Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/11/2002

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρωθυπουργό για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Χουντής, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρωθυπουργό, κ.Κ.Σημίτη, για να συζητήσουν σε σχέση με το Κυπριακό.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε:

Μετά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, έχει ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να στηρίξουν τη διαπραγματευτική θέση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Οποιεσδήποτε κωλυσιεργίες από τον Ντενκτάς ή την ʼγκυρα δεν πρέπει να επηρεάσουν ή να εμποδίσουν την απρόσκοπτη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Είναι φανερό ότι ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης η σκυτάλη των διπλωματικών κινήσεων περνάει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ε.Ε. και εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ επισημαίνουμε ότι καμιά διεύρυνση της Ε.Ε. δεν μπορεί να υπογραφεί εάν μέσα σε αυτή τη διεύρυνση δεν περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Η διαπραγμάτευση, την οποία έχει να κάνει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σκληρή.

Ο ΣΥΝ στηρίζει αυτήν την διαπραγματευτική διαδικασία της κυπριακής κυβέρνησης προκειμένου να επιδιωχθεί και να υπάρξει βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση. Αυτή η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι προς το συμφέρον και των δύο, και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία είναι προβληματικά. Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η λειτουργία του κοινού κράτους, με τη μια κυριαρχία και τη μία ιθαγένεια και στο επίπεδο της διακυβέρνησης και στο επίπεδο των υπόλοιπων θεσμών έτσι ώστε να υλοποιεί διαρκώς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να μπορεί να λειτουργεί ως ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και να μην προκύπτουν διαρκώς εξαιρέσεις ή να μην παγιώνονται χρονοδιαγράμματα τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν αποστάσεις και αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι αυτονόητο ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη καμπή. Είναι πιστεύουμε η ώρα της εθνικής στρατηγικής και όχι των συνθημάτων και των κομματικών σκοπιμοτήτων. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο επιμένουμε ότι είναι αναγκαίο το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Εμείς ζητάμε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση σε αυτήν την πολιτική της ευθύνη και ασκούμε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο επιμένει στην άρνησή της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό με καθυστέρηση ή εκ των υστέρων όταν έχουν διαμορφωθεί ορισμένες καινούργιες συνθήκες. Επιμένουμε στην ανάγκη η ένταξη της Κύπρου να ολοκληρωθεί έτσι ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια για προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου