Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/01/2012

ΛΑΥΡΙΟ 2012: Να υποστηριχθεί το ιστορικό Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων. Να σταματήσουν οι εκβιαστικές μηνύσεις εναντίον των προσφύγων που διαμένουν στην πτέρυγα A'

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16/01/2012 η προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Λαύριο και ειδικότερα στο ιστορικό Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, τα προβλήματα του οποίου επηρεάζουν τη ζωή όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και όλης της πόλης. Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Θοδωρής Δρίτσας (βουλευτής Α' Πειραιά και Νησιών), ο Θανάσης Κούρκουλας (Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών), ο Ηρακλής Παπαδόπουλος (συνεργάτης της Κ.Ο.) και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής. Συμμετείχαν επίσης, στις συναντήσεις και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος του τομέα Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βαρεμένος, και από το Λαύριο ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φιλίας των Λαών Σωτήρης Σκουλικαρίτης, η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λαυρεωτικής Μαρία Κουμπλή, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρίου Ελένη Βαφειάδου και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Ελευθερία Ψυχογιού.  

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πολυμελή αντιπροσωπεία των προσφύγων και με τον Διευθυντή του Κέντρου-εκπρόσωπου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Βασ. Λυρίτση και στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Λαυρίου με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Ν. Βλαχογιάννη, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου και την διαμονή των προσφύγων. Τέλος, μαζί με τον Διευθυντή του Κέντρου και την αντιπροσωπεία των προσφύγων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον εκτός της πόλης του Λαυρίου χώρο «Νεράκι» όπου το Υπουργείο Υγείας έχει εγκαταστήσει πρόχειρες υποδομές για την μεταφορά και εγκατάσταση αριθμού προσφύγων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και θα συνεχίσει με παρεμβάσεις του να ζητά, το ασαφές και καθόλου δεσμευτικό σχέδιο που επικαλείται το Υπουργείο Υγείας για την αποκατάσταση και επισκευή των κτιρίων του Κέντρου να μην έχει ως συνέπεια την κατάργηση του Κέντρου και το πέταμα στο δρόμο των προσφύγων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοτική Αρχή του Λαυρίου η οποία ζητά συνυπογραφή δεσμευτικού Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας.

Σε αντίθεση με τη λογική -εκτός και αν κρύβονται άλλες σκοπιμότητες και στοχεύσεις-  το Υπουργείο Υγείας θέλει να αδειάσει κατʼ αρχήν το κτίριο Α΄ και να στοιβάξει 120-150 προσφύγων μέλη οικογενειών με μικρά παιδιά, στα άλλα κτίρια και στις εντελώς ακατάλληλες πρόχειρες εγκαταστάσεις έξω από την πόλη στη θέση «Νεράκι». Όλα αυτά χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί μελέτες, χωρίς να έχουν εκδοθεί άδειες και χωρίς να έχουν εξασφαλίστει πιστώσεις. Να φύγουν δηλαδή οι πρόσφυγες και η επισκευή-αποκατάσταση να παραπεμφθεί στις καλένδες, ανοίγοντας έτσι άλλες κερδοσκοπικές ορέξεις από επιχειρηματικά συμφέροντα!

Είναι γιʼαυτό πρόκληση το γεγονός της υποβολής μηνύσεων από το Υπουργείο Υγείας εναντίον προσφύγων γιατί δήθεν αρνούνται να φύγουν και έτσι…θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές! Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μπουν αμέσως στο αρχείο αυτές οι μηνύσεις και να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι αυθαιρεσίες του Υπουργείου σε βάρος όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και της πόλης και της Δημοτικής Αρχής του Λαυρίου. Ζητάμε επίσης την άμεση εξασφάλιση πιστώσεων για συγκεκριμένες μελέτες που θα εγγυώνται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όλων των προσφύγων του Κέντρου Υποδοχής δυναμικότητας 300 ατόμων σε χώρο εντός της πόλης του Λαυρίου. Οποιαδήποτε συζήτηση για μετεγκατάσταση τους είναι κενό γράμμα χωρίς αυτή τη δέσμευση.

To Γραφείο Τύπου