Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/11/2002

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΝ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό έδωσαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Στέργιος Πιτσιόρλας συντονιστής της Π.Γ. του ΣΥΝ, και ο Νίκος Χουντής υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, μέλος της Π.Γ..

Ανοίγοντας τη συνέντευξη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του μετά το 1974.
Η χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της Κύπρου.
Οποιαδήποτε κωλυσιεργία από την Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την ούτως ή άλλως ανεξάρτητη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.
Τώρα η σκυτάλη των διπλωματικών κινήσεων περνάει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Η θέση του ΣΥΝ είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσυπογράψει την διεύρυνση της Ε.Ε. εάν δεν συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος σε αυτήν.
Ο ΣΥΝ και με την πρόσφατη απόφαση της ΚΠΕ αποφάσισε να στηρίξει αυτές τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μη λειτουργικά, τα αρνητικά σημεία του σχεδίου Ανάν και να επιτευχθεί μια συμφωνία για βιώσιμη και λειτουργική λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου μέσα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και πλαίσιο.

Την απόφασή μας αυτή εκθέσαμε και στον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη και την κυπριακή κυβέρνηση στην προχτεσινή συνάντησή μας εδώ στην Αθήνα.
Πιστεύουμε ότι την έμπρακτη αυτή στήριξη πρέπει να εγγυηθούν και να διασφαλίσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Γι'αυτό ζητάμε και πάλι από την ελληνική κυβέρνηση να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Είναι ένα αίτημα που θα διατυπώσω στον κ. Σημίτη στην αποψινή συνάντηση μαζί του και φυσικά θα του εκθέσω τις συνολικές απόψεις του ΣΥΝ γύρω από το θέμα της απρόσκοπτης ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και για το θέμα της λύσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και συγκεκριμένα τις απόψεις μας για το Σχέδιο του Κ. Ανάν.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τις θέσεις του ΣΥΝ.

Υποστηρίζουμε την απρόσκοπτη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προσκόμματα και άλλες επινοήσεις.

Αυτή ήταν η θέση μας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου. Σήμερα η Κύπρος σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Κομισσιόν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μπει ως ισότιμο μέλος στην Ε.Ε.

Η Κύπρος έχει τη θέση της σ'αυτό το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν ήταν και δεν πρέπει να γίνει προαπαιτούμενο για τις αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά και των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της.

Γνωρίζουμε σε πιο συσχετισμό δυνάμεων διαμορφώθηκε το σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ και ακόμα ότι αποτελεί την πρόταση ενός συμβιβασμού για τη διευθέτηση ενός συνόλου προβλημάτων και ενός ολόκληρου πλέγματος σχέσεων.

Δεν θέλουμε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να λειτουργήσουν σε βάρος μιας προοπτικής συμφωνίας και λύσης. Εξετάζοντας το σχέδιο από τη σκοπιά του πλαισίου που διαμορφώνουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το διεθνές δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους του νησιού πιστεύουμε ότι έχει θετικά σημεία, σημεία που χρειάζονται αποσαφήνιση και αρνητικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ως τέτοια κρίσιμα σημεία θεωρούμε:

α. Το ζήτημα της λειτουργικότητας του κράτους αφού το θεσμικό πλαίσιο στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας περίπλοκο και με προβλήματα μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματικότητα.

β. Την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου όπου τα χρονοδιαγράμματα και οι περιορισμοί, δεν αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εισβολή και κατοχή του Βορ. τμήματος του νησιού.

γ. Τη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και την θέση τρίτων στο μηχανισμό άρσης των αδιεξόδων καθιερώνοντας ένα πρωτότυπο καθεστώς εποπτείας σε μια ανεξάρτητη χώρα, μέλους του ΟΗΕ και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτές τις σκέψεις πιστεύουμε ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες τόσο η ωραιοποίηση, όσο και η μηδενιστική αντιμετώπιση του σχεδίου λύσης. Και εδώ έγκειται η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, που οφείλει να είχε ενημερώσει και να είχε διαβουλευτεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πριν τα πράγματα πάρουν διλημματικό χαρακτήρα και προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη συναίνεση και στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης.

Δεν συμμεριζόμαστε αντιλήψεις και κινήσεις που τείνουν να μεταβάλλούν και πάλι το Κυπριακό σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και παράγοντα δρομολόγησης εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και εκμετάλλευσής του στο βωμό στενών κομματικών στοχεύσεων.

Μ'αυτό το πνεύμα θα πορευτούμε στο άμεσο διάστημα και θα οργανώσουμε την παρέμβασή μας.

Στις επόμενες ημέρες θα επισκεφτούμε την Κύπρο για να συναντηθούμε με τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά κόμματα. Πρέπει να βοηθηθεί ακόμα περισσότερο η επικοινωνία των δύο κοινοτήτων και πιστεύουμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και μια δίκαιη λύση είναι σε όφελος και των δύο.

Αμέσως μετά θα επισκεφτούμε την Τουρκία. Έχουμε κάνει παρόμοιο ταξίδι και σε πιο δύσκολες στιγμές. Τώρα μπορούμε να συμβάλλουμε πιο αποφασιστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων προβάλλοντας την πρότασή μας για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών αφού η Κύπρος μπορεί να πάψει να αποτελεί μόνιμη αφορμή casus belli ή επέκτασης της γραμμής του Αττίλα.

Επιδιώκουμε τη συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων συνεννόησης με τα κόμματα της Αριστεράς σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και στα κατεχόμενο για κοινή δράση με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Προωθούμε την προσπάθεια μας επιζητώντας από τα όργανα της Ε.Ε., το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τα κόμματα της Ευρωπαϊκής αριστεράς να στηρίξουν την ένταξη της Κύπρου και να μην εμφανίζονται παγιωμένες εξαιρέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την Κύπρο.

Επιδιώκουμε στην πράξη να διαμορφώσουμε μορφές συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο την άμεση προώθηση της Ομοσπονδίας με την δημιουργία κοινωνικού φόρουμ συνύπαρξης, ώστε να διαμορφωθούν ομοσπονδιακές δομές κοινωνικών κινημάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώσεων πολιτών κ.α.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ως φορέας της σύγχρονης δημοκρατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα μείνει συνεπής στις αξίες του διεθνισμού, του αντιεθνικισμού. Να μείνει συνεπής στην ανάλυση των σύγχρονων διεθνών προβλημάτων και από την ταξική και όχι μόνο από την εθνική της σκοπιά. Και αυτές οι αξίες θέλουμε να καθορίζουν τη φυσιογνωμία μας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι γνωρίζουμε ότι την πολιτική αρμοδιότητα της σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών την έχει η κυβέρνηση. Δεν την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει το χρέος να κινήσει τη σχετική διαδικασία. Όσο αρνείται η κυβέρνηση το να μεταθέτουμε τις ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μια διαδικαστική υπεκφυγή. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι εκείνος που έχει τη θεσμική και την πολιτική ευθύνη είναι άλλος, είναι η εκτελεστική εξουσίας, δηλαδή η κυβέρνηση.
Κατά συνέπεια εμείς επιμένουμε και πιέζουμε την κυβέρνηση λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους. Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα αυτής της στιγμής που είναι η στιγμή της εθνικής στρατηγικής.

Για συναντήσεις με τα τουρκοκυπριακά κόμματα

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα κόμματα εκείνα με τα οποία έχουμε κατ’ επανάληψη συναντηθεί και στο παρελθόν. Τόσο εδώ στην Αθήνα σε ημερίδες για το Κυπριακό, όσο και στην Κύπρο, τόσο στον χώρο του Λήδρα Παλάς, όσο και σε άλλες περιοχές της Λευκωσίας. Είναι τα κόμματα με τα οποία έχουμε διαμορφώσει κατ’ επανάληψη προσέγγιση απόψεων. Τα κόμματα τα οποία είναι αντιπολίτευση στην πολιτική του κ. Ντενκτάς.

Για την επίσκεψη Ερντογάν

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένω να ενημερωθώ από τον πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι πρέπει με κάθε τρόπο και σε αυτήν την καινούργια περίοδο να ενισχύσουμε την πολιτική την οποία υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την πορεία εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της και τις πρωτοβουλίες συνύπαρξης Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή.
Πιστεύω ότι είναι μια μεταβατική περίοδος με έντονα καινούργια στοιχεία και θέλουμε αυτή η περίοδος να ενισχύσει τις εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για ενδεχόμενη αρνητική στάση της Τουρκίας

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα κάτι πολύ πιο ευρύτερο, ότι σε περίπτωση που με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει διπλωματική μάχη, ώστε αυτό να μην αποτελέσει πρόσκομμα και εμπόδιο για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.
Εάν δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ε.Ε. κατά την απόφαση της Κοπεγχάγης η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή δεν μπορούν να εγκρίνουν τη διεύρυνση.
Η Κύπρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι από τώρα μέλος. Και σε καμιά περίπτωση κανένα πρόσκομμα ή καμία επινόηση δεν πρέπει να την βγάλει απ’ έξω.
Και ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εμείς έχουμε πει από την περίοδο ήδη του Ελσίνκι, μας απασχολεί να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως προς τα κριτήρια ένταξης κάθε νέου μέλους. Δηλαδή, τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για όλες τις χώρες που θέλουν να συνδεθούν με την Ε.Ε., τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και για την Τουρκία.

Για τη σύμπηξη του "Πατριωτικού Μετώπου"

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την ανάγκη της εθνικής στρατηγικής και της πολιτικής συνεννόησης. Θεωρούμε κάθε τι που υπαγορεύεται από στενά κομματικά κριτήρια ή από κομματικές τακτικές ως αρνητικό προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η εξαγγελία "Πατριωτικού Μετώπου" είναι μια διχαστική και επιζήμια κίνηση. Η θεωρία των "εθνοπροδοτών" και των "εθνοσωτήρων" μας γυρνάει στις μαύρες σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας.
Η εθνικοφροσύνη και η πατριδοκαπηλεία ποτέ δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά. Η Αριστερά υπήρξε θύμα αυτών των εθνικιστικών και συντηρητικών ιδεολογιών. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα, η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Δεν μας ενδιαφέρει η μονιμοποίηση της διχαστικής αντιπαράθεσης στο όνομα "Πατριωτικών Μετώπων". Και δεν το λέμε τώρα. Ήμαστε εναντίον των S-300, ήμαστε εναντίον του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ήμαστε εναντίον της άποψης που έλεγε ότι είναι δικοινοτικό πρόβλημα, ότι είναι διμερές πρόβλημα. Είναι πρόβλημα διεθνές και πάντοτε υποστηρίζαμε τη λύση του Κυπριακού με διαπραγμάτευση, στα πλαίσια του ΟΗΕ.
Αντιλήψεις σαν αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι εκείνες οι οποίες αρνούνται κατά βάση τη λύση της Ομοσπονδίας και θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
Η συμμετοχή μέλους της ΚΠΕ είναι αντίθετη με τις αποφάσεις της Κεντρικής μας Επιτροπής και είναι ένα θέμα το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό μας.

-Εάν τελικά η μισή Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε. και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κοινά σύνορα με την Τουρκία, θα επιμείνετε στον αφοπλισμό;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα η Κύπρος είναι ένα διαμελισμένο νησί. Σήμερα η Κύπρος διαπραγματεύεται και για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων ως Κυπριακή Δημοκρατία, για το σύνολο του νησιού. Εάν λόγω εισβολής και κατοχής δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτό είναι πρόβλημα πια της Ε.Ε. και σε καμιά περίπτωση δεν είναι λόγος να μην ενταχθεί η Κύπρος.
Σας είπα ότι η μη λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσκομμα για τη μη ένταξη. Και υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία: Η επανένωση του νησιού ως ενιαίου χώρου, ως ενιαίου κράτους, με μία κυριαρχία και μία φυσιογνωμία. Η αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και όχι αμυντικά δόγματα και S-300 και οι πολεμικές ασκήσεις. Η όσμωση των δύο κοινοτήτων, η ύπαρξη των δύο κοινοτήτων, μέσα από δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες. Αυτά είναι που μπορούν και πρέπει να διασφαλιστούν.

Για την ανάμειξη της Εκκλησίας

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική μας άποψη είναι σαφής και σταθερή από καιρό. Ο χωρισμός Κράτους κι Εκκλησίας δεν επιτρέπει στη Διοίκηση και την Ιεραρχία της Εκκλησίας να διεκδικεί πολιτικούς ρόλους. Η ηγεσία της Εκκλησίας δεν έχει ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. αλλα είναι τα καθήκοντά της. Η κυβέρνηση με τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα, λειτουργεί χωρίς σταθερή πολιτική και πιστεύω ότι για δικούς της λόγους ανοίγει τον δρόμο για άμεση παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, ως επικεφαλής της Ιεραρχίας σε ένα θέμα, όπως είναι το Κυπριακό που είναι ευθέως ένα πολιτικό θέμα.
Σε τέτοια μεγάλα ζητήματα, όμως, αρχών η ανάμειξη χωρίς κριτήρια σταθερά δημιουργεί έναν καιροσκοπισμό και έχει ευθύνη η κυβέρνηση, διότι πρέπει να γνωρίζει ότι ο καιροσκοπισμός πάντα βγαίνει σε κακό.
Αναβαθμίζει τον πολιτικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου η κυβέρνηση και συναντάται μαζί του, ενώ αρνείται πεισματικά τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου