Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/01/2012

Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρα: Ενώ συμπιέζονται οι δαπάνες αμοιβών μόνιμου προσωπικού, αυξάνονται υπερβολικά οι δαπάνες για αμοιβές «ειδικών υπηρεσιών»

Προς τους υπουργούς

•    Οικονομικών

•    Εσωτερικών

•    Εξωτερικών

•    Εθνικής Άμυνας

•    Δικαιοσύνης

•    Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

•    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

•    Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

•    Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

•    Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Ενώ συμπιέζονται οι δαπάνες αμοιβών μόνιμου προσωπικού, αυξάνονται υπερβολικά οι δαπάνες για αμοιβές «ειδικών υπηρεσιών»

Στα σχόλια του Υπουργού Οικονομικών στην εισηγητική έκθεση για τον απολογισμό του οικ. έτους 2010 τονίζεται ότι: «κατά την διάρκεια εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2010 υπήρξε αδήριτη ανάγκη αναθεώρησης των στόχων του προϋπολογισμού και λήψης άμεσων μέτρων συγκράτησης των δαπανών»  και συγκεκριμένα συνεχίζει «ως προς το σκέλος των δαπανών, η περαιτέρω μείωση του μισθοδοτικού κόστους του Δημόσιου τομέα, η μείωση των δαπανών για την πληρωμή συντάξεων, η μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων και η σημαντική μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Ενώ, λοιπόν, οι πληρωμές για αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 13,8% έναντι των προβλέψεων του 2010, μια αναλυτική ματιά στον απολογισμό του 2010 διαπιστώνει ότι στον ΚΑΕ 0870 «ΑΜΟΙΒΕΣ ΟΣΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» έχουν ανέλθει σε υπερβολικό ύψος. Συγκεκριμένα, είχαν προϋπολογισθεί 193,79 εκ. ? και πληρώθηκαν 302,85 εκ ? δηλ. δαπανήθηκαν σε απόλυτα μεγέθη 109,06 εκ. ? παραπάνω και αποκλίνουν από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού με ποσοστιαία αύξηση  56,3%.

Οι δαπάνες στους επιμέρους κωδικούς 0871 και 0873 που αφορούν συμβάσεις έργου υπηρεσιών, δηλ. μια άλλη μορφή μισθοδοσίας προσωπικού και εργασιακών σχέσεων, αυξάνονται τη στιγμή που μειώνεται η δαπάνη της μισθοδοσίας του μονίμου προσωπικού.

    Συγκεκριμένα στον ΚΑΕ 0871:  «Αμοιβές φυσικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες». Παρά το γεγονός ότι στο σύνολό του απολογιστικά η δαπάνη εμφανίζει μείωση,  σε κάποιους, όμως, επιμέρους φορείς οι υπερβάσεις είναι μεγάλες.

ΚΑΕ 0873:  που αφορά τις αμοιβές νομικών προσώπων δηλ. εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στο δημόσιο σύμφωνα με συμβάσεις που υπογράφουν, του οποίου το ύψος από το αρχικό 47,05 εκ. ? ανήλθε στα 66,16 εκ. ? δηλ. 19,11 εκ. ? δαπανήθηκαν παραπάνω, δηλ. ποσοστιαία αύξηση 40,62%.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Α. Σχετικά με τον ΚΑΕ 0871

1.    Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των πιστώσεων για φυσικά πρόσωπα που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες;

2.    Ποιες ανάγκες καλύπτονται;

3.    Τι είδους ειδικές υπηρεσίες προσφέρθηκαν (αναφορά κατά είδη σύμβασης) για τις οποίες δεν ήταν ικανοί οι υπάλληλοι των υπηρεσιών να καλύψουν;

4.    Ποιος είναι ο αριθμός των συμβάσεων, ο σκοπός και το έργο;

5.    Υπάρχει συνολικό έργο που προσφέρθηκε και ποιο το συνολικό όφελος;

6.    Έγινε απόδοση έργου και ποιος το παρέλαβε;

7.    Ποια η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του έργου;

8.    Έγινε προκήρυξη του έργου ομοειδών συμβάσεων και αν όχι με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή;

9.    Το προσφερόμενο έργο απαιτούσε ιδιαίτερα τυπικά προσόντα;

10.    Με ποια κριτήρια καθορίστηκε το ύψος της αμοιβής ενός εκάστου;

11.     Η  αύξηση αυτή προήλθε από την μείωση άλλων κωδικών του ίδιου φορέα

ή  άλλων; (να επισυναφθούν στην απάντηση οι σχετικές αποφάσεις αυξομείωσης)

Β. Σχετικά με τον ΚΑΕ 0873

1.    Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των πιστώσεων που αφορούν νομικά πρόσωπα που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες;

2.    Ποιες ανάγκες καλύπτονται;

3.    Ποιος είναι ο αριθμός των συμβάσεων, ο σκοπός και το έργο;

4.    Υπάρχει συνολικό έργο που προσφέρθηκε και ποιο το συνολικό όφελος;

5.    Έγινε απόδοση έργου και ποιος το παρέλαβε;

6.    Ποια η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του έργου;

7.    Έγιναν προκηρύξεις , κλειστοί ή ανοικτοί  διαγωνισμοί, ανάλογα με το ύψος της σύμβασης, ή και προσυμβατικοί έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου τυχόν απαιτούνταν;

8.    Έγινε απόδοση έργου και ποιος το παρέλαβε;

Γ. Σχετικά με τον  ΚΑΕ 0899 που αφορά «λοιπές δαπάνες και ειδικές αμοιβές»

1.    Τι είδους υπηρεσίες προσφέρθηκαν ώστε να δικαιολογούν την ενταλματοποίησή τους σε αυτόν τον κωδικό που αφορά λοιπές ειδικές αμοιβές και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στους υπόλοιπους κωδικούς  που απαιτούν  συγκεκριμένη αιτιολογία;

2.     Συγκεκριμένα, ποιες ανάγκες καλύπτονται;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ