Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/01/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την επίσκεψη του υπουργού άμυνας του Ισραηλ στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ εντάσσεται στην αναβάθμιση της ελληνο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία παίρνει τη μορφή και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η χώρα μας μετατρέπεται στην ουσία στο «μακρύ χέρι» των ισραηλινών στρατηγικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο.

Σε μια περίοδο που στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο ηχούν τα τύμπανα του πόλεμου εναντίον του Ιράν, με την ενδεχόμενη συμμετοχή και του Ισραήλ, δρομολογούνται νέες εντάσεις και νέα πολεμικά σενάρια. Θεωρούμε ότι η συνέχιση και η εντατικοποίηση  της αμυντικής συνεργασίας συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για τη χώρα μας και δεν υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η απαγκίστρωση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας μας από το άρμα των εβροατλαντικών, νατοϊκών και ισραηλινών συμφερόντων αντιστρατεύεται και τραυματίζει βαθιά την παραδοσιακή ελληνοαραβική και ελληνοπαλαιστινιακή φιλία. Η ριζοσπαστική αριστερά στηρίζει σθεναρά μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική προς όφελος των λαών της περιοχής και της ειρήνης.

Καλούμε  την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην συνεχίσει την άκρως επικίνδυνη αυτή επιλογή. Επίσης να φέρει στη Βουλή και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις πτυχές της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Η ριζοσπαστική αριστερά αγωνίζεται για μια αποστρατικοποιημένη Μεσόγειο, μια αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή που θα συμπεριλάβει και το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας