Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
31/10/2002

Δήλωση του Δ.Παπαδημούλη για τον Προϋπολογισμό 2003

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2003, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η υποχρεωτική λόγω EUROSTAT αναπροσαρμογή κρίσιμων μεγεθών του Προϋπολογισμού αφήνει στον αέρα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

Κατά τα άλλα και ο φετινός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από τη συνέχιση της ίδιας μονόπλευρης πολιτικής σε βάρος των κοινωνικά ασθενέστερων.

Η δογματική εμμονή σε αυτή τη δεξιόστροφη πολιτική διαιωνίζει τις ανισότητες και την υψηλή ανεργία. και τροφοδοτεί κοινωνικά ελλείμματα που πλήττουν την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Τα κέρδη των ωφελημένων από τις πολιτικές της λιτότητας, καθώς και η διάχυτη παραοικονομία, μένουν στο απυρόβλητο. Η αναγκαία δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση παραπέμπεται στις καλένδες.

Η επιδιωκόμενη με τον τρόπο αυτό ονομαστική σύγκλιση για μια ακόμη χρονιά γίνεται, αυτή τη φορά και με την επίκληση της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και της πραγματικής σύγκλισης και ωθεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στα αδιέξοδα της ανεργίας και της φτώχειας.

Και στον φετινό Προϋπολογισμό, το θεσμικό πλαίσιό του παραμένει παγιδευμένο στο παρελθόν της αδιαφάνειας, μην επιτρέποντας την ουσιαστική συζήτηση ή αλλαγή στις κατανομές των κονδυλίων του.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου