Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2012

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη: Οι επιπτώσεις των συνεχόμενων περικοπών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του τη διαρκή και μεγάλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία επιτείνει την ήδη μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στηριζόμενος σε στοιχεία που αποδεικνύουν τις μεγάλες περικοπές στο ΠΔΕ τόσο το 2010 όσο και το 2011, ρωτά ποιο το ύψος της περικοπής του ΠΔΕ για το 2011, σε ποια έργα προοριζόταν να αξιοποιηθεί και σε ποιο βαθμό οι διαρκείς περικοπές του ΠΔΕ συμβάλλουν αρνητικά στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς

Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Οικονομικών

Θέμα:

Οι επιπτώσεις των συνεχόμενων περικοπών του ΠΔΕ στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ξεκίνησε το 2011 με προϋπολογισμό 8,5 δισ. ευρώ για να περισκοπεί τελικά στα 6,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011, οι δαπάνες του ΠΔΕ έφθασαν στα 4,2 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 40,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Η ίδια τακτική ψαλιδίσματος των δημοσίων δαπανών εφαρμόστηκε και το 2010 όπου αρχικά ο προϋπολογισμός προέβλεπε δαπάνες συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ ενώ στην συνέχεια μετά από απανωτές περικοπές το ποσό του ΠΔΕ τελικά μειώθηκε στα 8,5 δις ευρώ παρουσιάζοντας έλλειμμα της τάξεως των 5,6 δις ευρώ. 

Οι συνεχείς περικοπές του ΠΔΕ είναι το συνηθισμένο εργαλείο της κυβέρνησης προκειμένου να περιορίσει την αποτυχία της στο σκέλος των εσόδων και να καλύψει την μεγάλη απόκλιση που παρουσιάζει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Στο πρόβλημα των περικοπών του ΠΔΕ και στις καταστροφικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ΕΣΠΑ (11-12-2012).

 Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε:  «Δεν μπορούμε κάθε φορά που καλούμαστε να εξοικονομήσουμε δαπάνες και να αυξήσουμε τα έσοδα να βάζουμε το ΠΔΕ στο στόχο. Έτσι δεν πετυχαίνουμε ανάπτυξη. Το ΠΔΕ έχει κοπεί 3 και 4 φορές». Επίσης,  ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στα προβλήματα που δημιουργούν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δηλώνοντας ότι είναι δυστυχής για το γεγονός αυτό που είναι σαν να κόβουμε τα πόδια της οικονομίας και να την αφήνουμε ανάπηρη.

Ερωτάται ο   κ. Υπουργός:

•    Πόσες συνολικά περικοπές και σε τι ύψος έγιναν στο ΠΔΕ κατά την διάρκεια του 2011;

•    Πόσο τελικά έκλεισε το ΠΔΕ για το 2011; Ποια είναι η απόκλιση με τον στόχο που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό για το 2011;

•    Ποια έργα αφορούν οι περικοπές που έγιναν στο ΠΔΕ; Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα έργα;

•    Έχει υπόψη της η κυβέρνηση σε ποιο βαθμό επέτειναν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας οι συνεχόμενες περικοπές του ΠΔΕ;  

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης”