η πόλωση που επικράτησε και η κομματικοποίηση και τα πολλά λεφτά και η υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης έναντι της δικομματικής αντιπαράθεσης και οι επιλογές που ζημίωσαν την Αθήνα. Είναι σαφές το πολιτικό πρόγραμμα το οποίο διατύπωσαν οι συνδυασμοί.

Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο της ακροδεξιάς με αφορμή το ποσοστό που έλαβε ο κ. Καρατζαφέρης;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γύρω απ' αυτά τα ζητήματα καλό είναι να μην κινδυνολογούν κάποιοι, ούτε να λαϊκίζουν με έναν τρόπο γραφικό. Υπάρχει φαινόμενο και πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό και το πρόβλημα δεν είναι απειλή. Είναι όμως φαινόμενο και πρόβλημα, που παράγεται από συγκεκριμένες αιτίες. Δεν πρέπει λοιπόν με τέτοια φαινόμενα να παίζει κανένας, σε μια κρίσιμη περίοδο που υπάρχει κοινωνική έντονη δυσφορία, υπάρχει μεγάλη κρίση ως προς την αξιοπιστία των θεσμών, υπάρχουν θέματα επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος και της εξωτερικής μας πολιτικής. Αρα λοιπόν σ' αυτά τα ζητήματα όχι επικίνδυνα παιχνίδια πολωτικής δικομματικής τακτικής και λαίκισμοί της στιγμής.
'Εχοντας εξαντλήσει τα δύο μεγάλα κόμματα την πόλωση μεταξύ τους, εγκαθιστούν στο κέντρο του δημόσιου βίου και το παιχνίδι με αυτό το πρόβλημα.
Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι εδώ είναι που πια οι πολίτες φτάνουν σε ένα κρίσιμο σημείο και πρέπει να προβληματιστούν και να μην επιτρέψουν τέτοια παιχνίδια. Εμείς άλλωστε στην περίπτωση αυτή είχαμε μια ευρύτερη κοινωνική, ριζοσπαστική και αριστερή συσπείρωση. Η Εύη Καρακώστα, ο Σπύρος ο Λυκούδης και ο Μανόλης ο Γλέζος ήταν ακριβώς η πρόταση ουσίας υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της συμμετοχής, υπέρ της διεύρυνσης των θεσμών, υπέρ της διαφάνειας.
Αρα λοιπόν όσοι παίζουν με τέτοια φαινόμενα και προβλήματα εύκολα παιχνίδια εκλογικών τακτικισμών εντός της δικομματικής πόλωσης, ουσιαστικά δημιουργούν προϋποθέσεις για να δημιουργείται πρόβλημα ακόμη και σε αυτό που είναι κατάκτηση, στην πολιτική σταθερότητα και στη δημοκρατική ομαλότητα.

Ιδιαίτερα για το δήμο Ζωγράφου και τον κ.Καζάκο έχετε σχόλιο;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν ορισμένα θέματα που για τον ΣΥΝ είναι αυτονόητα. Είναι και σήμερα αυτονόητο, όπως ήταν και χθες αυτονόητο. Ο ΣΥΝ την υπεράσπιση της δημοκρατίας, έναντι της δικτατορίας την έχει πληρώσει με βιωματική κατάθεση αγώνων όλων των στελεχών.
Θα σας έλεγα λοιπόν ότι ο ΣΥΝ αγωνίζεται για τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Αγωνίζεται για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε αυτοδιοικητικά, ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά διλήμματα. Ο ΣΥΝ υπερασπίζεται τη δημοκρατία και αγωνίζεται για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, με κοινωνικό περιεχόμενο και προτάγματα αξιών.

To Γραφείο Τύπου