Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2012

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με την επιστολή ΠΑΣΕΓΕΣ για απαλλαγή Δ.Σ. των συνεταιρισμών

Κανένα συγχωροχάρτι, καμιά συγκάλυψη σε όσους ευθύνονται για τη διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών

Μεταχρονολογημένη  κατά πολλές δεκαετίες και προκλητική στη δημοκρατική συνείδηση των αγροτών είναι η καταγγελία από την ΠΑΣΕΓΕΣ του καθεστώτος κομματικών εξαρτήσεων και πελατειακών δικομματικών σχέσεων που οδήγησε τους συνεταιρισμούς στον εκφυλισμό, την πλήρη απαξίωση και τη διάλυση τους πλην ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων.

Ένα καθεστώς που δεν σταμάτησε προφανώς τη δεκαετία του ʼ90, αλλά συντηρήθηκε ως τις μέρες μας από όλους αυτούς που απολάμβαναν προνομιακή μεταχείριση, «φιλοδωρούμενοι» με προγράμματα και υπηρεσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων που δεν τους αναλογούν, φορτώνοντας στους έλληνες φορολογούμενους κοινοτικά πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα καθεστώς συνεταιρισμών σφραγίδων, αδιαφάνειας και απουσίας κοινωνικού ελέγχου, που άνοιξε διάπλατα το δρόμο στη σημερινή μετατροπή, με τον Ν.4015/11, των συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρείες.

Ένα  καθεστώς που, όχι μόνο πολύ πρόθυμα συνεργούσε σαν ιμάντας εφαρμογής της εκάστοτε αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά συνδιαμόρφωσε σημαντικές  πτυχές της όπως την αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2003.

 Για τις επισφαλείς υποχρεώσεις, την υπερχρέωση και την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όφειλε το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα να έχει κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες και να αποδώσει τις κάθε είδους ευθύνες σε όλους όσους τους αντιστοιχούν.

Αυτή είναι η θεμελιώδης υποχρέωση απέναντι στους αγρότες που με το δικό τους μόχθο έχτισαν τους συνεταιρισμούς και την περιουσία τους και όχι η κάθε λογής νομικίστικη συγκάλυψη και η ισοπεδωτική «αλληλεγγύη» προς δικαίους και αδίκους.    Σήμερα πιο επιτακτικά από ποτέ το αγροτικό κίνημα χρειάζεται να δυναμώσει την πάλη του για την ανατροπή της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης και των κάθε λογής στηριγμάτων της.

Να ανοίξει το δρόμο σε μια αντιμνημονιακή αντινεοφιλελεύθερη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα εφαρμόσει μια ριζοσπαστική αγροτική πολιτική σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και των κοινωνικών αναγκών, με βασικό πυλώνα την αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος.

Για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των συνεταιρισμών με δημοκρατική, συμμετοχική λειτουργία και παραγωγικό προσανατολισμό, με τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη του της διαχείρισης και της διακίνησης των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και στο πιάτο του καταναλωτή.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής