Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/12/2002

Ευρωπαϊκό Φόρουμ Συνδικαλιστών της Αριστεράς

Στις 30/11- 1/12/02 η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στην πολιτική ομάδα GUENGL τόυ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργάνωσε με τη στήριξη του τμήματος Εργατικής Πολιτικής και του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, ευρωπαϊκό φόρουμ συνδικαλιστών της Αριστεράς, με θέμα: Κοινωνική Ευρώπη και Συνδικάτα. Στο Φόρουμ παρευρέθησαν και χαιρέτισαν:

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο εκπρόσωπος της Πρωτουβουλίας για τη δημιουργίας Ελληνικού Κοινωνική Φόρουμ Σωτήρης Μαρτάλης, ο εκπρόσωπος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς Γιάννης Μπανιάς, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΝΑλέκος Αλαβάνος και Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Πήραν μέρος στο Φόρουμ εκπρόσωποι από το PDS (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού) Γερμανίας, Συνδικάτα της Ιρλανδίας, Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς", Αριστερά Κόμμα Σουηδίας, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, ΑΚΕΛ και ΠΕΟ Κύπρου, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών, Αριστερές Φεμινίστριες, ΑΚΟΑ, Ευρωπαϊκό Κίνημα για την πλήρη απασχόληση, Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Εσθονίας, Αυστριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, ΚΕΔΑ.

Επίσης πήραν μέρος οι πανεπιστημιακοί: Σάββας Ρομπόλης (Πάντειο, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ), Γιάννης Κουζής (Πάντειο, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ), Γιάννης Πρωτονοτάριος (εκπρόσωπος Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΕΜΠ), Μάκης Σεφεριάδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Ρωμανιάς, οικομονολόγος, επιστημονικός σύμβουλός του ΙΝΕΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του ΣΥΝ από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα , Ομοσπονδίες- Επιτροπές Ανέργων. Το Φόρουμ αποφάσισε να προτείνει στα κόμματα που συμμετείχαν το παρακάτω κείμενο - απόφαση.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

>> Εμείς, πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη της Αριστεράς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που παρευρεθήκαμε στη διημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΝ στα πλαίσια της ομάδας GUENGL, υποστηρίζουμε την αντιστροφή της εξέλιξης στην Ευρώπη, ώστε να οδηγηθούμε σε μία κοινωνική Ευρώπη των ενισχυμένων εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε αντίθεση με τον σημερινό τρόπο οικοδόμησης, όπου κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη λογική και η αγορά υπερτερεί έναντι των κοινωνικών αναγκών.
Απαιτούνται σημαντικές αλλαγές, ώστε το πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης να έχει ως βασικά του κριτήρια την κοινωνική πρόοδο και την απασχόληση, με αντίστοιχη χρηματοδότηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους κι ενός μοντέλου πλήρους απασχόλησης μέσα από έναν ενισχυμένο κοινωνικό προϋπολογισμό και εθνικά προγράμματα.

>> Υπερασπίζουμε την ανάπτυξη των δημοσίων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με την ιδιωτική ασφάλιση.
Διαφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες λογικές που προωθούν την κυριαρχία των όρων αγοράς μέσα στο κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα. Προκρίνουμε το κοινωνικό έναντι του ατομικού.
Αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση και ενίσχυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και για τη διεύρυνση των δημοσίων δαπανών για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης.
Θεωρούμε επίσης ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει με δεσμευτικούς όρους η κατοχύρωση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η καθιέρωση ενός ελάχιστου κοινωνικά εγγυημένου εισοδήματος σε κάθε χώρα, ώστε σε συνδυασμό με ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης θα βοηθήσουν, ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

>> Με ανησυχία παρακολουθούμε την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη. Υπερασπίζουμε την ανάγκη έμπρακτης προώθησης της πλήρους και σταθερής απασχόλησης με ουσιαστικό περιορισμό των ελαστικών μορφών απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον. Αγωνιζόμαστε για πλήρη δικαιώματα και ίση μεταχείριση όσων εργάζονται με επισφαλή απασχόληση των νέων, των γυναικών, των μεταναστών.
Ειδικά για τις γυναίκες:
Διαπιστώσαμε την υστέρηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Την υστέρηση στην εξέλιξη, τη μεγαλύτερη ανεργία. Επίσης την μικρή συμμετοχή τους στα συνδικάτα και στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής ισότητας για τις γυναίκες.
Φιλοδοξούμε να προωθήσουμε καινοτομίες που θα θωρακίζουν και θα αναβαθμίζουν το εργατικό δίκαιο και διεκδικούμε αναβαθμισμένες και ποιοτικές παροχές στην παιδεία, την υγεία, την κατάρτιση και ασφάλιση των ανέργων. Θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις στην ανάπτυξη, ανανέωση και τη μαχητική στάση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη.

>> Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς, καθώς και αριστεροί συνδικαλιστές, εκτιμούμε ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί με καλύτερους όρους η επικοινωνία, η συνεννόηση ή, όπου επιτυγχάνεται ο συντονισμός, ώστε να υπάρχει πιο ουσιαστική παρέμβαση των αριστερών συνδικαλιστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε στα κόμματα της Αριστεράς να εξετάσουν τη λειτουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και συντονισμού. Προτείνουμε να εξετάσουμε αυτήν την προοπτική στα επερχόμενα μεγάλα γεγονότα: Συνταγματική αναθεώρηση. Συνέδριο Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Διαδήλωση Θεσσαλονίκης 2003, 2η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στο Παρίσι.


Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Συνδικαλιστών της Αριστεράς

Τις εργασίες του Φόρουμ άνοιξε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τον Προϋπολογισμό του Κράτους 2003

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, να σας καλωσορίσω σ ΄ αυτό το εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό διήμερο που έχετε οργανώσει. ΄Ένα διήμερο που πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου η συζήτηση εδώ στην Ελλάδα για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2003 φέρνει στο προσκήνιο όλα τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας μας.

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πολιτική μεγαλώνει τις αδικίες και τις ανισότητες. Μεγαλώνει την ακρίβεια και την ανεργία. Η κοινωνία εξαντλείται από τις πιέσεις της διαρκούς λιτότητας και η κυβέρνηση επιχειρεί με την πολιτική απάτη της δημιουργικής λογιστικής και του ψεύτικου προϋπολογισμού να ξεγελάσει την πραγματικότητα.

Είναι φανερό με αυτά που και σήμερα αποκαλύπτονται ότι η πραγματική σύγκλιση πάει για μετά 25 χρόνια. Μια ακόμη γενιά θα θυσιαστεί στον Μινώταυρο της σπατάλης, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της άδικης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Για το Κυπριακό

Αυτό το διήμερο κυριαρχείται και από τις εξελίξεις που αναμένονται στο θέμα της ένταξης της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Η θέση του ΣΥΝ είναι γνωστή. Η Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην Ε.Ε, πληροί όλες τις προϋποθέσεις, χωρίς κανένα πρόσκομμα, χωρίς καμία διπλωματική ή άλλη πολιτική επινόηση της τελευταίας στιγμής.

Η Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το κράτος της Κύπρου ενιαίο, ένα κοινό κράτος να είναι ισότιμο κράτος-μέλος και να μπορεί να λειτουργεί ως ισότιμο κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Για την Κοινωνική Ευρώπη

΄Εχουν ανοίξει τα ιδεολογικά, τα πολιτικά, τα πολιτισμικά και κοινωνικά μέτωπα που αμφισβητούν τα στερεότυπα, τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις του 20ου αιώνα, αναζητούν το ανθρώπινο πρόσωπο του 21ου αιώνα.

Διαψεύδονται από τις ίδιες τις εξελίξεις οι προπαγανδιστές της "ενιαίας σκέψης" και των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων. Και η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνο την Ευρώπη. Σε όλες τις ηπείρους πληθαίνουν οι κοινωνικές αντιστάσεις και σε μια σειρά χώρες οι εναλλακτικές διέξοδοι από τα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα κερδίζουν την πλειοψηφία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την μεγάλη νίκη της Αριστεράς στη Βραζιλία. Ανάλογα συμπεράσματα μπορεί να αντλήσει κανείς από την ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος που εκφράζει με το δικό του τρόπο την αυξανόμενη παρέμβαση της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών στις εξελίξεις και τη διαμόρφωση ενός κύματος αμφισβήτησης στις προσπάθειες να επιβληθεί στον κόσμο το αμερικανικό αυτοκρατορικό μοντέλο.

Κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού κόσμου είναι οι μεγάλες ανισότητές του, που συνεχώς διευρύνονται. Από τη μια υπάρχουν οι διεθνείς ανισότητες, με κύρια έκφρασή τους το εκρηκτικό χάσμα Βορρά-Νότου, αλλά από την άλλη οι λεγόμενες "κοινωνίες της αφθονίας" -όπως οι ευρωπαϊκές- βιώνουν μια πρωτοφανή αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας και των κάθε είδους κοινωνικών αποκλεισμών, που τροφοδοτούν τη γενικευμένη ανασφάλεια και τη διάχυτη αβεβαιότητα.

΄Οταν μιλάμε σήμερα για Κοινωνική Ευρώπη δεν μιλάμε απλώς για την υπεράσπιση του λεγόμενου "ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου", που απειλείται με κατεδάφιση από τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Μιλάμε για τον αγώνα να έρθει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής ενοποίησης η αλληλεγγύη, με ένα διευρυμένο πολυδιάστατο περιεχόμενο, που να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια αλληλεξάρτηση, αλλά και στην επείγουσα ανάγκη αντίστασης στη ραγδαία οικολογική υποβάθμιση. Μιλάμε, σε τελευταία ανάλυση, για το ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς για μια νέα Ευρώπη σ΄ ένα διαφορετικό κόσμο.

Ασφαλώς υπάρχουν και τα ιδιαίτερα μέτωπα για τη διεκδίκηση της κοινωνικής Ευρώπης, όπως εκφράζονται από τα κινήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την πλήρη απασχόληση, την μείωση των ωρών εργασίας σε 35 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών, την υπεράσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών, την κατοχύρωση ενός ελάχιστου εισοδήματος αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών κ.λπ.

Η μάχη για την Κοινωνική Ευρώπη δεν περιορίζεται μόνο στο κοινωνικό. Πρέπει να δοθεί και στο πολιτικό και στο θεσμικό επίπεδο.

Είναι μια κρίσιμη μάχη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχει δρομολογηθεί η μεγαλύτερη έως τώρα διεύρυνση της Ε.Ε., ένα βήμα κατ΄ αρχήν θετικό, αλλά με πολλές συνέπειες και δυσκολίες.

Καλούμαστε και στον τομέα αυτό να δράσουμε συντονισμένα. Επίσης, να παρέμβουμε συντονισμένα και στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης. να απαιτήσουμε να θεσμοθετηθεί η εγγύηση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων στο υπό διαμόρφωση "Σύνταγμα της Ε.Ε.".

To Γραφείο Τύπου