Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/11/2002

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και την παραλαβή του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο

Θα μελετήσουμε πολύ προσεχτικά το σχέδιο Ανάν, που μόλις παραλάβαμε και θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας, όπως έχουμε καθήκον, με υπευθυνότητα και συγκεκριμένο τρόπο.

Η περίοδος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και των ακόμα κρισιμότερων αποφάσεων, στην οποία έχουμε μπει, επιβάλλει χαμηλούς τόνους και νηφαλιότητα.

Η σχετικά πρόσφατη εμπειρία του "Μακεδονικού προβλήματος", ας μας διδάξει όλους και ας μας προφυλάξει από υπερβολές, φανατισμούς, λάθη και βιασύνη.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι μεγάλη υπόθεση. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς προσκόμματα ή μεθοδεύσεις και επινοήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η Κύπρος πρέπει να είναι ισότιμο κράτος - μέλος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και όχι ομοίωμα κράτους, με εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ευχή και ελπίδα όλων των Ελλήνων και των Κυπρίων.

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι αυτή η λύση δεν θα αποτελεί νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής, ότι θα κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ότι θα είναι βιώσιμη και λειτουργική.

Η κυβέρνηση οφείλει σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση να εγκαταλείψει τη μυστικοπάθεια, την τάση ωραιοποίησης και επικοινωνιακής διαχείρισης των πραγμάτων που συνήθως την χαρακτηρίζουν.

Όλοι έχουμε συνείδηση των δυσκολιών. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για την ιδανική ή την καλύτερη λύση, εάν όμως αξιοποιηθούν οι δυνατότητες όλων και εάν εξασφαλίσουμε την μεταξύ μας συνεννόηση, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Με αυτήν την έννοια είναι απαραίτητη η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα και να μην λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:

Μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης το ζήτημα θα έχει κριθεί και θα είναι ανάλογο και το περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Να παραμερίσουμε τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα και να δράσουμε όλοι, όχι με το βλέμμα προς τις εκλογές, αλλά με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Αυτό προϋποθέτει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και συνεννόηση.

Έχω προγραμματίσει να επισκεφθώ την Τουρκία και την Κύπρο. Θα επιδιώξουμε ανταλλαγή απόψεων και συνεννόηση με τα κόμματα της Αριστεράς σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και κατεχόμενα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Σχετική πρωτοβουλία έχουμε πάρει και προς τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ώστε και στο Ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικά Κοινοβούλια να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου