Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2012

Η κατʼ άρθρο τοποθέτησή του Δ. Παπαδημούλη επί του πολυνομοσχεδίου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ειδικός αγορητής για το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ως εξής:

Είναι ένα νομοσχέδιο «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι», το οποίο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος με το πλαστό επιχείρημα ότι όλα όσα έχει μέσα τα απαιτεί η τρόικα τελεσιγραφικά και αν δεν είναι ψηφισμένα, δεν θα προχωρήσει στη διαπραγμάτευση. Εδώ μέσα έχετε βάλει με τη θεωρία «βρήκαμε παπά, να θάψουμε καμπόσους» και πράγματα για τα οποία είμαι βέβαιος ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου και δεν συζητάει καθόλου η τρόικα με την Κυβέρνηση. Απλώς βρίσκετε την ευκαιρία να περάσετε και άλλες ρυθμίσεις.

Έρχομαι στο άρθρο 3, βασικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Τι κάνει αυτό το άρθρο; Επιβραβεύει τους φοροφυγάδες. Μειώνει από 25% έως 100% τα πρόστιμα για αυτούς οι οποίοι δεν ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Είναι ένα χαστούκι στα μούτρα μισθωτών, συνταξιούχων και εντίμων φορολογουμένων. Τους λέτε για μια ακόμη φορά ότι είναι κορόιδα. Είναι ένα σήμα πριμοδότησης της φοροδιαφυγής σε μια στιγμή που η Κυβέρνηση λέει ότι πασχίζει να την περιορίσει, διότι τέτοιες ρυθμίσεις λένε στους πολίτες: «Μην πληρώνεις τις φορολογικές σου υποχρεώσεις, γιατί θα είσαι κορόιδο. Θα έρθει μια επόμενη ρύθμιση ευνοϊκότερη». Έχετε ρυθμίσεις όπου αυτός που μπήκε και κάνει χρήση της προηγούμενης ρύθμισης αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα από αυτόν που θα μπει στην επόμενη. Τι σήμα είναι αυτό; Είναι σήμα: «Μην πληρώνετε φόρους».

Και επιπλέον, για να καταλάβετε ότι εδώ πέρα υπάρχει και κραυγαλέα κοινωνική αδικία στη ρύθμιση, αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο τον μικρό και τον μεγάλο, αυτόν που έχει μια προσωρινή ταμειακή στενότητα και δεν έχει πληρώσει μια οφειλή του γιατί έχει ένα ψιλικατζίδικο που έχει πέσει πολύ ο τζίρος, με τον συστηματικό μεγαλοοφειλέτη του δημοσίου, στον οποίο μετά το σόου το επικοινωνιακό με τα αυτόφωρα και τις χειροπέδες τώρα του δίνετε το μπόνους. Έχει και τη σιγουριά ότι με αυτό το φορολογικό σύστημα και με αυτό το δικαιακό σύστημα θα κάνει δέκα - δώδεκα χρόνια να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.

Από τα 40 δισεκατομμύρια που χρωστάνε στο δημόσιο διάφοροι και εκ των οποίων κατά την Έκθεση Ράιχενμπαχ είναι αμέσως εισπρακτέα και σχετικά εύκολα τα 8 δισεκατομμύρια, πόσα έχει εισπράξει ο ΣΔΟΕ το τελευταίο τρίμηνο; Οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Ένα τοις χιλίοις των αμέσως εισπρακτέων και δύο δεκάκις τοις χιλίοις των οφειλομένων. Και έτσι, αφού δεν μπορείτε να περιορίσετε τη φοροδιαφυγή, να απλουστεύσετε το φορολογικό σύστημα, να εξυγιάνετε τους μηχανισμούς, πηγαίνετε στη φοροεπιδρομή εναντίον μισθών, συντάξεων, εμμέσων φόρων, συνεπών φορολογουμένων.

Στο ίδιο άρθρο εισάγετε ιδιωτικές εταιρείες, όπως έγινε παλιά και με τις τράπεζες, στη διαδικασία είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο με την παράγραφο 11. Υπάρχει κίνδυνος από αυτήν τη διάταξη καταχρηστικής εφαρμογής, αξιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από ιδιώτες για να υπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες. Πρέπει να την αφαιρέσετε αυτήν τη διάταξη.

Άρθρο 4. Ξηλώνετε μια διάταξη που είχατε ψηφίσει –το οικονομικό επιτελείο παραμένει το ίδιο- πριν μερικούς μήνες. Τι έλεγε αυτή; «Όσοι έχουν εισοδήματα από μερίσματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματά τους και φορολογούνται με την ίδια κλίμακα». Τώρα τι λέτε; «Αυτοτελής φορολόγηση των μερισμάτων», ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, το οποίο είναι και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για να είμαι δίκαιος, η οποία είναι με το ΣΕΒ, δεν είναι με τους χαμηλούς. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όποιος έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 26.000 ευρώ θα πληρώνει περισσότερα. Δηλαδή, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος με τα χαμηλά εισοδήματα, ο έμπορος που έχει και λίγες μετοχές θα πληρώσει περισσότερα με την αυτοτελή φορολόγηση. Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 26.000 και πάνω, οι ραντιέρηδες, οι πλούσιοι, οι τοκιστές και σουλατσαδόροι θα πληρώσουν λιγότερα. Και ξηλώνετε και μία διάταξη προηγούμενη. Γιατί δεν την αποσύρετε αυτήν τη διάταξη να τη φέρετε στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχετε προαναγγείλετε ότι θα το ετοιμάσετε για να έρθει στη Βουλή το Γενάρη; Έμμεσες τεχνικές ελέγχου, μια μετονομασία εισαγωγής των αντικειμενικών κριτηρίων. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς από το οικονομικό επιτελείο. Αλλά ούτε καν αυτό δεν κάνει η Κυβέρνηση, να έχει τον αρμόδιο Υπουργό ή τον αναπληρωτή του εδώ, όταν συζητείται το νομοσχέδιο.

Σε μια Ελλάδα και σε μια ελληνική οικονομία που υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή λόγω των δομικών προβλημάτων που υπάρχουν στο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί κανείς να είναι εξ αρχής αντίθετος σε κάθε έννοια αντικειμενικών κριτηρίων. Αλλά αυτό που κάνει το άρθρο 4 εδώ είναι ότι εισάγει με έναν πάρα πολύ αόριστο τρόπο κάποια κριτήρια που θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση και τα οποία, προστιθέμενα στο φορολογικό χάος και τη φορολογική αδικία που υπάρχει, δεν θα αυξήσουν τη δυνατότητα φορολογικών εσόδων, αλλά τη δυνατότητα εκβιασμού των φορολογουμένων από επίορκους ελεγκτές προς όφελος της δικής τους τσέπης και όχι του δημόσιου ταμείου, γιατί αυξάνουν το περιθώριο της υποκειμενικής ερμηνείας. Και θα δουλέψει ακόμη πιο δυνατά το σύστημα «4-4-2», το οποίο κατήγγειλε, δυστυχώς μετά την παραίτησή του, ο αρμόδιος έως πριν λίγο καιρό  κ. Σπινέλης.

Στο άρθρο 5 για την απελευθέρωση των μεταφορών. Με πρόταση ενός Υπουργού που προέρχεται από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο οποίος είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο Ρέππα, ξηλώνετε διατάξεις που είχαν ψηφιστεί πρόσφατα, την ώρα που στοιχειώδη πράγματα που είχαν ψηφιστεί πριν μερικούς μήνες δεν έχουν υλοποιηθεί!

Θέλετε να σας πω πράγματα που έχουν ψηφιστεί εδώ και δεκαέξι μήνες και δεν έχουν υλοποιηθεί; Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι και ο οδηγός του, μπορεί να αποζημιώνει τις υπηρεσίες οδηγού και να αφαιρεί από τις δαπάνες της προσωπικής επιχείρησης. Αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί, διότι ακόμη –δεκαέξι μήνες μετά!- δεν έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση αν η ασφάλιση του οδηγού θα γίνεται στο ΙΚΑ ή στον Ο.Α.Ε.Ε.

Επίσης, το πιστοποιητικό πυρασφάλειας δεν χορηγείται γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι άδειες και άλλα πολλά, στοιχειώδη δηλαδή πράγματα. Αντί να ξηλώνετε νόμους, εφαρμόστε θετικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί.

Το άρθρο 6 εμείς το καταψηφίσαμε και το καταψηφίζουμε, διότι πρώτον θα οδηγήσει σε μια υπερσυγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε βάρος των δικηγόρων των νεώτερων ηλικιών, των χαμηλότερων εισοδημάτων και της περιφέρειας και δεύτερον δεν έχουμε πειστεί ότι αυτά τα πράγματα που θεσπίζονται εδώ είναι υποχρεωτικά σε εφαρμογή ευρωπαϊκών υποχρεώσεων που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο.

Το άρθρο 7 είναι «χοντρό» άρθρο και υπάρχει μια διάταξη που ζητάμε να αποσυρθεί. Δίνεται η δυνατότητα να πουληθούν μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών, χωρίς καν την τήρηση του βιβλίου προσφορών, οι συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δηλαδή –για να το καταλάβετε με ένα παράδειγμα- το 17% της ΔΕΗ να πουληθεί χωρίς διαγωνισμό, αλλά με την ανάθεση σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία να το πουλήσει και μάλιστα χωρίς βιβλίο προσφορών. Θα το ψηφίσετε, συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, πολύ δε περισσότερο που δεν έχει βγει ένας από την Κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί γίνεται αυτό;

Στο άρθρο 8. Κανείς δεν αναφέρθηκε στο θέμα, ενδεχομένως γιατί κάνει τζιζ. Δίνεται νέα παράταση για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Νέα παράταση, δεν ξέρω ποια στη σειρά! Δεν σας ενοχλεί ότι μετά από τόσα χρόνια κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας –τρικομματική τώρα- είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ρυθμίσει με έναν τρόπο νόμιμο, σταθερό και διαφανή το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Δεν γίνεται αντιληπτό ότι εδώ πέρα υπάρχει ένα παιχνίδι πολιτικής δοσοληψίας;

Ως προς το άρθρο 13, τις ενδοομιλικές συναλλαγές –εδώ υπάρχει ένα όργιο φοροδιαφυγής, ένα πάρτι φοροδιαφυγής με την αξιοποίηση του εργαλείου των ενδοομιλικών συναλλαγών από μεγάλες κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και την αξιοποίηση μιας νομοθετικής τρύπας ανάμεσα στους νόμους του 2008 και του 2009 του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης όλων των κυβερνήσεων –και της δικής σας- να ελέγξει τα πράγματα. Απόδειξη; Το τμήμα που ελέγχει τις ενδοομιλικές συναλλαγές έχει έναν υπάλληλο και έχει εξετάσει όλα αυτά τα χρόνια έναν φάκελο! Ε, είναι ντροπή.

Στα άρθρα 16 έως 20. «Μαζί με τα νερά, πετάτε και το μωρό» στο όνομα αναγκαίων εξορθολογισμών στους φορείς που στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στους φορείς που ασχολούνται με την τυποποίηση, την πιστοποίηση, τους κανονισμούς και τα κάνετε λαμπόγυαλο.

Για να μην λέω πολλά, φέρτε μια πρόταση που να εξασφαλίζει έναν φορέα για τη μια δουλειά και έναν φορέα για την άλλη, να ενσωματώνει εκεί ό,τι θετικό, να απαλλάσσεται από κρατιστικές, πελατειακές λογικές και σπατάλες που υπήρξαν –γιατί τα χρησιμοποιούσατε ως εργαλεία πελατειακών πολιτικών, εσείς όχι εμείς- αλλά μην καταργείτε τώρα και πράγματα που είναι αναγκαία, σε μια στιγμή που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θέλει ενθάρρυνση και στήριξη και που ο τομέας  πιστοποίησης-τυποποίησης θέλει τη ρύθμιση και την παρέμβαση του δημοσίου. Δεν μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά οι ιδιώτες.

Στο άρθρο 21 υπάρχει η ίδια λογική με το άρθρο 3, απλώς εδώ είναι για την εισφοροδιαφυγή. Υπάρχουν νέες χαριστικές ρυθμίσεις σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και υπέρ αυτών που κλέβουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, για να κάνουν άλλες δουλειές, σήμα ότι αυτό το πράγμα είναι καλό να γίνεται.

Στο άρθρο 28, παρά τις αλλαγές που μας ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Κουτρουμάνης, φωτογραφικά νομοθετείτε το «ναι» σε μια σκανδαλώδη συμφωνία που έγινε για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ υπέρ συγκεκριμένου μεγαλοξενοδοχειακού ομίλου, γνωστού ονοματεπωνύμου και γνωστών πολιτικών διασυνδέσεων, έναντι του ευτελούς τιμήματος των 5.000 ευρώ. Την ίδια ώρα με κάποιους περιορισμούς της τελευταίας στιγμής δίνετε ένα σήμα να γίνει το ίδιο και με άλλες περιπτώσεις.

Αποσύρατε μια διάταξη, την οποία είχατε βάλει μέσα στο νομοσχέδιο –την παράγραφο 26 του άρθρου 7- που ήθελε να περάσει ντούκου και σαν τον κλέφτη, μετατρέποντας τη Βουλή και τους Βουλευτές των τριών κομμάτων σε πλυντήριο ευθυνών, την πώληση των τεσσάρων Airbus έναντι 31 εκατομμυρίων ευρώ. Βάλαμε τις φωνές και την αποσύρατε.

Όμως, η διάθεση για κομπίνα έμεινε. Ξέρετε πώς είχε μπει στην παράγραφο 26; «Εγκρίνεται από τη Βουλή η υπʼ αριθμ. τάδε απόφασης της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων της τάδε ημερομηνίας». Ούτε καν το θέμα δεν έλεγε, για να περάσει κάτω από τη μύτη των Βουλευτών. Δεν είναι αυτά ξεφτίλα και ντροπή;

Είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα θέλαμε από τους Βουλευτές των τριών κομμάτων που μετέχουν και στηρίζουν την Κυβέρνηση να είναι στοιχειωδώς συνεπείς με αυτά που έλεγαν παλιά και με αυτά που λένε και τώρα.

Τα μισά από αυτά που είπε ο εισηγητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και αρκετά από αυτά που είπε ο εισηγητής και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτουν με επικρίσεις και κριτικές που κάνουμε και εμείς. Περιμένουμε να δούμε να καταψηφίζετε και κανένα άρθρο. Αλλιώς, καμμία κυβέρνηση δεν θα σας παίρνει σοβαρά στις κριτικές σας, αν σας θεωρεί δεδομένους και στο τσουβάλι.