Skip to main content.
20/01/2012

Υπηρέτηση συμφερόντων μέσω των εκπτώσεων στην περιβαλλοντική προστασία - του Βαγγέλη Αποστόλου

Αυτό που δημιουργεί τεράστιες απορίες για το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι η βιασύνη κατάθεσής του και μάλιστα από μια κυβέρνηση μεταβατική και συγκεκριμένου σκοπού. Ούτε η ενσωμάτωση των συγκεκριμένων κοινοτικών οδηγιών ούτε και η τροποποίηση διατάξεων αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ επιτάσσουν την επείγουσα διαδικασία κατάθεσης και ψήφισής του.

Όμως όλα εξηγούνται από το περιεχόμενο των διατάξεων, αφού πίσω από κάθε μία κρύβεται και κάποια έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία, που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη υπηρέτηση συμφερόντων. Μάλιστα δε πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις αναμένεται να έχουν άμεση εφαρμογή στη Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα στην Εύβοια.

Ας δούμε τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι βασικότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου:

- Ανατρέπουν ακόμη και αποφάσεις του ΣτΕ. Η ρύθμιση για παράδειγμα του άρθρου 53 για την παραχώρηση 11.000 στρ. στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού έχει ήδη από το 1998 κριθεί αντισυνταγματική γιατί η συγκεκριμένη έκταση κατά μεγάλο μέρος βρίσκεται εντός του πυρήνα του δρυμού.

- Αφαιρούν από τη Δασική Υπηρεσία την υποχρέωσή της να επιλαμβάνεται θεμάτων του αντικειμένου της. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ενημερώνεται για την κατασκευή έργων εντός των δασικών οικοσυστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή ενδέχεται να την υποχρεώνουν να χαρακτηρίζει (ουσιαστικά να αποχαρακτηρίζει, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις) κατά προτεραιότητα τις δασικές εκτάσεις εντός των οποίων σχεδιάζεται να γίνουν μεγάλες επενδύσεις.

- Διευρύνουν την κατηγορία όσων δικαιούνται να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους. Αυτό προβλέπεται να γίνει ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, όπως είναι οι αρχαιολογικές ζώνες, είτε εντός δασικών εκτάσεων με τη θεσμική παρέμβασή τους στα θέματα κατάρτισης των δασικών χαρτών και εξέτασης των σχετικών αντιρρήσεων.

- Καταργούν τα χωροταξικά των Περιφερειών που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης για να δώσουν τη δυνατότητα επαναφοράς όλων των αδειών εγκατάστασης ΑΠΕ που έχουν απορριφθεί.

- Χωροτακτούν μέχρι του σημείου επέκτασης της δόμησης και εκτός σχεδίου πόλης, όπως στη περίπτωση που μπορεί ο υπόχρεος εισφοράς γης εντός σχεδίου πόλης να εισφέρει ανάλογη έκταση εκτός σχεδίου.

- Ανατρέπουν βίαια, καταργώντας ουσιαστικά σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, 32 θεσμοθετημένες με Π.Δ. Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου για να χωρέσει σ' έναν καινούριο σχεδιασμό η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

- Αφήνουν ανοικτό το θέμα της καύσης των στερεών αποβλήτων.

- Τέλος, το χειρότερο όλων, δίνουν τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό ΠΕΚΑ να καταργεί τις ΜΠΕ όταν κατά την κρίση του διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η θητεία του κ. Παπακωνσταντίνου στο περιβάλλον θα αναδειχθεί πιο ολέθρια ακόμη κι από αυτήν στην οικονομία.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=664094