Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/01/2012

«Η κυβέρνηση μας αλλάζει τα φώτα» - Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ/ Επιτροπή Ενέργειας για την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση Παπαδήμου «άξιος» συνεχιστής της ανάλγητης κυβέρνησης Παπανδρέου, αποφάσισε, παραμονή της γιορτής των Φώτων, μέσω ΔΕΗ  να μας «αλλάξει τα Φώτα», επιβάλλοντας τσουχτερές ανατιμήσεις –περίπου 12%- στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ανατιμήσεις αυτές,  είναι αβάσταχτες, ιδιαίτερα  για τα φτωχά λαϊκά στρώματα αν προσμετρηθούν οι απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος  των τελευταίων χρόνων, οι ανατιμήσεις που εφαρμόζονται σε άλλους δημόσιους κοινωφελείς φορείς (πχ συγκοινωνίες, κλπ), τα άλλα  χαράτσια που επιβάλλονται το ένα μετά το άλλο.

Με τις τσουχτερές  αυτές ανατιμήσεις, θα πληγούν βάναυσα τα λαϊκά νοικοκυριά , παράλληλα όμως θα υποστεί πλήγμα συνολικά η Οικονομία. Δεν είναι τυχαία η ισχυρή αντίδραση όχι μόνο φορέων των εργαζομένων (πχ της ΓΣΕΕ),   αλλά και εκπροσώπων  επιχειρηματικών φορέων όπως  των  εμπόρων, των βιοτεχνών, μερίδας βιομηχάνων, των αγροτών, των καταναλωτικών οργανώσεων.  Αδικαιολόγητες κρίνει τις ανατιμήσεις και η ομοσπονδία  ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που γνωρίζει ολοκληρωμένα τα οικονομικά της ΔΕΗ. Οι εκπρόσωποι οικονομικών φορέων χαρακτηρίζουν  την απόφαση ανατιμήσεων παράλογη, θεωρούν «τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου», την επιλογή αυτή. Επισημαίνουν ότι εφαρμόζεται μία  «αδιέξοδη πολιτική» με τις  αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, να δίνουν τη χαριστική… βολή στις επιχειρήσεις και το σύνολο της κοινωνίας».

Η κοινωνία δεν έχει καμία άλλη αντοχή για να υποστεί επιβαρύνσεις.

Αποτελεί εμπαιγμό της κοινωνίας με  τα όσα δεινά έχει υποστεί, να ακούει να γίνεται  λόγος για «λελογισμένες» τάχα ανατιμήσεις, να γίνεται αναφορά στο αμετάβλητο κοινωνικό τιμολόγιο που ως γνωστό αφορά ένα  πολύ μικρό μέρος των καταναλωτών.

Οι ανατιμήσεις, δικαιολογούνται, για να αναπληρωθεί τάχα, ένα μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ που όμως οφείλονται σε κυβερνητικές επιλογές (πχ ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 2,6%, μεταβολή του τέλους λιγνίτη 0,9%, ΦΠΑ 1,1% ) ενώ βέβαια  παραλείπεται η  κερδοφορία της ΔΕΗ, των τελευταίων  χρόνων, οι πρόσφατες μειώσεις των μισθών των  εργαζομένων που θα έπρεπε να οδηγήσουν στις σημερινές συνθήκες ανέχειας σε αντίθετες  επιλογές δηλαδή  μείωσης τιμών.

Με τον λεγόμενο «εξορθολογισμό» των τιμολογίων, επιχειρείται μια νέα, αναδιανομή πλούτου σε βάρος των εργαζομένων, υλοποιούνται οι αποφάσεις του Μνημονίου  για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων (διπλασιασμός των τιμών, για να προωθηθεί «ομαλά» η απελευθέρωση), για την είσοδο των ισχυρών ομίλων στην ηλεκτρική ενέργεια με εξασφαλισμένα και σίγουρα κέρδη.

Όμως, η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό για το λαό και όχι εμπόρευμα.  Η Αριστερά θα παλέψει να ανατραπεί αυτή η πολιτική και καλεί την κοινωνία να αντιδράσει συνολικά για να καταργηθούν  όλες οι μη νομιμοποιημένες  αποφάσεις που έχουν παρθεί και συνεχίζουν να παίρνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιτροπή Ενέργειας
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής