Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/01/2012

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο»


-    Ένα σχόλιο για τους κυβερνητικούς εκβιασμούς

Νομίζω ότι είναι φανερό και μέσα από τα λεγόμενα των δημόσιων τοποθετήσεων του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» ως προς την τρόικα, αλλά υπάρχουν απʼ ότι φαίνεται «κόκκινες γραμμές» και σκληρές απέναντι στους εργαζόμενους και στην κοινωνία. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει παρόμοια συγκυρία σαν τη σημερινή, όπου τελικά ο πρωθυπουργός μιας χώρας είναι τόσο αναρμόδιος για να διαπραγματευτεί μια διεθνή συμφωνία. Και το λέω αυτό, σε σχέση με το τι εκφράζει πολιτικά. Έχει φανεί ότι ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος είναι ευθέως εκπρόσωπος των αγορών, μιλάει τελικά, κινούμενος ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπανδρέου, με βάση τα συμφέροντα των ισχυρών οικονομικών ελίτ.  Βλέπετε ότι αυτή η συζήτηση γύρω από τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να προηγηθούν και τίθενται ως προϋπόθεση για να υπάρξει και η περιβόητη συμφωνία, μια συμφωνία, που είναι τελικά εν αμφιβόλω το περιεχόμενό της και η αποτελεσματικότητά της, ότι αυτά τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα και είναι αυτά που θα μείνουν. Είναι τα μέτρα που ικανοποιούν την ατζέντα της εγχώριας και ευρωπαϊκής ελίτ εδώ και δεκαετίες, συνθλίβοντας πια οτιδήποτε έχει μείνει από το κοινωνικό κράτος και ξεθεμελιώνοντας κατώτατους μισθούς, συντάξεις και τελικά αφήνουν ένα τοπίο άθλιων συνθηκών για τον κόσμο της εργασίας.

-    Ο κ. Παπαδήμος ήρθε να κάνει μια δουλειά, γρήγορα και καλά…

Ακριβώς. Δεν ξέρω όμως αν θα είναι γρήγορα σε σχέση με τις προθέσεις του. Διότι αυτά είναι κάποια σενάρια τα οποία οι διάφοροι κύκλοι απεργάζονται.

-    Υπάρχουν σενάρια παράτασης του βίου του κ. Παπαδήμου;

Τα ενδεχόμενα είναι δυο. Ή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει εσωτερικά και άρα πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές, μέσα από μια πολυπαραγοντική κατάσταση που θα έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της διαδοχής είτε θα έχει να κάνει με τους ιδιοτελείς σχεδιασμούς της ΝΔ είτε με αυτόν τον αφερέγγυο και ανερμάτιστο τρόπο που κινείται και πολιτεύεται ο κ. Καρατζαφέρης και άρα δεν θα υπάρξουν αυτή τη στιγμή επιπλέον μέτρα, γιατί μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα δούμε την υλοποίησή τους με βάση όλους τους προηγούμενους νόμους και άρα θα έχουμε πολύ σύντομα εκλογές. Είτε αν υπάρξουν μέτρα θα είναι αυτοκτονικό από μεριάς τους και το αίσθημα αυτοσυντήρησης αυτών των δυνάμεων θα τους οδηγήσει ώστε να μπουν σε μια διαδικασία άνευ προηγούμενου και μια προπαγάνδα που δεν θα έχουμε ξαναζήσει ώστε οι εκλογές να πάνε όσο το δυνατό πιο αργά. Σε κάθε περίπτωση θα θελήσουν να αποφύγουν να πιούν το πικρό ποτήρι του εκλογικού αποτελέσματος και να το κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο πικρό.

-    Πάντως, το έχουμε δει πολλές φορές ότι αυτή η κυβέρνηση που δεν προέκυψε από ψήφο του ελληνικού λαού σχεδιάζει μέτρα που μας πηγαίνουν έως το 2015 και άρα επέρχεται ξανά και ξανά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. 

Κάθε μέρα που περνάει και δεν δρομολογείται η προσφυγή στις κάλπες, τις καθιστά πιο επιτακτικές και αναγκαίες. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης πρέπει να έχει την επισφράγιση από ένα αντίστοιχο εκλογικό αποτέλεσμα. Κοινωνικές συγκρούσεις και κινητοποιήσεις θα γίνουν και ενδεχομένως στις 17 Γενάρη η απεργία να είναι μεγάλη και κλάδοι θα δώσουν μάχες που δεν θα έχουν προηγούμενο. Αλλά το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από την προηγούμενη χρονιά είναι ότι αυτό το οποίο έχει διαμορφωθεί στο κοινωνικό επίπεδο δεν μεταφράζεται σε μια πλειοψηφική δύναμη ανατροπής ακριβώς γιατί δεν υπάρχει μια ορατή πολιτική διέξοδος αυτή τη στιγμή και αυτό συνδέεται άμεσα με την κατατεθειμένη ανοιχτή ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση ενός αντιμνημονιακού και αντιφιλελεύθερου μετώπου. Παρʼ όλο που οι συσχετισμοί αλλάζουν καθημερινά και παρʼ όλο που όλοι έχουμε την πλατιά αίσθηση ότι έχει γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία της  κοινωνίας ότι αυτή η πολιτική είναι άδικη, αντικοινωνική και αδιέξοδη, αλλά όσο δεν βλέπει αυτό να μεταφράζεται σε μια νέα πολιτική εναλλακτική πρόταση και μια ορατή πολιτική διέξοδο τότε είναι πολύ πιθανό ο κόσμος να οδηγηθεί στην απάθεια, την απογοήτευση και στη μη συμμετοχή και με έναν κατακερματισμένο τρόπο να αντιμάχεται αυτήν την πολιτική. Με βάση, λοιπόν, αυτήν την πραγματικότητα είναι ακόμη πιο επίκαιρη η πρότασής μας η οποία απευθύνεται πρώτα απʼ όλα στην κοινωνία, έχει κερδίσει την συμπάθειά της και ο κόσμος την παρακολουθεί, την αρνούνται σήμερα οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς με έναν τρόπο που δεν είναι εξηγήσιμος, αλλά είναι το κομβικό σημείο που θα δώσει άλλη δυναμική στα πράγματα ώστε να ξεκινήσει από τη δική μας χώρα ένα ντόμινο πια ανατροπών συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Είναι πολύ κρίσιμο να καταλάβουμε πως οι εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

-    Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αποτυπώνουν με καθυστέρηση ό,τι έχει συμβεί στο χώρο των κοινωνικών δυνάμεων που αποτελούσαν την κοινωνική του βάση. Ο ιστός, οι συμμαχίες που είχαν υπάρξει και στήριζαν το ΠΑΣΟΚ όλα τα τελευταία χρόνια, έχουν διαρραγεί. Αυτή αποδόμηση έχει πλέον φτάσει και στο πολιτικό επίπεδο. Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει το κόμμα και το αντιμετωπίζει ως συνεχιστής μια ολόκληρης δυναστείας. Έχει κατορθώσει, δε, να καταστήσει οποιαδήποτε άλλη φωνή αντιπολιτευόμενη προς αυτόν ως πολιτικά αναξιόπιστη. Διότι στη δεδομένη συγκυρία της προηγούμενης περιόδου δεν υπήρξε μια κριτική φωνή μέσα από τους σημερινούς διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ. Τους έχει λοιπόν συμπαρασύρει όλους σε μια πολιτική αναξιοπιστία και βλέπετε ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις, η αποδόμηση και ο μαρασμός αυτού του κόμματος θα προχωρά με απρόβλεπτη την κατάληξή του.

To Γραφείο Τύπου