Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2012

Δηλώσεις Ντράγκι σε Ν.Χουντή για το ελληνικό χρέος. Για πρώτη φορά αμφισβητείται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Με τη φράση «η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική» ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος της 26ης Οκτωβρίου και εξ αντικειμένου θέτει θέμα αναθεώρησής της.

Πιο συγκεκριμένα, προχθές (δεν δόθηκε στη δημοσιότητα λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ) ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δέχτηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί για τα εναλλακτικά σενάρια που προετοιμάζει η ΕΚΤ «σε περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν μη εθελοντικό το κούρεμα που πραγματοποιείται» και ταυτόχρονα ευθέως ρωτούσε εάν εξετάζεται ενδεχόμενο «νέων κονδυλίων που θα προστεθούν σε αυτά που αποφασίστηκαν τον Οκτώβρη για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας».

Στην απάντησή του ο κ. Ντράγκι, δήλωσε ρητά ότι «η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ότι τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εκείνα που αναμένονταν στις 26 Οκτωβρίου, τόσο λόγω της πολύ πιο χαμηλής ανάπτυξης, όσο και λόγω κάποιας έλλειψης στην εφαρμογή του».

Η πλήρης απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να σας πω, όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της, δεν έχω κάποιες λεπτομέρειες. Εγώ μπορώ να σας κάνω κάποια γενικά σχόλια.

Πρώτον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική. Eν όψει του γεγονότος, ότι τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εκείνα που αναμένονταν στις 26 Οκτωβρίου, τόσο λόγω της πολύ πιο χαμηλής ανάπτυξης, όσο και λόγω κάποιας έλλειψης στην εφαρμογή του. Αυτό το στοιχείο είναι σίγουρα ένα τμήμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών δανειστών της. Να δούμε τι θα αποφασιστεί. Δεν θα ήτανε σωστό να σχολιάσω εγώ για το τι θεωρούμε αυτή τη στιγμή ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Ρεαλιστικό αποτέλεσμα είναι οπωσδήποτε ένα αποτέλεσμα που θα δώσει 120% σχέση χρέους/ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό είναι ρεαλιστικό. Για τους οίκους αξιολόγησης είπα και προηγουμένως, όχι ότι δεν μας ενδιαφέρουν, απλώς χρησιμοποιούμε αυτούς τους οργανισμούς αξιολόγησης μαζί με πολλά άλλα στοιχεία για την αξιολόγηση των εγγυητικών στοιχείων.»

To Γραφείο Τύπου