Skip to main content.
31/01/2010

Αθλητές διαφορετικών ταχυτήτων, για τους χορηγούς - άρθρο του Χρήστου Πιλάλη στην "ΕΠΟΧΗ"

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής έδωσε συνέντευξη τύπου, με την οποία προκάλεσε νέο σεισμό σε μεγάλο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δήλωσε ότι θα εφαρμόσει μια συγκεκριμένη πολιτική κριτηρίων στη χρηματοδότηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων. Έτσι με εσωτερική εγκύκλιο-οδηγία του προς τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η αναγνωρισμένη αθλητική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στην χώρα κατατάσσεται σε κατηγορίες. Προς το παρόν τα αθλήματα κατατάσσονται ως εξής:

• Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας: Βόλλευ, Γυμναστική, Ειδική Άθληση, Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Μπάσκετ, Στίβος, Υγρός στίβος και Χάντμπολ. Η κατάταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία, ανεξάρτητα από το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, αναλαμβάνει την υποχρέωση με συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να αναπτύξει τα αθλήματα αυτά σε βάθος, να τα προβάλει, να τα διαδώσει, να στηρίξει το σύνολο της δράσης τους, μέχρι και τον χώρο του λαϊκού αθλητισμού.

• Αθλήματα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος: Άρση Βαρών, Κανόε – Καγιάκ, Πάλη, Πινγκ – Πονγκ, Ποδηλασία, Πυγμαχία, Tae-Kwon-Do (ΕΛ.Ο.Τ.) και Τζούντο. Η κατάταξη στην κατηγορία αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή τους με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση επαφίεται στις οργανώσεις των αθλημάτων αυτών.

• Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα: Ιππασία, Ξιφασκία, Σκάκι, Σκοποβολή, Τένις και Τοξοβολία. Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Πολιτεία δεν θα τα συντηρεί, αλλά θα τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών τους. Θα εξετάζει χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στη βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων, δεν αναλαμβάνει όμως την υποχρέωση της καλλιέργειάς τους σε βάθος.

• Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή: Γκολφ, Θαλάσσιο Σκι, Μοντέρνο Πένταθλο, Ορειβασία και Χιονοδρομία. Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

• Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση: Αεραθλητισμός, Αθλήματα Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης, Ζίου ζίτσου, Καράτε, Κέρλινγκ, Κικ-μπόξινγκ, Κουνγκ Φου, Μαχητικές Τέχνες, Σάμπο, Κούρες, Τσιδαόμπα, Μπέιζμπολ, Μπόουλινγκ, Μπριτζ, Παγκράτιο, Παγοδρομία, Ράγκμπυ, Σόφτμπολ, Σωματική Διάπλαση, Tae Kwon Do (Α.Ο.Τ.Ε.), Τρίαθλο και Χόκεϋ επί χόρτου. Η ΓΓΑ εκτιμά ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να εξαρτάται από τακτική χρηματοδότηση, παρά μόνο με συνδρομή, η οποία θα αφορά την παροχή εγκαταστάσεων για τη διενέργεια πρωταθλημάτων ή άλλων επιλεγμένων δράσεων. Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος.

• Αθλήματα με Τοπική Σημασία: Κρίκετ και Μπάντμιντον. Τα αθλήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν με ιδιαίτερη έμφαση στις αθλητικές υποδομές. Η ανακοίνωση για την χρηματοδότηση των αθλημάτων έρχεται μετά από τις εξαγγελίες του ΓΓΑ στις 1/12/2009 για μείωση όλων των επιχορηγήσεων κατά 20%!

Όσα ανακοίνωσε ο ΓΓΑ δεν καλύπτονται από το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος «ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του κράτους. Το κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει». Βάσει λοιπόν των εξαγγελιών του κυρίου Μπιτσαξή μεγάλο μέρος του ελληνικού αθλητισμού εξαιρείται από την προστασία του Κράτους.

Σύμφωνα δε με τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου, η κυβέρνηση συνδέει άμεσα τον αθλητισμό με τον τουρισμό, γεγονός που θα ενισχύσει την εμπορευματοποίηση του. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η μείωση των δαπανών για όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και η άμεση παραχώρηση μεγάλου κομματιού του στους ιδιώτες. Πριν δυο μήνες ο ΓΓΑ ενημέρωσε για την πρόθεση αναστολής των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού του 2010, την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που τον επισκέφθηκε ζητώντας την εξόφληση όλων των τακτικών επιχορηγήσεων των ερασιτεχνικών σωματείων που εκκρεμούν από το 2006 μέχρι σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθεί η συνταγματική επιταγή για τον αθλητισμό ως δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα, με την υποχρέωση της πολιτείας να ενισχύσει με κάθε τρόπο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, χωρίς να ακολουθηθεί η πεπατημένη των ιδιωτικοποιήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Πρέπει να αντισταθούμε σε όσα δρομολογεί για τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό η κυβέρνηση. Ήδη ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προτείνει: Να γίνουν αποφασιστικές περικοπές του προϋπολογισμού των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, τροποποιήσεις στα έργα (κωπηλασία στα Γιάννενα, όχι γκολφ στις Νηές κά), να ληφθούν υπʼ όψη οι προτάσεις των κοινωνικών φορέων για το Μεσογειακό χωριό. Να αλλάξει πλεύση η πολιτεία, με δεδομένη και την αρνητική εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όσον αφορά στην βιομηχανία ανάληψης διεθνών αθλητικών γεγονότων, που έχουν αποτέλεσμα την κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου, πολλαπλές περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις, χωρίς το ανάλογο ανταποδοτικό κοινωνικό όφελος. Είναι μεγάλη η ανάγκη μιας συνολικής παρέμβασης στα ζητήματα του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση, στα ζητήματα του επαγγελματικού αθλητισμού στην κατεύθυνση του πλήρους διαχωρισμού του από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και της ουσιαστικής ένταξης του στην αρμοδιότητα των οικονομικών αρχών.

Χρήστος Πιλάλης

http://www.epohi.gr/portal/arxeio/4445