Skip to main content.
19/01/2012

Κοινή ερώτηση Δ.Παπαδημούλη – Π.Κουρουπλή με θεμα: «Η υποβάθμιση και η απαξίωση των δημόσιων βιβλιοθηκών υπονομεύει την δημόσια παιδεία»

Στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης και Π. Κουρουπλής με ερώτησή  τους την υποβάθμιση των δημόσιων βιβλιοθηκών  που υπονομεύει την δημόσια παιδεία.

Οι δυο βουλευτές, επισημαίνοντας τη θεμελιώδη αξία της δημόσιας βιβλιοθήκης  για μια δημοκρατία και ένα σύγχρονο κράτος, ρωτούν τι είδους πρωτοβουλίες έχει πάρει το Υπ. Παιδείας για να αναβαθμίσει τις δημόσιες βιβλιοθήκες και με ποια κριτήρια στελεχώνονται τα εφορευτικά συμβούλια των βιβλιοθηκών που είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αξιοποίηση του πνευματικού «θησαυρού» αυτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς την Υπουργό Παιδείας

Θέμα: «Η υποβάθμιση και η απαξίωση των δημόσιων βιβλιοθηκών υπονομεύει την δημόσια παιδεία»

Η έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης αποτελεί θεμελιώδη αξία σε μια δημοκρατία. Αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της δημοκρατίας, μαζί με τη δημόσια εκπαίδευση.

Δυο χρόνια από τότε που η κ. Διαμαντοπούλου έγινε Υπουργός Παιδείας, τόσο  με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και με την τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ η απαξίωση και η υποβάθμιση των Δημόσιων Βιβλιοθηκών, είναι διαρκής και βαίνει αυξανόμενη.

Μόλις στις 23/6/11 έγινε  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο opengov,  για  την εκλογή Εφορευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), 32 Δημόσιων Βιβλιοθηκών που ανήκουν στο Υπ. Παιδείας, με καταληκτική ημερομηνία 10/7/11.

Μέχρι τότε, επί κυβέρνησης ΝΔ, πρόεδροι των Ε.Σ. διορίζονταν πρόσωπα με μοναδικό κριτήριο το κομματικό κι όχι τη συνάφεια με το αντικείμενο.

Ενδεικτική η περίπτωση της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου ο «Κοραής» (δεύτερη σε υλικό βιβλιοθήκη πανελλήνια)  που ο διορισμένος από τη Ν.Δ. πρόεδρος του Ε.Σ., Παύλος Καλογεράκης, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για «παράβαση καθήκοντος».

Άξιο περιέργειας είναι και το γεγονός ότι στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών έχει διοριστεί, με απόφαση της αρμόδιας Υπουργού, Ε.Σ.  πρόεδρος ο  γιατρός, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος.

Επειδή, όπως υπογραμμίζει και η Αμερικανίδας ββιβλιοθηκονόμος, Νταϊάν Κρες: «Η έννοια της δημοτικής βιβλιοθήκης αποτελεί θεμελιώδη αξία σε μια δημοκρατία.  Όσοι λένε ότι σε μια διαδικτυακή εποχή δε χρειάζεσαι βιβλιοθήκες έχουν λάθος. Το 80% των Αμερικανών εφήβων έχουν κάρτα βιβλιοθήκης.[..]Η βιβλιοθήκη πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στην κοινωνία, να είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες»

Επειδή, οι δημόσιες βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν ζωντανό κύτταρο πολιτισμού σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

Επειδή, το πνευματικό υλικό των δημόσιων βιβλιοθηκών μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπόνηση διδακτορικών, καθώς και πρωτότυπων μελετών, με έκδοση αντίστοιχων βιβλίων, για  διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και λογοτεχνικών συναντήσεων και συζητήσεων που προάγουν την  πνευματική καλλιέργεια και την επαγγελματική κατάρτιση.

Επειδή, υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα στα έργα της Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου και τις δηλώσεις της: “Οι βιβλιοθήκες, δημόσιες, δημοτικές, σχολικές, ακαδημαϊκές, πρέπει να αποτελέσουν κόμβους ενός εθνικού δικτύου με πρόσβαση όλων σε όλα, ενώ ταυτόχρονα η καθεμία πρέπει να είναι ένας “κοινωνικοποιημένος χώρος γνώσης,” πόλος έλξης των πολιτών. Τα τεράστια υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, τα οποία γνωρίζω, δεν πρέπει να γίνουν τροχοπέδη ή ταφόπλακα αυτής της προσπάθειας.(…) Δε χρειάζονται πολλά χρήματα. Χρειάζονται όραμα, πολιτικές και θέληση(…)”.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται η αρμόδιος υπουργός

•    Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας την διετία 2009-2011 για την αναβάθμιση των δημόσιων βιβλιοθηκών και το «άνοιγμα» τους στις τοπικές κοινωνίες; Πόσοι είναι οι κάτοχοι καρτών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα; Πόσοι  είναι οι επισκέπτες των βιβλιοθηκών;

•    Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Εφορευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) 32 Δημόσιων Βιβλιοθηκών και παραμένει σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2011;

•    Με ποια κριτήρια το Υπουργείο Παιδείας έχει διορίσει τον γιατρό κ. Μουτσόπουλο  ως πρόεδρο του ΕΣ της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών;

•    Για ποιο λόγο παραμένει στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» ως πρόεδρος του Ε.Σ., ο μαθηματικός  κ. Καλογεράκης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για «παράβαση καθήκοντος» και  η θητεία του έχει λήξει η θητεία του εδώ και 1,5 χρόνο περίπου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης

Παναγιώτης Κουρουπλής