Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/01/2012

Δήλωση Δ.Στρατούλη σχετικά με τους εκβιασμούς της τρόικας για ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και δραστικές μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εξής δήλωση σχετικά με τους εκβιασμούς της τρόικας για ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και δραστικές μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Κυβέρνηση, τρόικα και ΣΕΒ σφαγιάζουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος οδηγώντας τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση και το λαό σε απόλυτη εξαθλίωση.

«Η τρόικα, η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ έχουν βάλει στόχο να εξαφανίσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να ισοπεδώσουν τους μισθούς στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, να εξαερώσουν τις επικουρικές συντάξεις και να εξαφανίσουν το κοινωνικό κράτος, οδηγώντας τη χώρα σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και τα λαϊκά στρώματα στην φτώχεια, την ανεργία και στην απόλυτη εξαθλίωση.

Η σημερινή μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ακροδεξιάς και ο δοτός και μη εκλεγμένος από το λαό πρωθυπουργός της δεν έχουν καμιά λαϊκή νομιμοποίηση να «κινεζοποιήσουν» τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.

Η συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στο διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς για τις μειώσεις των μισθών είναι απαράδεκτη, γιατί δίνει στην τρόικα και στην κυβέρνηση το άλλοθι για να προχωρήσουν στο σφαγιασμό των μισθών.

Αυτός ο διάλογος είναι προσχηματικός και υποκριτικός εκ μέρους του κυρίως του ΣΕΒ, που δημόσια χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τις μισθολογικές περικοπές, ενώ στις συναντήσεις του με την τρόικα και την κυβέρνηση πιέζει για να παρθούν μέτρα σʼ αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή η συμπεριφορά του ΣΕΒ υπαγορεύεται από τα ιδιοτελή ταξικά συμφέροντα των επιχειρήσεων και μεγαλοβιομηχάνων μελών του. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι μειώσεις μισθών δεν θα ωφελήσουν καμιά «ανταγωνιστικότητα» αλλά τις τσέπες των εργοδοτών και την επιχειρηματική κερδοφορία.

Γιʼ αυτούς τους λόγους δεν είναι η ώρα για συμμετοχή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε τέτοιους στημένους διαλόγους, αλλά για ενωτική, μαζική και μαχητική δράση του και κινητοποίηση των εργαζομένων για να αποτρέψουν το σφαγιασμό των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων, για να φύγει η τρόικα και τα μνημόνια, αλλά και η κυβέρνηση που τα υπηρετεί και να αναδειχτεί από το λαό μια νέα αριστερή προοδευτική κυβέρνηση που θα σώσει το λαό από την πείνα και τη χώρα από την καταστροφή.»

To Γραφείο Τύπου