Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/11/2002

Κρατικός προϋπολογισμός 2003: Τα κέρδη των ωφελημένων από την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και η παραοικονομία μένουν στο απυρόβλητο!

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής αναφερόμενος στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003 έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά την "προσγείωση" των αρχικών της προβλέψεων και την ψυχρολουσία της EUROSTAT, η κυβέρνηση καταθέτει έναν ακόμα προϋπολογισμό μειωμένων προσδοκιών και εμμονής σε μία δεξιόστροφη πολιτική.

Η εισοδηματική πολιτική του 2,5%, με τον πληθωρισμό να επιμένει κοντά στο 4%, σηματοδοτεί τη συνέχιση της ίδιας μονόπλευρης πολιτικής σε βάρος των ασθενέστερων.

Ο Προϋπολογισμός παραμένει πληθωριστικά ελλειμματικός και το χρέος διατηρείται πάνω από το 100%.

Τα κέρδη των ωφελημένων από την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, καθώς και η διάχυτη παραοικονομία μένουν στο απυρόβλητο.

Η επιβεβλημένη φορολογική μεταρρύθμιση παραπέμπεται στις καλένδες.

Η ανυπαρξία συστήματος προγραμματισμού και ελέγχου των δημόσιων δαπανών και της απόδοσής τους διαιωνίζεται.

Η διατηρισιμότητα της ανάπτυξης δεν εξασφαλίζεται καθώς διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και οι πόροι του Γ' ΚΠΣ και του 2004 έχουν ημερομηνίας λήξης.

Η δογματική εμμονή σε αυτήν την πολιτική αναπαράγει τις ανισότητες, την υψηλή ανεργία και τα κοινωνικά ελλείμματα.

Η επιδιωκόμενη ονομαστική σύγκλιση προωθείται, αυτή τη φορά και με την επίκληση της διεθνούς συγκυρίας, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και καταδικάζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στα αδιέξοδα της ανεργίας και της φτώχειας.

Τέλος, και φέτος το θεσμικό πλαίσιο του Προϋπολογισμού παραμένει παγιδευμένο στο παρελθόν της αδιαφάνειας μην επιτρέποντας την ουσιαστική συζήτηση ή αλλαγή στις κατανομές των κονδυλίων του.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου