Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/01/2012

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχετικά με την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας εννιά κρατών της ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's

 Η υποβάθμιση της Γαλλίας, που χάνει το τριπλό της Α καθώς και άλλων οκτώ χωρών της Ευρωζώνης, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, κάνει φανερή τη στρεβλή πολιτική που ακολουθούν οι δεξιές ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας για την επίλυση της κρίσης. Η τελευταία, παρʼόλες τις διαδοχικές, δήθεν “ιστορικές” συνόδους κορυφής και διμερείς συναντήσεις σε Βερολίνο και Παρίσι, γιγαντώνεται, πλήττοντας πλέον την καρδιά της Ευρωζώνης. Το ευρώ συνεχίζει την καθοδική του πορεία, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική περιδίνηση ενώ παράλληλα οι κοινωνίες, στις οποίες έχει επιβληθεί λιτότητα διαρκείας, αποσυντίθενται.

Η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο ή αποτυχία ειδικά της πολιτικής Σαρκοζί αλλά συνολική χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Η λύση της κρίσης, που δεν είναι πια χρέους αλλά ανάπτυξης, δεν θα δοθεί από τους οίκους αξιολόγησης, που έχουν πλέον ταυτιστεί με την επιβολή μέτρων λιτότητας που τροφοδοτούν την ύφεση με τα γνωστά, για τη χώρα μας, καταστροφικά αποτελέσματα. Αλλά από τη ρήξη με τη μέχρι σήμερα πολιτική προς την κατεύθυνση των μόνων Α που μετράνε για τους πολίτες: της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης, της Αλληλεγγύης.

To Γραφείο Τύπου