Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/01/2012

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμβάλλουν στη δέσμη του PSI ποσό ύψους 30 δις, δίνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 'Ολι Ρέν, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής αφού αναφέρει ότι «στο σημείο 12 της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ στις 26 Οκτωβρίου 2011, σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στη δέσμη PSI ποσό ύψους έως 30 δις ευρώ» καλεί την Κομισιόν «να ξεκαθαρίσει τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής αυτού του μέτρου».

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, αφού δηλώνει ότι «Οι λεπτομέρειες για το πώς θα είναι διαρθρωμένο το PSI δεν είναι γνωστές και θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ιδιωτών πιστωτών της. Η τρόικα θα συμμετέχει υπό την ιδιότητα του παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις αυτές» διευκρινίζει ότι «το PSI θα είναι διαρθρωμένο ως ανταλλαγή χρέους βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ομολογιακού δανείου που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Δημοκρατία μπορούν να προσφέρουν τα ομόλογα που κατέχουν προς ανταλλαγή με νέα ομόλογα με μείωση της ονομαστικής αξίας τους κατά 50%. Η συνεισφορά των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, ύψους 30 δισ. ευρώ, στη δέσμη PSI θα χρησιμεύσει ως κίνητρο για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή χρέους σε εθελοντική βάση» και καταλήγει ότι:

«Δύο εναλλακτικές λύσεις είναι εύλογες:

i) Μπορούν να δοθούν 30 δισ. ευρώ στους συμμετέχοντες κατόχους ομολόγων υπό μορφή βραχυπρόθεσμων χρεογράφων που θα εκδοθούν από το EFSF κατά τη στιγμή της ανταλλαγής χρέους. Αν υποτεθεί ότι το συνολικό ύψος των επιλέξιμων ομολόγων ανέρχεται σε περίπου 200 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. ευρώ θα αντιστοιχούν σε περίπου 15%. Οι συμμετέχοντες κάτοχοι ομολόγων θα λάβουν το υπόλοιπο 35% υπό μορφή νέων ομολόγων.

ii) 30 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια για τα νέα ομόλογα. Στο πλαίσιο της επιλογής αυτής, οι συμμετέχοντες κάτοχοι ομολόγων θα λάβουν νέα ομόλογα με ονομαστική αξία κατά 50% χαμηλότερη από την ονομαστική αξία των ομολόγων που προσφέρονται για ανταλλαγή χρέους. Τα 30 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την εγγύηση τμημάτων ή του συνολικού ποσού του αρχικού κεφαλαίου των νέων ομολόγων. Στη λήξη των νέων ομολόγων, η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να πληρώσει μόνο το ποσό το οποίο δεν είναι εξασφαλισμένο με τα 30 δισ. ευρώ».

To Γραφείο Τύπου