Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2005

Συνάντηση ΣΥΝ με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλβανίας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος και ο Π.Τριγάζης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλβανίας.

κ.ΝΤΟΥΛΕΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ): Είχαμε μία συνάντηση με έναν καλό φίλο, τον κ. Αλαβάνο, να του ευχηθούμε από κοντά και για την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΝ αλλά και να συζητήσουμε όλο το φάσμα των προβλημάτων που απασχολεί την εθνική ελληνική μειονότητα σήμερα αλλά και ευρύτερα την Αλβανία, την ευρωπαϊκή της προοπτική και την συμβολή του ελληνισμού σ΄ αυτή την πορεία.

Βεβαίως και πάντα είχαμε από πλευράς τόσο του κ. Αλαβάνου αλλά και του ΣΥΝ την κατανόηση και την στήριξη την οποία πραγματικά χρειαζόμαστε στη δύσκολη αυτή πορεία από όλο τον πολιτικό κόσμο σύσσωμο εδώ στην Ελλάδα. Και νομίζουμε ότι στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης θα επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα ευαίσθητο στο θέμα των μειονοτήτων, και εννοείται και για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Εκφράζουμε την ανησυχία μας τόσο για τα εκπαιδευτικά θέματα όσο και για τα θέματα που αφορούν τις περιουσίες των Ελλήνων της Αλβανίας.

Στις εκλογές που έρχονται το επόμενο καλοκαίρι, χρειάζεται από νωρίς να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που είδαμε σε προηγούμενες εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να εφαρμόσει όλες τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των μειονοτήτων που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει σοβαρές προσπάθειες, ειδικά για μικρούς, μεσαίους επιχειρηματίες ώστε να μπορέσουν να μείνουν ή να γυρίσουν στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται.

To Γραφείο Τύπου