Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2012

Ερώτηση του βουλευτή Τ.Κουράκη: Κτίρια που χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού «έργα τέχνης», παραδίδονται στην εγκατάλειψη. Η φωτιά στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλλάς» ήταν αναμενόμενη συνέπεια της πολιτικής του Υπουργείου.

Απαιτούνται μέτρα για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

Το απόγευμα της   9ης  Ιανουαρίου του 2012 ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Αθήνας, το «Ακροπόλ Παλλάς» παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα  να προκληθούν τεράστιες  καταστροφές στο ήδη πολύ βεβαρημένο από την  εγκατάλειψη κτίριο.

Το 1991 με τη με αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1744/30150/17.6.1991 Απόφαση (ΦΕΚ 584/Β/29.7.1991) χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης διότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του μεσοπολέμου, έργο του επώνυμου και διαπρεπούς Έλληνα Αρχιτέκτονα Σωτ. Μαγιάση και χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία που εντάσσουν το κτίριο αυτό σαν εξαιρετικό δείγμα της ρυθμολογίας  Art nouveau στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επίσης μαζί με το ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ κ.α. αποτελεί από τυπολογική και κτιριολογική άποψη σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των  Grands Hotels»

Αποτελεί εξαιρετικής σημασίας γεγονός ότι από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου κινηματογραφήθηκαν τα δραματικά γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, συμπεριλαμβανομένης και της εισβολής του στρατιωτικού άρματος στην αυλή του Ιδρύματος.

Λειτουργούσε ως ξενοδοχείο έως τη δεκαετία του 1980 και το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία του Υπουργείο Πολιτισμού. Παρά το ότι υπήρξαν αρκετές μελέτες αποκατάστασης, και δημόσιες ανακοινώσεις περί αξιοποίησης, το κτίριο  αφέθηκε στην εγκατάλειψη και την λεηλασία, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στις φλόγες για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια.

Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλλάς» είναι ένα από τα πολυάριθμα κτίρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΤ, πολλά από τα οποία παραμένουν εγκαταλελειμμένα, την ίδια στιγμή που αρκετές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ στεγάζονται σε ενοικιασμένα οικήματα, καταβάλλοντας υψηλά μισθώματα. Πρόκειται για μία παράλογη τακτική που έχει σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

•    Για ποιο λόγο εδώ και 12 χρόνια που το «Ακροπόλ Παλλάς» ανήκει στο ΥΠΠΟΤ δεν έγινε καμία εργασία συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου ;

•    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το ΥΠΠΟΤ για την αποκατάσταση του κτιρίου; Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το κτίριο για τη στέγαση υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ;

•    Πόσα ακίνητα έχει στην ιδιοκτησία του το ΥΠΠΟΤ; Πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ και πόσα είναι  αχρησιμοποίητα και εγκαταλελειμμένα; Πως σκοπεύει να  τα αξιοποιήσει το υπουργείο;

•     Η μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ σε ιδιόκτητα κτίρια είναι στις προτεραιότητες της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, ώστε να υπάρξει μείωση των λειτουργικών δαπανών του υπουργείου;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης