Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/10/2002

Συνεδρίαση της Π.Γ.του ΣΥΝ για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών 2002

Συνεδρίαση τηςΠολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τηνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικώνκαι νομαρχιακών εκλογών 2002

Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Π.Γ., έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις:

Η Πολιτική Γραμματεία στη σημερινή της συνεδρίαση έκανε μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Σε λίγες ημέρες θα συνέλθει και η Κ.Π.Ε. του κόμματος για την συνολική και συστηματική εκτίμηση. Βασική, βεβαίως, θέση μας είναι ότι το αυτοδιοικητικό επίπεδο δεν είναι ευθεία αντανάκλαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αποτελεί λάθος να γίνεται αναγωγή των θεμάτων περιφερειακής αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης στα στερεότυπα του δικομματικού ανταγωνισμού.

Ο ΣΥΝ σε αυτές τις εκλογές πήγε πολύ καλά. Δεν θριαμβολογούμε. Καταγράφουμε με αυτογνωσία τα δεδομένα. Έχουμε επίγνωση των δικών μας αδυναμιών κι ελλείψεων, αλλά και των άνισων όρων, που περιβάλουν την προσπάθειά μας. Είμαστε διακριτή τρίτη δύναμη στην αυτοδιοίκηση, με κρίσιμη και ουσιαστική παρουσία. Εγκαίρως αποφασίσαμε τακτική με πολλές εκφράσεις. Αυτή η στάση βρήκε αντίκρισμα. Ο μη απομονωτισμός μας, η μη ιδεολογικοποίηση της τακτικής μας, η απόρριψη πολιτικών συμμαχιών σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Αθήνα και Υπερνομαρχία, η πρόταξη των αυτοδιοικητικών κριτηρίων και η πολιτική συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς, των οικολογικών κινήσεων και των ενώσεων πολιτών, επιδοκιμάστηκαν, από τον ελληνικό λαό. Εμείς νοιώθουμε ότι έχουμε την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα θέλουμε να κάνουμε ορισμένες κεντρικές επισημάνσεις:

Α) Η κυβερνητική πολιτική προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι αγρότες, τα μεσαία στρώματα και νοικοκυριά, οι νέοι, βιώνουν την δύσκολη κι άδικη πραγματικότητα μιας καθημερινότητας, που βρίσκεται σε απόσταση από την κυβερνητική ρητορεία.

Β) Το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής ευνοεί την επιδίωξη της Ν.Δ. να εμφανίζεται ως η μόνη εναλλακτική λύση, παρά το γεγονός ότι πρεσβεύει την αυθεντική νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Αυτές οι επισημάνσεις προσδιορίζουν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που τίθενται στην ημερήσια διάταξη, μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Και αυτά τα ζητήματα είναι :

Η συνεργασία της Αριστεράς, των δυνάμεων της Οικολογίας, των κοινωνικών κινημάτων στην οποία επιμένει ο ΣΥΝ, πρέπει να βαθύνει και να πάρει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να δημιουργηθεί η φυσιογνωμία της Σύγχρονης Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Πρωτόπαπα :

΄Ηδη από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις που έχω κάνει εκ μέρους του ΣΥΝ, έχει απαντηθεί το ερώτημά σας. Ο ΣΥΝ, όπου ήθελε να κάνει αυτοδιοικητικές συνεργασίες, τις έκανε. ΄Οπου εκτίμησε ότι έπρεπε να προχωρήσει σε ευρύτερες συμπράξεις με κοινωνικά κινήματα, οικολογικές ενώσεις, άλλες κινήσεις και δυνάμεις της αριστεράς από το Χώρο Διαλόγου, κινήσεις για τα δικαιώματα και ενώσεις πολιτών, τις έκανε. Πολιτικές συμμαχίες δεν κάναμε. Και το αποκλείσαμε ρητά. Και μάλιστα στους τομείς εκείνους όπου εκτιμήσαμε διορατικά ότι επρόκειτο να διαμορφωθεί η πιο άγρια πόλωση.

Από το παράθυρο λοιπόν θέματα πολιτικών συμμαχιών δεν πρέπει να επιχειρεί κανένας να βάζει. Και επίσης, όπως ήδη και σήμερα σας λέω, η αναγωγή των δεδομένων της περιφερειακής αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης στα καλούπια και στα στερεότυπα του δικομματικού ανταγωνισμού είναι και λανθασμένη και αυθαίρετη.

Εμείς θα συνεχίσουμε, όπως επίσης προκύπτει από τη σημερινή δήλωση, ασκώντας προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική παράγει αρνητικά κι επιζήμια δεδομένα.

Για την πρόταση του κ. Τσοβόλα

Ο Συνασπισμός την εκτίμησή του, την πρωτοβουλία του και την επιλογή του για τις ευρύτερες συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων στην Αθήνα, τον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Υπερνομαρχία, τις έκανε και έδωσε δείγμα γραφής. Για μας είναι δείγμα γραφής το ψηφοδέλτιο για την Υπερνομαρχία Αθήνας- Πειραιά με τον Μ.Γλέζο, τον Σπ. Λυκούδη και την Εύη Καρακώστα. Δεν υιοθετήσαμε πολιτικές απομονωτισμού και ιδεολογικοποίησης της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό το δείγμα γραφής θα το συνεχίσουμε. Αυτό σας είπα και προηγουμένως

Για την επίσκεψη του κ. Χρυσοχοϊδη στις ΗΠΑ

΄Ηδη έχουμε επισημάνει ότι αυτή η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης της εξάρθρωσης της 17 Ν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα τρομολαγνείας που παράγει, λειτουργεί αρνητικά στο δημόσιο βίο της χώρας και πολύ περισσότερο γίνεται αντικείμενο παρενεργειών και εκμετάλλευσης. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, αυτή τη στιγμή, γύρω από αυτά τα ζητήματα, τι ρόλο μπορεί να έχουν ξένες κυβερνήσεις ή ξένα κράτη και πως μπορεί σε αυτά τα θέματα, εν όψει μάλιστα και τον Ολυμπιακών Αγώνων και των επόμενων εκλογών, να ενισχύεται ένα κλίμα εποπτείας των ΗΠΑ, για όσα συμβαίνουν στο δημόσιο βίο και στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Για την πρωτοβουλία του ΣΥΝ, ως προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση

Για μας αυτές οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση έδειξαν ορισμένα προβλήματα που έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση. Ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει αμέσως. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να διατηρείται επί 27 ολόκληρα χρόνια ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο παράγει στρεβλώσεις, εκβιαστικά διλήμματα και ουσιαστικά δεν ενισχύει την αυτονομία και την ανεξαρτησία και την αντιπροσωπευτικότητα της αυτοδιοίκησης.

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε είναι οι προκλητικές δαπάνες, το όργιο διαφήμισης και προβολής με εμπορικού τύπου μηνύματα και συνθήματα. Αυτό το όργιο των εκλογικών δαπανών δείχνει και τη διόγκωση της αδιαφάνειας και τη διόγκωση της διαπλοκής.

Και το τρίτο αρνητικό φαινόμενο είναι ότι στην πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάποιοι επεδίωξαν και την ευλογία του κ. Χριστόδουλου, αλλά επεδίωξαν και να παίξουν παιχνίδια με διάφορα μορφώματα ακροδεξιού χαρακτήρα.

To Γραφείο Τύπου