Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/01/2012

Επιστολή βουλευτίνων ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου & Η. Διώτη προς Υπουργό ΠΕΚΑ, για ν/σ "Ποινική προστασία του περιβάλλοντος"

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Κοινοβουλευτική Ομάδα

Αθήνα, 13/01/2012

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος,

Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) Πρόεδρο της Βουλής

κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

2) Διεύθυνση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

3) Προεδρείο και μέλη

της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με αφορμή την κατάθεση από εσάς του νομοσχεδίου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος –Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας, που με τόσο συνοπτικές διαδικασίες, καταθέσατε το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου και διανεμήθηκε το μεσημέρι της 13ης Ιανουαρίου στα μέλη της Επιτροπής, για να εισαχθεί προς συζήτηση το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τόσο σοβαρές διατάξεις για τα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Ανακύκλωση και «εναλλακτική» διαχείριση αποβλήτων, εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων, αλλαγές στις διατάξεις της ρύθμισης αυθαιρέτων, θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και αστικής ανάπλασης, θέματα τιμολογιακής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, θέματα δασών και δασικών εκτάσεων, ΖΟΕ, αναπλάσεις, και πολλά ακόμη. Δεν μας ξενίζει φυσικά ούτε η αλαζονεία αυτής της κυβέρνησης, ούτε ο τρόπος με τον οποίο υποτιμά τη νοημοσύνη των μελών του Κοινοβουλίου, αλλά και τις ανάγκες του κόσμου που οφείλουμε να εκπροσωπήσουμε.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο που προτείνει ρυθμίσεις σε μία σειρά τόσο σημαντικών ζητημάτων, αφενός να μην τίθεται καν στην περίφημη δημόσια διαβούλευση –που θα έδινε μία ευκαιρία στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής αλλά και στους φορείς να μελετήσουν από νωρίτερα το περιεχόμενό του-, κι αφετέρου είναι απαράδεκτη η διαδικασία και ο τρόπος που εισάγεται στην Επιτροπή και δεν αφήνει παρά ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους ενδιαφερομένους (βουλευτές-φορείς) να σχηματίσουν και να διατυπώσουν άποψη.

Σας καλούμε, συνεπώς, να αναβάλετε τη συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής και να αφήσετε ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα μέλη της και στους υπολοίπους φορείς να μελετήσουν το νομοσχέδιο, πριν ορίσετε νέα ημερομηνία εισαγωγής του για επεξεργασία στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Με εκτίμηση,

εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Βουλευτής Βʼ Θεσσαλονίκης

Ηρώ Μ. Διώτη
Βουλευτής Λάρισας