Skip to main content.
31/05/2008

Για μια άλλη εθνική πολιτική στον Αθλητισμό - άρθρο του Χρήστου Πιλάλη στην "Ελευθεροτυπία"

Το πρόβλημα της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) στην Ελλάδα συνδυάζει την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων με την εθνικιστική προσέγγιση μέσα από αθλητικές νίκες σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στη στρατηγική ανάπτυξης του αθλητισμού που επέλεξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και της Ν.Δ. σήμερα. Επιλέχθηκε η ανάπτυξη ολόκληρων κλάδων της οικονομίας με όχημα τη διεκδίκηση και τη διοργάνωση από τη χώρα μας σημαντικών αθλητικών γεγονότων και όχι η ανάπτυξη του αθλητισμού ως στοιχείο της κοινωνικής πρόνοιας, η φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, οι οργανωμένες δραστηριότητες άθλησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ανάδειξη των ελεύθερων χώρων για όφελος των δημοτών, η ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

Η κυβερνητική επιλογή οδηγεί τον αθλητισμό κατ' ευθείαν στην αγκαλιά των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, των επιχειρήσεων της διαφήμισης, των μάνατζερ, των σύγχρονων αθλητικών σκλαβοπάζαρων, των μεγάλων διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών, που προσπαθούν να λειτουργήσουν πάνω από κάθε εθνικό δίκαιο, πάνω από κάθε ευρωπαϊκό θεσμό, επιχειρούν να ανατρέψουν εργασιακές σχέσεις, μεταναστευτικές πολιτικές, κάθε προσπάθεια ανάδειξης του κοινωνικού χαρακτήρα του αθλητισμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τα πάντα για τα υπερκέρδη. Οδηγεί στην αποθέωση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Αυτή η κυβερνητική επιλογή βρήκε πρόσφατα αρωγό της τη «Λευκή Βίβλο» για τον αθλητισμό που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της Βίβλου είναι η αντιμετώπιση του αθλητισμού ως μιας ακόμα μεγάλης αγοράς, για την οποία η Ε.Ε. επιθυμεί να χαράξει κανόνες, προκειμένου το πεδίο να είναι ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η ανθρωποκεντρική διάσταση της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού μόνο ως άλλοθι υπάρχει στη Βίβλο.

Βέβαια, το αθλητικό σύστημα στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, την κυρίαρχη φιλοσοφία του και τις πρακτικές του, το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Ως ΣΥΝ και ως ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούμε την κατάρρευση αυτού του στρεβλού αθλητικού οικοδομήματος.

Οι προτάσεις για το ντόπινγκ, που εδώ και χρόνια έχουμε καταθέσει, διεκδικούν:

* Ουσιαστική θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) ως Ανεξάρτητης Αρχής.

* Νομοθετική κατοχύρωση της αξιοποίησης σύγχρονων μεθόδων και αιματολογικών εξετάσεων στους αθλητές ομαδικών και ατομικών αθλημάτων, στο πλαίσιο των εθνικών αθλητικών διοργανώσεων, για την αποτελεσματική ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών.

* Διάθεση των απαραίτητων οικονομικών μέσων στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες και ταυτόχρονα θέσπιση των αναγκαίων ελέγχων αντιντόπινγκ για όλους τους αθλητές που αναδεικνύονται πρωταθλητές στους πανελλήνιους αγώνες, όλων των ατομικών αθλημάτων, όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Για τα μέλη των εθνικών ομάδων υποχρεωτικός, αιμοτολογικός έλεγχος αντιντόπινγκ 2 φορές το χρόνο, πέραν των ελέγχων των διεθνών ομοσπονδιών.

* Σε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται «ομαδικό» ντόπινγκ, θεσπίζεται ποινική ευθύνη για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αρμόδιας ομοσπονδίας, ενώσεως ή αθλητικού σωματείου, στα οποία θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις έως και έκπτωση από το αξίωμά τους.

* Και στον επαγγελματικό αθλητισμό, αφαίρεση βαθμών από τις ομάδες που ευνοούνται από περιπτώσεις ντοπαρίσματος των αθλητών και άλλες διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις.

* Μέτρα για την πλατιά επιμόρφωση των αθλητών, για τη συστηματική ενημέρωσή τους σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξή τους από τη χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Ενημέρωσή τους για τον «κώδικα συμπεριφοράς κατά της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό».

* Ποσοστό επί των κερδών του ΟΠΑΠ και των αθλητικών εταιρειών για την ενίσχυση της αθλητικής έρευνας και της καμπάνιας αντιντόπινγκ, του ΕΣΚΑΝ, του εργαστηρίου αντιντόπινγκ στο ΟΑΚΑ. Μέτρα ενίσχυσης απέναντι στη σημερινή υποβάθμιση της αθλητικής επιστήμης και έρευνας γενικότερα και στην απαξίωση, με ευθύνη της Πολιτείας, του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών του ΟΑΚΑ.

* Εναρμόνιση της νομοθεσίας για το ντόπινγκ με το νομικό πλαίσιο για την παραγωγή, τον έλεγχο της εισαγωγής, τους όρους εμπορίας και τους κανόνες διακίνησης φαρμακευτικών ουσιών, καθώς και τον ιατρικό κώδικα.

* Ριζική ανατροπή του σημερινού μοντέλου φυσικής αγωγής στα σχολεία, με τη δημιουργία ενός Εθνικού Ενιαίου Συστήματος Φυσικής Αγωγής, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις αγωγής υγείας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ενημέρωση για το ντόπινγκ, αλλαγή κατεύθυνσης των αναλυτικών διδακτικών προγραμμάτων φυσικής αγωγής, βελτίωση των υποδομών και σύστημα προληπτικού ιατρικού ελέγχου ενδοσχολικά, με ουσιαστική τήρηση κάρτας υγείας των μαθητών.

Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων απαιτεί μια διαφορετική φιλοσοφία για τον αθλητισμό. Μια φιλοσοφία που δεν θεωρεί εθνική υπόθεση την κατάκτηση μεταλλίων, αλλά την προφύλαξη και τη βελτίωση της υγείας των νέων μας, μεταξύ άλλων και με τη συμβολή της αθλητικής δραστηριότητας

* Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος για τον Αθλητισμό

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=115,dt=31.05.2008,id=24242664