Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2012

Ανακοινωση Τμηματος Φεμινιστικης Πολιτικης ΣΥΝ σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. σχετικά με τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του χώρου μας τον προηγούμενο καιρό: μια κοινωνική ομάδα που πλήττεται διακριτά από την ανεργία είναι αυτή των γυναικών. Με 1 στις 5 γυναίκες άνεργη, βλέπουμε πως η κρίση ολοένα και εντείνει τις έμφυλες διακρίσεις. Πλέον πρόκειται για επικίνδυνη πραγματικότητα η επιστροφή των γυναικών στο σπίτι, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τον καταμερισμό της εργασίας εντός του σπιτιού και τους στερεοτυπικούς ρόλους.

Με ένα κοινωνικό κράτος εντελώς ανύπαρκτο, δεν υπάρχουν προστατευτικές δομές για να αμβλύνουν αυτά τα φαινόμενα. Έτσι το προσεχές διάστημα θα καταγράφονται ολοένα συχνότερα γεγονότα «προνοητικών» απολύσεων γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, μιας και οι κυβερνήσεις της τελευταίας διετίας έχουν δώσει όλα τα εφόδια στην εργοδοσία για να απολύει και να χειρίζεται τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους όπως θέλει. Ταυτόχρονα αυξάνει η φτώχεια των γυναικών και τις καθιστά εξαρτημένες από τον όποιο παραγωγό εισοδήματος στην οικογένεια (αν υπάρχει…).

Τόσα χρόνια κατακτήσεις του φεμινιστικού και του εργατικού κινήματος κλονίζονται από τις ασκούμενες αντικοινωνικές, οπισθοδρομικές μνημονιακές πολιτικές…

Ωστόσο, δεν θα τους περάσει!

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής