Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/12/2002

Η 1η Δεκεμβρίου ημέρα αφιερωμένη στη δράση κατά του AIDS

1. Η ασθένεια που κατάργησε ταξικά, κοινωνικά και όπου γης σύνορα και βοήθησε την ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει ότι μπροστά στην απειλή του θανάτου όλοι είμαστε ίσοι, έχει ξεπεράσει τα όρια της νόσου και η επιδημία σήμερα αποτελεί μείζον παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα. Η επιστημονική αξιολόγηση των στοιχείων δείχνει πως η επιδημία παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι διανύουμε τα αρχικά στάδια εξέλιξης της νόσου.
Η συλλογική οργάνωση, δράση, γνώση και έρευνα είναι τα όπλα που διαθέτουμε.
Η μάχη που δίνεται για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που βιώνει η υποΣαχάρια Αφρική και άλλες υπανάπτυκτες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες, αφορά όλους/ες.

2. Στην πατρίδας μας το ΚΕΕΛ σταδιακά έχει αναδείξει το ρόλο του στην παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της νόσου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και λοιπά στοιχεία που αφορούν τη λοίμωξη στη χώρα, δίνουν κουράγιο για το μέλλον. Προϋποθέσεις για τη σωστή συνέχεια, η ένταξη της προσπάθειας σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο πανελλαδικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πρόληψης και Αγωγής Υγείας και η επαρκής Χρηματοδότηση.
Η ενημέρωση (γενικός πληθυσμός - σχολεία - ειδικές ομάδες πληθυσμού - μετανάστες κλπ) δεν αποτελεί έργο του ΚΕΕΛ, γι� αυτό και είναι επετειακού χαρακτήρα και τριτοκοσμική. Η απουσία ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας Φροντίδας - Πρόληψης και Αγωγής Υγείας είναι ολοφάνερη. Κανένα μπάλωμα και τσαλαβούτημα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Οι ευθύνες αγγίζουν το τραγικό - πότε επιτέλους οι υπεύθυνοι θα τις αναλάβουν;

3. Το ΚΕΕΛ έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού βασικά με την ενασχόληση με το ΑΙDS. Όχι τυχαία, διότι μόνο με αυτό ασχολείται. Τι γίνεται όμως με τις δεκάδες άλλες ειδικές λοιμώξεις για τις οποίες είναι υπεύθυνο; Οι ηπατίτιδες, οι λεϊσμανιάσεις και άλλες ειδικές λοιμώξεις με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, έχουν προσβάλλει άλλου θεού παιδιά; Απαιτείται άμεση χρηματοδότηση για επέκταση των δραστηριοτήτων του ΚΕΕΛ στο σύνολο του αντικειμένου για το οποίο συστάθηκε.

Το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου