Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/11/2002

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Γλ.Κληρίδη

O Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Νίκος Χουντής και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Πάνος Τριγάζης, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γλαύκο Κληρίδη.

Μετά το τέλος της συνάντησής ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις και κρίσιμες επιλογές. Είναι η ώρα της εθνικής στρατηγικής. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτικές φλυαρίες ή για κομματικά συνθήματα. Ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Κληρίδη, και εξέφρασα από την πλευρά μου τη συμπαράσταση του ΣΥΝ στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται μπροστά μας και στην ανάγκη να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Ωραιοποιήσεις επιπόλαιες είτε αφορισμοί ανιστόρητοι δεν έχουν σχέση με την πραγματική εκτίμηση των δεδομένων και δυσκολεύουν αυτές τις διαπραγματεύσεις. Χρειάζονται σκληρές διαπραγματεύσεις, με σχεδιασμένη στρατηγική, προκειμένου να επιδιωχθεί η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου και η λύση του πολιτικού προβλήματος στη βάση ενός ενιαίου ομοσπονδιακού κράτους που θα είναι ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε., θα έχει εξασφαλισμένες θεσμικές λειτουργίες οι οποίες θα ενσωματώνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θα αφήνουν περιθώρια για παγίωση εξαιρέσεων.

Τα ασφυκτικά περιθώρια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Γιατί σε αυτά τα περιθώρια είναι δεδομένο ότι ελάχιστα έως μηδαμινά πράγματα μπορούν να γίνουν. Γι’ αυτό και η σκληρή διαπραγμάτευση πρέπει να έχει ως μια από τις βασικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση αυτών των ασφυκτικών και πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτήν την ιστορική στιγμή, που διαμορφώνεται για το Κυπριακό πρόβλημα, να την αντιμετωπίσει κανείς με σκοπιμότητες και με διάθεση εύκολης προσέγγισης. Σεβόμαστε απολύτως την ιστορική δοκιμασία των Κυπρίων, που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας τους, του λαού τους. Θέλουμε, λοιπόν, αυτό το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, του Κυπριακού λαού με τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους να είναι στα πλαίσια μιας Ευρώπης που θα προχωράει προς την ενοποίησή της και θα κατοχυρώνει ολοένα και περισσότερο το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλους. Και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι που εμείς δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία των σκληρών διαπραγματεύσεων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου