Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2012

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τοποθετούμενος  στην Ολομέλεια της Βουλής, άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαπραγμάτευσης του PSI και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, όσο και επί μέρους, στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου:

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου

Αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι το πρώτο μεγάλο οικονομικό κατά βάση νομοσχέδιο, που φέρνει η τρικομματική συγκυβέρνηση Παπαδήμου και μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε εν τοις πράγμασι τι άλλαξε με την αλλαγή του Πρωθυπουργού.

Άλλαξε ο αρχιμάγειρας, για να χρησιμοποιήσω μια εικόνα, αλλά η συνταγή του Μνημονίου εφαρμόζεται ίδια και καλύτερη. Άλλαξε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης, αλλά η Κυβέρνηση είναι κατά 80% η ίδια, που εφάρμοσε την ίδια αποτυχημένη πολιτική με την προσθήκη και την πλήρη συνυπευθυνότητα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζεται και εντείνεται ένα φαινόμενο νομοθετικής προχειρότητας και κοινοβουλευτικού αυταρχισμού που αυτή τη φορά θεμελιώνεται και στο ότι αυτή η Κυβέρνηση στηρίζεται από τα τρία κόμματα που το συγκροτούν, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ. Δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

Και επειδή ξεκίνησα με εσάς, ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ. ένα νομοσχέδιο κουρελού με διαδικασίες εξπρές και πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί τέτοια νομοσχέδια, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ., προηγουμένως τα καταψηφίζατε και ανεβαίνατε στα κεραμίδια και τώρα συμπράττετε.

Για το PSI

Για την ανταλλαγή ομολόγων ξέρουμε τι επιδιώκουν οι τράπεζες τις οποίες εκπροσωπεί ο κ. Νταλάρα. Ξέρουμε τι πασχίζουν τα κερδοσκοπικά funds που ποντάρουν στην ενεργοποίηση των CDS. Μαθαίνουμε τι ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τι πιστεύει η Μέρκελ ότι πρέπει να γίνει. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι διεκδικεί η Ελληνική Κυβέρνηση, ποιες είναι οι επιδιώξεις, οι κόκκινες γραμμές, οι στόχοι. Και το Κοινοβούλιο έχει μαύρα μεσάνυχτα, έτσι ώστε να ξαναγίνει αυτό που έχει γίνει πολλές φορές, δηλαδή ό,τι αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς, με την Ελλάδα στο ρόλο του κομπάρσου σε αυτήν την πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση και να έρθει εδώ ο Πρωθυπουργός και τα τρία συνκυβερνώντα κόμματα, η Τρόικα εσωτερικού, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΛΑ.Ο.Σ. και να πανηγυρίζουν.

Μάθαμε ότι για το Μνημόνιο νούμερο ένα, αυτό που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ζήτησε καν να αλλάξει οτιδήποτε απʼ αυτά που είχαν ετοιμάσει οι δανειστές μας. Υπέγραψε αυτό που της έφεραν. Τι αλλάζει τώρα με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ. σε αυτήν την τακτική;

Για τη ΝΔ

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πού πήγε η επαναδιαπραγμάτευση του μείγματος της πολιτικής; Πού βρίσκονται σε αυτό το νομοσχέδιο μέτρα που να ωθούν προς την ανάπτυξη της οικονομίας, προς την απλούστευση και τη δικαιότερη φορολογία; Και μην μου πείτε ότι αυτά θα τα κάνει η επόμενη κυβέρνηση, γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το οικονομικό πολυετές πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση θα δένει χειροπόδαρα όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για πολλά χρόνια, καθιστώντας πρακτικά όσα λέγατε την εποχή που το παίζατε αντιμνημονιακοί «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Για το ΠΑΣΟΚ

Απευθύνομαι τώρα στους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ: Τώρα που ξεκίνησε και η κούρσα για τη διαδοχή δυσκολεύομαι να βρω πρωτοκλασάτο στέλεχος και Υπουργό της τρικομματικής συγκυβέρνησης που να λέει ότι το μνημόνιο 1 και το μεσοπρόθεσμο ήταν σωστά και καλά κάνατε και τα υπογράψατε. Ακόμη και ο κ. Βενιζέλος που υλοποιεί αυτήν την πολιτική παίρνει αποστάσεις και προσπαθεί να την φορτώσει στον προηγούμενο, τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αν, λοιπόν, συνομολογείτε έμπρακτα υπό το βάρος της συντριπτικής αποτυχίας και των οδυνηρών κοινωνικών συνεπειών ότι αυτή η πολιτική του μνημονίου ήταν λάθος, πού είναι οι προσπάθειες αλλαγών σε αυτό το πολυνομοσχέδιο; Πού είναι οι προσπάθειες, οι διεκδικήσεις, οι στόχοι;

Για το ΛΑΟΣ

Για το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο κ. Καρατζαφέρης, μπαίνοντας στην κυβέρνηση και πανηγυρίζοντας ότι είναι περίπου ο νονός της και ο δημιουργός της, είπε: «Ναι, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία νέα μείωση μισθών, καμία νέα μείωση συντάξεων». Σας ερωτώ, συνάδελφοι του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού: Πριν από λίγες μέρες εδώ ο Πρωθυπουργός είπε «φόρα παρτίδα» ότι βεβαίως θα υπάρξουν και νέες μειώσεις μισθών, ακόμη και των κατώτατων, στον ιδιωτικό τομέα και αν δεν το συνομολογήσουν με το πιστόλι στον κρόταφο οι κοινωνικοί φορείς, άφησε ορθάνοιχτο και το ενδεχόμενο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, παρέμβασης της Βουλής και της τρικομματικής Πλειοψηφίας.

Πώς συμβιβάζεται το «όχι» Καρατζαφέρη, όχι μόνο με τη στήριξη και τη συμμετοχή σε αυτήν την Κυβέρνηση, αλλά και με την απαίτηση να παραταθεί αυτή η Κυβέρνηση και η θητεία της και να απομακρυνθούν ενδεχομένως και για την επόμενη χρονιά οι εκλογές με το «μπαμπούλα» της ανόδου της Αριστεράς; Αυτό είναι που κραδαίνει ως φόβητρο ο κ. Καρατζαφέρης. Λέει: «Άμα κάνουμε εκλογές ένα μήνα μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του οικονομικού προγράμματος, θα βάλουμε την Αριστερά στο 50%». Ε, αυτό που για εσάς είναι φόβος για πολύ κόσμο είναι ελπίδα!