Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/12/2002

Δήλωση Ν.Κωνσταντόπουλου για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και ο Νίκος Χουντής, Υπεύθυνος Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, κ.Σαμπάϊο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε:

Διεύρυνση της Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι διπλωματικές πονηριές ή πολιτικές δολιχοδρομίες σαν κι αυτές, τις οποίες ανέπτυξε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, δεν θα περάσουν. Η ελληνική Βουλή δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία διεύρυνση χωρίς να συμμετέχει η Κύπρος. Η Κύπρος εξεπλήρωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και κάλυψε με τον καλλίτερο τρόπο όλα τα κριτήρια για να είναι σήμερα δικαιωματικά ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η Ε.Ε. οφείλει να είναι συνεπής με τον εαυτό της και να μην επιτρέψει προσκόμματα, εμπόδια ή επινοήσεις της τελευταίας στιγμής που θα αναβάλουν ή θα μεταθέσουν την ένταξη.

Η Κύπρος πρέπει να είναι ισότιμο μέλος, να λειτουργεί ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., να μπορεί να εφαρμόζει και να αξιοποιεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου να λυθεί με σκληρές διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Η άποψη ότι δεν έχει νόημα η ένταξη της Κύπρου ή ότι δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για την ένταξη της Κύπρου ουσιαστικά λέει ότι πρέπει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα, δηλαδή, μια διαρκής αβεβαιότητα και ανασφάλεια, με αποκρυστάλλωση της de facto διχοτόμησης.

To Γραφείο Τύπου