Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
19/01/2012

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη νέα άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα

«Ελλάδα: Προσοχή-προσοχή! Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα!»

Οι ειδικοί του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιστρέφουν στην Ελλάδα, για να επιβλέψουν τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τις ιδιωτικές τράπεζες για τη διαδικασία του PSI+ (της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές), αλλά και για να αξιολογήσουν τις “δομικές προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις” που επιβάλλονται από το νεοφιλελεύθερο, τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Παπαδήμου, με άλλα λόγια να προωθήσουν την συνεχιζόμενη πρωτοφανή πολιτική ακραίας λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής.

Η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα επισκιάζεται από τις απειλές της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί ότι η νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι επιβληθείσες προϋποθέσεις και απαιτήσεις, και, κρίνοντας από τους όρους που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους ιδιώτες τραπεζίτες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό σημαίνει περισσότερα και συνεχή προγράμματα λιτότητας και ακόμη πιο άγριες κοινωνικές περικοπές, υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, σήμερα σχεδιάζουν νέες μειώσεις μισθών, την κατάργηση των -ήδη δραστικά μειωμένων- επιδομάτων διακοπών (13ος και 14ος μισθός) και την κατάργηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, αφού χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως πειραματόζωο για την καταστροφή του δημόσιου τομέα, των εργασιακών σχέσεων, της εργατικής νομοθεσίας και του κοινωνικού κράτους, τώρα χρησιμοποιούν τη χώρα ως πεδίο για την ίδρυση των λεγόμενων “Ειδικών Οικονομικών Ζωνών”, στις οποίες οι μελλοντικοί επενδυτές θα απολαμβάνουν χαμηλότερη φορολογία και άλλα προνόμια άμεσης ή έμμεσης κρατικής στήριξης, ενώ οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αποδεχτούν εξευτελιστικές συνθήκες και συμβάσεις εργασίας. Η τρόικα και ο ελληνικός νεοφιλελεύθερος κυβερνητικός συνασπισμός οδηγούν τον ελληνικό λαό στο χείλος της αβύσσου.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταγγέλλει αυτές τις νέες επιθέσεις ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί ανησυχούν, αφού η διακυβερνητική συμφωνία, που προωθήθηκε από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, επιβάλλει την ίδια αυταρχική επίθεση της ΕΕ εναντίον της λαϊκής κυριαρχίας.

Για μας, η μοναδική βιώσιμη λύση είναι ένα εναλλακτικό ευρωπαϊκό σχέδιο, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την κοινωνική ανάπτυξη, που θα προστατεύσει τα λαϊκά συμφέροντα και θα στραφεί εναντίον της εξουσίας των τραπεζών και του κεφαλαίου. Για να γίνει αυτό, πρέπει επειγόντως να αλλάξει ριζικά ο ρόλος της ΕΚΤ, ως ένα πρώτο βήμα για μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση και για το δημόσιο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά εντείνει τις προσπάθειές της για ένα πλατύ, ευρωπαϊκό, ενωτικό μέτωπο αντίστασης και εναλλακτικής πρότασης, που θα μπλοκάρει τα βάρβαρα σχέδια της ηγεσίας της ΕΕ και των νεοφιλελεύθερων εθνικών κυβερνήσεων και θα ανοίξει το δρόμο για μια ριζική, δημοκρατική, κοινωνική επανίδρυση της Ευρώπης.

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς