Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/10/2002

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη

Με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Για το Κυπριακό

Ενημερώθηκα από τον κ. Πρωθυπουργό και εξέθεσα και τις απόψεις του ΣΥΝ για το σύνολο των θεμάτων γύρω από τα οποία περιεστράφη η συζήτηση.

Για το Κυπριακό ο ΣΥΝ υποστηρίζει την ανάγκη της απρόσκοπτης ένταξης της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, χωρίς προαπαιτούμενα. Υποστηρίζει επίσης την ανάγκη των συντονισμένων πρωτοβουλιών έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο προβλημάτων της τελευταίας στιγμής, μεθοδεύσεων ή επινοήσεων που θα ανακόπτουν αυτή την απρόσκοπτη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

'Ολοι ξέρουμε ότι το πολιτικό πρόβλημα για την επίλυση του Κυπριακού είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο. 'Ολοι επίσης ξέρουμε ότι ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να προωθηθούν λύσεις οι οποίες να εξυπηρετούν διάφορα ευρύτερα συμφέροντα.

Η θέση του ΣΥΝ είναι ότι επί όλων αυτών πρέπει να γίνει εγκαίρως συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. Εάν υπάρχουν ιδέες, σκέψεις ή σχέδια να συζητηθούν ανοιχτά και σε συνεννόηση με τις Κυπριακές πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα ομοψυχίας κι όχι διαφωνιών. Για να επιτευχθεί η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, η διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία και να μην εξακολουθεί η Κύπρος να αποτελεί εξαίρεση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Για να αποτραπούν ανεπιθύμητες λύσεις προς την κατεύθυνση της παγίωσης των διχοτομικών δεδομένων ή της υιοθέτησης μιας μορφής συνομοσπονδιακού τύπου για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Για τον Ευρωστρατό

Για το θέμα του ευρωστρατού, για τον ΣΥΝ το κρίσιμο πρόβλημα είναι η στρατηγική και αμυντική αυτονομία της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το κείμενο, το μοντέλο το οποίο υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ελληνική κυβέρνηση διαπνέεται από την φιλοσοφία που υποτάσσει τον τομέα της αμυντικής πολιτικής της Ευρώπης στις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αποτελεί οπισθοδρόμηση της Ε.Ε., πολύ περισσότερο διότι όλα τα προβλήματα πια λύνονται στα πλαίσια των μηχανισμών και των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ.

Και τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να παραμένουν στο ίδιο Νατοϊκό πλαίσιο και να αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσχέρειες και τους ίδιους δυσμενείς μηχανισμούς.

Για τους αγρότες

Αναφέρθηκα στον κ. Πρωθυπουργό, μετά την ενημέρωση που μου έκανε, και στα ζητήματα που αφορούν στους αγρότες.

Θεωρώ ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι δυσμενέστατες. Ότι οι ΄Ελληνες αγρότες θα βρεθούν μπροστά από διαρκή χειροτέρευση των όρων της ζωής τους. Είναι ανάγκη να επισημάνω ότι η σημασία στήριξης του αγροτικού τομέα για την κοινωνική συνοχή είναι μεγάλη.

Εμείς από την μεριά του ΣΥΝ θα καταθέσουμε δέσμη προτάσεων για την στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτικών εισοδημάτων, τα οποία βλέπουν να έρχεται μία πολύ δυσμενής περίοδος απέναντί τους.

Για τον σχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ

Με την αφορμή της ελληνικής Προεδρίας, η θέση του ΣΥΝ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει και το ιστορικό χρέος και την ιστορική ευθύνη να πάρει πρωτοβουλίες από τώρα προκειμένου η Ε.Ε. να πει όχι στον σχεδιαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Προκειμένου δηλαδή η Ε.Ε. να μην συνεργήσει καθοιονδήποτε τρόπο προς οποιεσδήποτε αποφασισμένες και σχεδιαζόμενες επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

Θεωρώ ότι η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι αναγκαία. Θα είναι περισσότερο χρήσιμη αν γίνεται κάθε φορά πριν από τη διαμόρφωση αποφάσεων στις οποίες η ελληνική πλευρά δεσμεύεται. Και νομίζω ότι, λόγω της κρισιμότητας στην οποία βρίσκονται όλα τα ευρωπαϊκά αλλά και ελληνικά ζητήματα, επιβάλλεται να υλοποιηθεί η συνταγματική επιταγή για συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου