Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
11/01/2012

Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο (12-14/1)

Στις 12-14/1 διεξάγεται η -πρώτη για το 2012- συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με αφορμή την 93η επέτειο της δολοφονίας των Γερμανών επαναστατών, Ρόζας Λούξεμπουργκ και  Καρλ Λίμπκνεχτ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ καλείται να αναλύσει την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη, μετά και τις αποφάσεις των τελευταίων συνόδων  της Ε.Ε., και να οριστικοποιήσει τις νέες πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Αριστερά τους προσεχείς μήνες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης.

Στη σύνοδο θα συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο (Κύπρος, Μέση Ανατολή Κουρδιστάν, Λατινική Αμερική, G20), καθώς και η κλιμάκωση των φαινομένων αυταρχισμού, όπως αντικατοπτρίζεται σήμερα μέσω των αντιδημοκρατικών και αντικομμουνιστικών εκστρατειών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Τσεχία κ.α.).

Στην πρώτη αυτή σύνοδο του ΚΕΑ για το 2012 θα γίνει εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας ειδική παρουσίαση για το «Θερινό Πανεπιστήμιο» του ΚΕΑ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 17-22 Ιουλίου, στην Πορταριά του Πηλίου.

Παράλληλα με τη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ θα συνεδριάσουν και μια σειρά από Δίκτυα και Ομάδες Εργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Μέσης Ανατολής, Λατινικής Αμερικής, LGBT).

Στην αποστολή του ΣΥΝ, της οποίας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχουν ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, Γιάννης Μπουρνούς και Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής, Κώστας Ήσυχος, ο Γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΝ, Λάζαρος Λαζαρίδης, καθώς και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος του Συμβουλίου του Δικτύου Transform! Europe, Χάρης  Γολέμης.

Μετά το τέλος των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, το πρωί της Κυριακής 15/1, οι αποστολές από όλες τις χώρες της Ευρώπης θα παραστούν στην ετήσια εκδήλωση τιμής για τους δολοφονηθέντες αγωνιστές, Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ, στο «Μνημείο των Σοσιαλιστών», στο κεντρικό νεκροταφείο Φριντριχσφέλντε, αλλά και σε κεντρική πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει η γερμανική Αριστερά (Die Linke).

To Γραφείο Τύπου