Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/01/2012

Τιμολόγια – φωτιά για τους δημότες, απόρροια της καταστρεπτικής πολιτικής και του Καλλικράτη - Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Β.Μουλόπουλου για τις ΔΕΥΑ

Νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους δήμους να απαλλάσσουν τις ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού από τα υπέρογκα τέλη και τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας στις δημοτικές παροχές ύδρευσης και αποχέτευσης προανήγγειλε στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Μουλόπουλου, το υπουργείο Εσωτερικών.

«Το πραγματικό πρόσωπο του "Καλλικράτη"ʼ βλέπουν οι δημότες στη χώρα, που βιώνουν την υπολειτουργία των οργάνων και των υπηρεσιών και ταυτόχρονα πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη και τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας», τόνισε στην τοποθέτησή του, ο Βασίλης Μουλόπουλος. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ενδεικτικά και λογαριασμούς ύδρευσης από δήμους της Κορινθίας και της Θεσσαλίας, όπου οι δημότες πληρώνουν τέσσερις φορές πάνω την κατανάλωση νερού, σε σχέση με οτιδήποτε πλήρωναν στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος τόνισε ότι παρόμοιο αίτημα υπάρχει από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, προκειμένου να υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στο πρότυπο των πολυτέκνων, για μερική ή ολική απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συγχέει κανείς θεσμικές μεταρρυθμίσεις με τη συγκυρία και τις οικονομικές δυσχέρειες ορισμένων δήμων. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει διαβούλευση με δημοτικές επιχειρήσεις, ώστε τα ειδικά τιμολόγια να διευρυνθούν και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν συνδέεται μόνο με τη δύσκολη, οικονομική κατάσταση, αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή του «Καλλικράτη».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, τόνισε ο Βασίλης Μουλόπουλος, σημειώνοντας ότι η χρεοκοπία αυτή βαραίνει τα νοικοκυριά των δημοτών που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον τέλη και έμμεση φορολογία.

Οι δύο τοποθετήσεις του Βασίλη Μουλόπουλου στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΑ/ΝΕΡΟ

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφιση του, ο Καλλικράτης αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπό του: εκχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους.

Μόνος στόχος είναι να απαλλάξει το κράτος από τις υποχρεώσεις του, με άλλοθι την αποκέντρωση.

Οι δήμοι είτε με άλλοθι τον Καλλικράτη είτε λόγω πραγματικής, οικονομικής ασφυξίας, προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών όπως είναι το νερό.

Τα επιπρόσθετα ειδικά τέλη και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, έχουν φέρει σε απόγνωση τους δημότες.

Το νερό, όπως και το ρεύμα, έχουν μετατραπεί από δημόσια αγαθά, σε μέσα φοροείσπραξης και τείνουν να γίνουν είδη πολυτελείας.

Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι πιο αδύναμοι οικονομικά και επιβαρημένοι.

Ο νόμος 1069/1980 δεν δίνει τη δυνατότητα στις ΔΕΥΑ και τα δημοτικά συμβούλια να απαλλάξουν, σε πρώτη φάση και πέρα από τις πολύτεκνες οικογένειες, τους άνεργους και τους νεόπτωχους, οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται με τις μνημονιακές πολιτικές.

Στην Πάτρα, για παράδειγμα, το ζητεί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Και σας ερωτώ κύριε υπουργέ, θα δώσετε τη νομοθετική δυνατότητα στους δήμους να απαλλάσσουν περισσότερες οικονομικά ασθενείς ομάδες από την καταβολή αυτών των τελών και τιμολογίων.

Και δεύτερον, τι προτίθεστε να κάνετε, για να υπάρξει εκ νέου σοβαρή και πλήρης απόδοση πόρων από την κεντρική διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ στην επίκαιρη ερώτηση για τις ΔΕΥΑ (δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης)

Κύριε Πρόεδρε.

Κύριε υπουργέ.

Πέρα από τα ωραία λόγια, η αλήθεια είναι ότι ο Καλλικράτης όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά την απαξιώνει ακόμη περισσότερο.

Αυτό είναι ορατό σε όλους τους Έλληνες.

Οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν, τα κονδύλια και οι πόροι μειώθηκαν.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Και εσείς οι ίδιοι έχετε παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα, στην τοπική αυτοδιοίκηση αναλογούν το 3,1% του ΑΕΠ και το 5,8% των δημόσιων δαπανών.

Και αυτό θεωρητικά, γιατί ούτε αυτό δίνεται.

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι, αντίστοιχα, 17,2% και 38,8%.

Την νύφη, την πληρώνουν οι δημότες, που καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και έμμεσα, τα χρέη των δήμων στις τράπεζες.

Συν, τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας.

Νοικοκυριά που πλήρωναν για κατανάλωση νερού, το πολύ 50 ή 60 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν το τετραπλάσιο ή το πενταπλάσιο.

Για του λόγου το αληθές, καταθέτω λογαριασμούς από τη Θεσσαλία και την Κορινθία.

Ο ΦΠΑ αγγίζει το ένα τρίτο των χρεώσεων.

Για παράδειγμα, στο λογαριασμό από δήμο της Θεσσαλίας, μόνο τα τέλη και η έμμεση φορολογία ανέρχονται στο ποσό των 139 ευρώ.

Είναι περίπου το ένα δεύτερο του λογαριασμού.

Και αυτά τα στοιχεία δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις.

Το ίδιο ισχύει σε δήμους ολόκληρης της επικράτειας.

Κύριε υπουργέ, επαναλαμβάνω, υπάρχουν δήμοι που επιδιώκουν και επιθυμούν εξαιρέσεις και τροποποιήσεις που να τους λύνουν τα χέρια, ώστε να μπορέσουν να ελαφρύνουν τις οικονομικά αδύναμες ομάδες.

Περιμένουμε να δούμε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όπως μόλις αναφέρατε στην τοποθέτησή σας.