Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/01/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Μιλώντας σήμερα στον τ/σ «ΣΚΑΙ», στην εκπομπή ΠΡΩTH ΓΡΑΜΜΗ, (Β. Λυριτζής-Δ. Οικονόμου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε  για τις πολιτικές εξελίξεις μεταξύ άλλων τα εξής:

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει μια πολιτική που μας βουλιάζει στην ύφεση, την ανεργία και την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων και την έλλειψη κάθε προοπτικής. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν ζητάω από τον κ. Παπαδήμο  να υιοθετήσει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χθες ο κ. Μόντι που είναι τραπεζίτης και τον «επέβαλαν» κατά κάποιο τρόπο οι δανειστές της Ιταλίας, πήγε στη Μέρκελ και της είπε ενώπιος ενωπίω: «οι Ιταλοί κάνουν θυσίες αλλά χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει αντίκρισμα. Επομένως χρειάζεται δουλειά, πρέπει να αλλάξει η πολιτική στην Ευρώπη και να ρίξουν τα επιτόκια.»

Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ μέχρι τώρα τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε λέγεται Παπαδήμος, είτε λέγεται Παπανδρέου, είτε λεγόταν παλαιότερα Καραμανλής, να πάει στους Ευρωπαίους και να εκπροσωπήσει τα ελληνικά συμφέροντα, διεκδικώντας και βάζοντας όρια.

Δεν παραβλέπω το γεγονός ότι το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας είναι άλλο από το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. «Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας». Μπορεί η Ιταλία να έχει το 20-25 % του παραγόμενου ΑΕΠ στην Ευρώπη και η Ελλάδα το 2-2,5% αλλά έχει αποδειχθεί ότι η συνταγή του μνημονίου στην Ελλάδα είναι λάθος.

Ο κόσμος εξοργίζεται όχι γιατί μόνο υπάρχει άδικη κατανομή των βαρών αλλά και γιατί δε βλέπει καμία ελπίδα και κανένα αποτέλεσμα.]

Για την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, όλες οι μελέτες των τεχνοκρατών κι όχι οι επεξεργασίες της αριστεράς, λένε ότι ένας βασικός λόγος που στην Ελλάδα δε γίνονται επενδύσεις είναι: η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η διαφθορά, το μαύρο πολιτικό χρήμα κι όχι το εργασιακό κόστος.

Στην Ελλάδα του 1.000.000 ανέργων το εργασιακό κόστος έχει πάει στα «τάρταρα». Ζητείται γιατί υπάρχει μια άπληστη μερίδα εργοδοτών που εφαρμόζει το ρητό; «Βρήκαμε παπά να θάψουμε καμπόσους!». Υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν ως «κουκουλοφόροι» και με τη βοήθεια δικηγορικών γραφείων μνημονιακότερων της Τρόικας ετοιμάζουν χαρτιά και επιστολές και επικρατεί ένα αλαλούμ. Ο κ. Παπαδήμος λέει μας το έχουν ζητήσει, ο κ. Κουτρουμάνης λέει αγωνιζόμαστε να μην, ο κ .Ασημακόπουλος λέει τη διάβασα αλλά δε λέει τα ίδια πράγματα. Κανείς δε μας λέει τι.

Παίζεται ένα παιχνίδι, όχι μόνο από το πιο άπληστο κομμάτι της εργοδοσίας που δε βλέπει πέρα από τη μύτη του και το βραχυπρόθεσμο κέρδος, αλλά και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της προηγούμενης και της σημερινής φορτώνουν στην Τρόικα πράγματα που δεν έχουν ζητήσει για να κρύψουν ότι: δεν έχουν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό της διαφθοράς και της κρατικής σπατάλης.

Επιπλέον είναι βολικό και για τους δυο  συνυπεύθυνους, κυβέρνηση και Τρόικα, να πηγαίνουν στην εύκολη λύση οριζόντιες περικοπές στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Παρʼ ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απʼ ότι πέρυσι και πρόπερσι, έτσι όπως τα έκαναν, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Είμαστε μια χώρα με σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα, γιατί ο λαός μας παραμένει με ταλέντα, με γνώσεις, με δεξιότητες, με ιδέες από νέους ανθρώπους. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης αλλά παραμένει μέσα στις 30 πλουσιότερες του κόσμου.

Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και στροφή προς την ανάπτυξη. Πρέπει να σταματήσει αυτό το τρελό σπιράλ της ύφεσης. Πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά μας, διότι αυτή τη στιγμή έχουν ξεφύγει τα πάντα. Κι επιτέλους πρέπει να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη.

Η έκθεση Ράιχενμπαχ λέει χρωστάνε 40δις στο δημόσιο από τα οποία τα 10 είναι άμεσα εισπρακτέα και σχετικά εύκολα. Ξέρετε πόσα έχει εισπράξει το ΣΔΟΕ το τελευταίο δίμηνο 8 εκατ. ευρώ; που σημαίνει ότι μπορείς να εισπράξεις απʼ αλλού. Επίσης υπάρχουν 15 δις στο ΕΣΠΑ που παραμένουν χωρίς απορρόφηση. Μόλις χθες αποφάσισαν το καινούριο νόμο που θα απλοποιήσει τις επενδύσεις. Δυο χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει κάτι για να δουλεύει το δημόσιο πιο αποτελεσματικά, έτσι ώστε να είναι απλό για κάποιο που έχει μια ιδέα να δημιουργήσει και να κάνει μια δουλειά.

Υπάρχουν άνθρωποι και με ιδέες και με μεράκι και έχουν τόλμη και ρισκάρουν. Στην γεωργία, στην παραγωγή, στις υπηρεσίες. Νέα παιδιά οι οποίοι δε μπορούν να πάρουν δάνειο, ενώ ο καταχρεωμένος που έχει το κολλητηλίκι πάει και παίρνει δάνειο από τραπεζίτες που οι ίδιοι λεηλατούν τις τράπεζες τους!

Το PSI ακόμα κι αν ολοκληρωθεί με τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις που δε το βλέπω, ειδικά όταν ακούτε τη Μέρκελ να μιλά για αύξηση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα, υπάρχει μια διαμάχη των δανειστών μας, για το τι ποσό θα εξασφαλίσει ο καθένας και εκείνους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν στην αποτυχία αλλά τι λέει η ελληνική πλευρά δεν το ξέρουμε.

Ό,τι διεκδικεί ένας χρεωμένος δανειολήπτης από μια τράπεζα: Τα επόμενα 2-3 χρόνια χρειάζομαι μια περίοδο χάριτος, να σταματήσω να πληρώνω τοκοχρεολύσια, να μπω σε μια τροχιά ανάπτυξης και το ρυθμισμένο χρέος να αρχίσω να το πληρώνω μετά από τρία χρόνια.

Έχει ξαναγίνει και μάλιστα από τη Γερμανία: το 1953 ηττημένη από τον πόλεμο πρόεβη σε αναδιάρθρωση χρέους. Το διέγραψε κατά 62% και συνάρτησε την αποπληρωμή του χρέους με την πορεία της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας και την πορεία των γερμανικών εξαγωγών.

Στην Ελλάδα αυτά μπορεί να τα διευθετήσει μόνο μια κυβέρνηση που να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό έναντι των δανειστών μας. Η σημερινή κυβέρνηση «εκτελωνίζει» με τρομοκρατικό και εκβιαστικό τρόπο τις απαιτήσεις των δανειστών μας στον ελληνικό λαό.

Εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση που με ρεαλισμό αλλά και με διάθεση προόδου αυτής της χώρας κι αυτής της κοινωνίας, να εκπροσωπήσει τα δικά μας συμφέροντα απέναντι στους δανειστές μας.

Φυσικά και διεκδικούμε δύναμη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας ικανό και να κυβερνήσει. Γιατί ο Δραγασάκης δεν μπορεί να είναι καλύτερος Υπουργός Οικονομικών από τον Παπακωνσταντίνου που τα έκανε λαμπόγυαλο;

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας λένε τώρα, ότι όταν σας παρουσιάσαμε το πρώτο μνημόνιο κύριοι Έλληνες, ουδείς  μας ζήτησε να αλλάξουμε κάτι! Τουλάχιστον εμείς θα διεκδικούσαμε!

To Γραφείο Τύπου