Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
19/01/2012

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά στηρίζει τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ουγγαρίας

Από τις 2 Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες Ούγγρων πολιτών κινητοποιήθηκαν με πολλές διαδηλώσεις ενάντια στην έναρξη εφαρμογής του «Συντάγματος Ορμπάν» και εξακολουθούν να οργανώνονται κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτό το αντιδημοκρατικό και οπισθοδρομικό κείμενο.

Η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ωθεί με την αυταρχική της τακτική ακόμα πιο μακριά πιέζοντας να απαλειφθεί η λέξη «Δημοκρατία» από την επίσημη ονομασία της χώρας. Τα δικαιώματα των εργαζομένων απειλούνται, ενώ επιχειρείται η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των συνδικάτων και των οργανώσεων της αριστεράς.

Με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος “Jobbik”  αποδομείται ο θεμελιώδης νόμος της χώρας αφού περιορίζει  το δικαίωμα των γυναικών να ελέγχουν το  ίδιο τους το σώμα, περιθωροποιεί  κάθε τύπο συμβίωσης που δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα της παραδοσιακής οικογένειας και ανοίγει την πόρτα για νέα κύματα ρατσιστικών διακρίσεων.

Στην Ουγγαρία σήμερα συνδυάζονται αντιδημοκρατικές πρακτικές, πολιτικές ακραία συντηρητικές με μια καταστροφική κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο ο Orban , μπορεί να λέει ταυτόχρονα «Έξω η Ε.Ε» και «Έχουμε ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ». Η  κυβέρνηση μπορεί  να αναφέρεται με όποιον τρόπο θέλει στο μεγαλείο της Ουγγαρίας, οι πολιτικές της όμως παραμένουν οι ίδιες, προγράμματα λιτότητας και αυξήσεις φόρων για τα χαμηλά εισοδήματα.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εφαρμόζει τις πολιτικές που επιβάλει η «τρόικα» σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Αυτός είναι ο λαϊκισμός  και είναι επικίνδυνος για τους λαούς της Ευρώπης.

Το κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιβεβαιώνει την στήριξή του στις δημοκρατικές δυνάμεις της Ουγγαρίας οι οποίες αγωνίζονται για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγώνες μαζί με το «Κόμμα εργαζομένων 2006» της Ουγγαρίας και την Πράσινη  Αριστερά.

-    Παντού στην Ευρώπη όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία ενάντια  στο λαϊκισμό και τις επιθέσεις της ακροδεξιάς.

-    Όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τα δικαιώματα των λαών!

-    Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε ενάντια στη λιτότητα και τη δικτατορία των αγορών!

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής ΚΕΑ Βερολίνο, 14 Ιανουαρίου 2012