Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2012

Δήλωση Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την εξωτ. πολιτική και άμυνα, σχετικά με τις εξελίξεις στ Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο

Τρία πανίσχυρα αμερικανικά αεροπλανοφόρα έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μέρες στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για μια στρατιωτική επιθετική ενέργεια πολύ μεγάλη  για παιχνίδι εντυπωσιασμού. Τα αεροπλανοφόρα είναι τέτοιας ισχύς που μόνο σοβαρό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το θέμα. Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson (CVN-70) και το USS Abraham Linkoln (CVN-72) μαζί με τα πλοία που τα συνοδεύουν καταδρομικά, αντιτορπιλικά και φρεγάτες κλάσης Ticoderoga, Arleigh Burke και O.H. Perry.

Από την άλλη πλευρά ο κίνδυνος διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο είναι υπαρκτός και αυξανόμενος, πρώτα και κύρια με το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ αλλά και τον κίνδυνο να διευρυνθούν οι κίνδυνοι σε μια σειρά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Τα ανύπαρκτα δημοκρατικά δικαιώματα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η επίθεση καθεστώτων με κάθε μέσο στις προοδευτικές κοινωνικές και αριστερές δυνάμεις στο Ιράν, τη Συρία, το Ισραήλ, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, αποτελούν εστίες σοβαρών ταξικών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διενέξεων, όπου αταλάντευτα η Ριζοσπαστική Αριστερά έχει ταχθεί στο πλευρό των καταπιεσμένων και των εργαζομένων.

Η Γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζει με νέες αναδυόμενες δυνάμεις και οι ένδον-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται. Η Ελλάδα στερείται στρατηγικής και μιας  πολυδιάστατης εξωτ. πολιτικής που θα της εξασφαλίσει ένα ειρηνικό περιβάλλον, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο κα τη διεθνή συνθήκη της Θάλασσας, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής. Οι παραδοσιακές της σχέσεις με τον αραβικό κόσμο κλονίζονται και μετατρέπεται σε έρμαιο των Αμερικανό-Ισραηλινών στρατηγικών.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε στρατιωτική τυχοδιωκτική ενέργεια (κυρώσεις, στρατιωτικές ενέργειες) των Αμερικανό-Ισραηλινών κυριάρχων κύκλων, όπου δυστυχώς και πάλι η Ε.Ε. σύρεται ως ουραγός των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων. Η χώρα μας δεν πρέπει να μετατραπεί και πάλι σε ορμητήριο πολεμικών πράξεων που την μετατρέπουν σε συνένοχο. Μόνο πολιτική και ειρηνική μπορεί να είναι η όποια λύση στα πλαίσια της Διεθνούς κοινότητας και των οργανισμών της. Οι λαοί, και μόνο αυτοί, μπορεί να γίνουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των μεγάλων προοδευτικών αλλαγών σε χώρες που τους επιβάλλεται η βαρβαρότητα και οι πιο ακραίες αντιδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες επιλογές.

To Γραφείο Τύπου