Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/10/2002

Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την ημέρα κατά της φτώχειας

Οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές έχουν επαυξήσει τις ήδη υπάρχουσες στην Ελλάδα κοινωνικές ανισότητες.

Ήδη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην χώρα μας το 22% των κατοίκων της είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 18%.

Ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη μεταξύ των μελών του με κριτήριο την κοινωνική ανισότητα, σε θέση παραπλήσια με την Τουρκία. Ακόμα και οι ΗΠΑ, που αποτελούν παράδειγμα κοινωνίας ανισοτήτων, καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση σε αυτή την κατάταξη.

Το εισόδημα των 20% περισσότερο εύπορων Ελλήνων είναι 6 φορές υψηλότερο από το εισόδημα των 20% λιγότερο εύπορων Ελλήνων. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παρατηρείται τέτοια ανισότητα. Στην Σουηδία η αντίστοιχη διαφορά ανέρχεται σε 3,5 και στη Δανία σε 3 φορές.

Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει το 26,3% του διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση της φορολογίας) εθνικού εισοδήματος, ενώ το φτωχότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει μόλις το 2,2%.

Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας υπερβαίνει το 10% ενώ στους νέους/ες το 30%, τα επιδόματα ανεργίας είναι τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη, δίνονται μόνο για δώδεκα μήνες και τα παίρνει μόνο το 30% των ανέργων.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, ότι τα χρήματα, που διατίθενται στη χώρα μας για την καταπολέμηση της φτώχειας, δεν πάνε στους πραγματικά φτωχούς, αλλά τα λυμαίνονται διάφορα κερδοσκοπικά συμφέροντα, αφού μετά από την διάθεση αυτών των χρημάτων η φτώχεια μειώνεται μόνο κατά 1%, από 23% σε 22%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ περισσότερο.

Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι η φτώχεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ήττα των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών μεγιστοποίησης των επιχειρηματικών κερδών, με την προώθηση κοινωνικών πολιτικών και με πολιτικές ριζικής αναδιανομής εισοδημάτων και δικαιωμάτων υπέρ των εργαζομένων, των φτωχών και των ανέργων.

Ο ΣΥΝ διεκδικεί να θεσπιστεί επιτέλους και στη χώρα μας το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, για να πάψουμε επιτέλους να είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε., στην οποία δεν ισχύει. Ο ΣΥΝ κατέθεσε αυτή την πρόταση για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα και κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, όμως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε αγαστή συνεργασία την απέρριψαν.

To Γραφείο Τύπου