Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/01/2012

Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή: Παράνομη η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών - Την ανάκλησή της θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νίκος Χουντής: Η κατάργηση της αναγραφής θα προκαλέσει 'θεία οργή'

Παράνομη θεωρεί την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Όπως προκύπτει από την απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την Ελλάδα να αλλάξει την πρακτική της αναγραφής του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών, αφού κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις διατάξεις της Οδηγίας 95/46/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, γνωστοποιούσε ότι «στους απολυτήριους τίτλους που απονέμουν τα Γυμνάσια και Λύκεια περιλαμβάνεται υποχρεωτικά και η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή ή της μαθήτριας» και αφού έκανε γνωστές τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και ανεξάρτητων αρχών στην Ελλάδα, που εναντιώνονται στην αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια, ζητούσε το σεβασμό της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και την εφαρμογή της Οδηγίας 95/46 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται, ότι το ίδιο θέμα είχε θίξει τον Ιούνιο του 2010 με ερώτησή του στην Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, ζητούσε «την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης» και στην οποία η Υπουργός είχε απαντήσει (;) τα εξής: «Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 12264/28.6.10 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αλέξης Τσίπρας σχετικά με ʽτην αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών βασικής και μέσης Εκπαίδευσηςʼ, σας κάνουμε γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μακρά παράδοση σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών».

Πιο αναλυτικά, στην απάντησή της εξ' ονόματος της Κομισιόν, η αρμόδια Επίτροπος κ. Ρέντινγκ, αφού αναφέρει ότι η Οδηγία 95/46 προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη απαγορεύουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παρέχουν πληροφορίες για τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και την υγεία και τη σεξουαλική ζωή»  επισημαίνει με έμφαση ότι “Αυτή η απαγόρευση οφείλεται στην ιδιαιτέρως ευαίσθητη φύση των εν λόγω δεδομένων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι «θρησκευτικές πεποιθήσεις»”

Συνεχίζοντας την απάντησή της επισημαίνει ότι  «Το άρθρο 8 παράγραφος 4 επιτρέπει στα κράτη μέλη, ʽόταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντοςʼ, να θεσπίσουν και άλλες παρεκκλίσεις εφόσον παρέχονται οι ʽδέουσες εγγυήσειςʼ...συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να είναι ʽκατάλληλα, συναφή προς το θέμα και όχι υπερβολικά σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασίαʼ»και καταλήγει «θα έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, προκειμένου να καταστούν σαφείς οι λόγοι στους οποίους βασίζεται η επεξεργασία δεδομένων θρησκευτικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των απολυτηρίων τίτλων σπουδών, καθώς και να διευκρινιστεί ποιες εγγυήσεις παρέχονται από την εθνική νομοθεσία».

Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η απάντηση που λάβαμε από την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής και κατηγορηματική. Η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών είναι παράνομη και πρέπει να απαγορευτεί. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι  η ʽεπιλεκτική νομιμοφροσύνηʼ που χαρακτηρίζει την Υπουργό Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου. Από τη μια, σαν ʽεισαγγελέας υπεράσπισης του Μνημονίουʼ, κουνά το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία, στους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, και απαιτεί να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όσα ζητά η Κομισιόν και η Τρόικα για τη φτωχοποίηση της Ελλάδας και για τις συνταγές ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, και από την άλλη ενώ γνωρίζει άριστα την Οδηγία για τις θρησκευτικές διακρίσεις αφού υπήρξε Επίτροπος της ΕΕ, “ξεχνά” να εφαρμόσει την Κοινοτική Νομοθεσία προφανώς για μην υπάρξει 'βλάσφημη' και προκαλέσει έτσι τη 'θεία οργή' της εκκλησίας”.

To Γραφείο Τύπου