Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/10/2002

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣYN για τα αποτελέσματα του β' γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε σήμερα δηλώσεις για τον β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών:

Και τα σημερινά αποτελέσματα στον β' γύρο των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών είναι εξαιρετικά θετικά για τους υποψήφιους Δημάρχους και Νομάρχες, που υποστήριξε ο ΣΥΝ.

Επιμένουμε, βεβαίως, ότι αυτός ο δεύτερος γύρος πρέπει να καταργηθεί με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Αλλωστε, τα αυξημένα ποσοστά της αποχής, αποδεικνύουν ότι ολοένα και πιο πολλοί πολίτες αρνούνται να εγκλωβιστούν στον εκβιαστικό δίλημμα του β' γύρου, όταν έχουν εκφραστεί με αυτοδιοικητικά, πολιτικά και προσωπικά κριτήρια στον α' γύρο.

Επιμένουμε, επίσης, ότι οι δήμαρχοι, οι νομάρχες και συμβούλια αυτοδιοίκησης, που αποτελούν το πρώτο επίπεδο εξουσίας, πρέπει να εκφράζουν τον πλουραλισμό και να συνθέτουν τον δυναμισμό της κοινωνίας και να μην αποτελούν πεδίο ασκήσεων δικομματικής πόλωσης ή κομματικής περιχαράκωσης κι απομονωτισμού.

Προκύπτουν γενικότερα συμπεράσματα από την συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων και των τακτικών, στους δύο γύρους.

Για μας αυτά είναι κεντρικά και ελπιδοφόρα μηνύματα. Οι πολίτες δεν εκχωρούν την πολιτική τους συνείδηση στους διαφημιστικούς και επικοινωνιακούς διαμεσολαβητές. Οι πολίτες ξέρουν ότι δήμαρχοι, νομάρχες και τα συμβούλια της αυτοδιοίκησης θα κρίνονται κάθε μέρα εάν αγωνίζονται με αξιοπιστία και προωθούν με αποτελεσματικότητα την περιφερειακή αποκέντρωση, την ισόρροπη κι αξιοβίωτη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την οργάνωση των πόλεων και την στήριξη της υπαίθρου για να έχουν ποιότητα ζωής όλοι και όλες.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα εξακολουθήσει να πιστεύει ότι η αυτοδιοίκηση, δήμοι και νομαρχίες, δεν είναι παράρτημα κανενός κόμματος ούτε υποκαταστήματα του δικομματισμού.

Ο ΣΥΝ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με βασικό στόχο να αλλάξουν οι πολιτικές που μεγαλώνουν τα κοινωνικά ελλείμματα και οι συσχετισμοί που ανακυκλώνουν τα θεσμικά αδιέξοδα, παράγοντας πόλωση, αυταρέσκεια κι αναξιοπιστία στην λειτουργία της πολιτικής μας ζωής.

To Γραφείο Τύπου