Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/01/2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ TOY ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

•    Το μνημόνιο πέτυχε

Μόνο που το μνημόνιο δεν ήταν σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, αλλά σχέδιο φτωχοποίησης των Ελλήνων. κατάργησης του κοινωνικού συμβολαίου, εκποίησης του δημόσιου πλούτου και εκχώρησης της λαϊκής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας στη διεθνή τοκογλυφία και στη διεθνή της κεφαλαιοκρατίας που μας κυβερνά.

Αυτό ήταν το σχέδιο και για αυτό υλοποιήθηκε στα κρυφά, στα μουλωχτά και ερήμην του ελληνικού λαού.

•    Αυτές τις μέρες το λεγόμενο PSI εξελίσσεται σε μεγάλη κλοπή των αποθεματικών των ταμείων και σε ωραίο πλιάτσικο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ιδιώτες ομολογιούχους

Αυτό είναι απαράδεκτο. Κάποιος πρέπει να πει στον κ. Παπαδήμο ότι δεν είναι πλέον αντιπρόεδρος στην ΕΚΤ, αλλά πρωθυπουργός και οφείλει να υπερασπίζεται όχι τα συμφέροντα των τραπεζών αλλά τα δικαιώματα του λαού.

Και κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι χρεοκοπία δε σημαίνει μόνο να μην έχουν λεφτά οι τράπεζες, αλλά και να καταρρεύσουν τα ταμεία και να μην έχουν να δώσουν για συντάξεις.

Η επιλογή τους για κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων χωρίς καμία πρόβλεψη για αποκατάστασή τους, σημαίνει διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, σημαίνει λεηλασία του μόχθου μιας ολόκληρης ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων στη χώρα και αυτό είναι εγκληματικό.

Και το ερώτημα είναι ποιος θα πάρει αυτή την επιλογή;

Μια κυβέρνηση που δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή;

Δεν είναι τυχαίο ότι αποσυντίθεται μια γιγαντιαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και παρουσιάζονται φαινόμενα τραγελαφικά, όπως χθες στη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και παίρνει μαζί του την κυβέρνηση του μνημονίου. Γελοιοποιούνται όταν λένε ότι δεν διάβασαν το μνημόνιο. Ανεκδιήγητοι είχαν μόνο 3 ώρες να διαβάσουν το μνημόνιο και τρείς μήνες προετοίμαζαν την απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Τώρα καταρρέουν και παίρνουν μαζί τους και τη μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση.

•    Προσπαθούν όμως να λεηλατήσουν πριν εγκαταλείψουν. Επιχειρούν με φτηνά κόλπα να πείσουν ότι η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.  Τους πιάσανε όμως με τη γίδα στην πλάτη. Αυτή η σφαγή πάει να επιβληθεί κατά τις υπαγορεύσεις της διαπλεκόμενης τραπεζοκρατίας και του ΣΕΒ.

Μας λένε ότι όλα πρέπει να τα κάνουμε για την ανταγωνιστικότητα. Και όταν λένε ανταγωνιστικότητα δεν εννοούν να εξάγουμε περισσότερο. Εννοούν να γίνουμε φτηνοί ως εργαζόμενοι για να έρθουν να επενδύσουν με προοπτική τεραστίων κερδών. Γι αυτό και επιμένουν στο μνημόνιο. Επιμένουν στην πολιτική που υποτιμά τους μισθούς και τις αξίες γης και επιχειρήσεων. Και αν αυτή η υποτίμηση μπλοκαριστεί δεν έχουμε αμφιβολία ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και στη νομισματική υποτίμηση.

•    Αυτή μας η πρόταση, η συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας έχει προκαλέσει συζητήσεις.

Προς στιγμή την αρνούνται ο Φώτης Κουβέλης και Αλέκα Παπαρρήγα. Ο ένας μας κατηγορεί για αντιευρωπαϊσμό και η άλλη για ευρωλιγουρισμό. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Αυτά είναι προσχήματα.

Απευθύνομαι και στους δύο. Και τους λέω. Ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω στο στόχο της σωτηρίας των κομμάτων μας και πολλά βήματα μπροστά στη σωτηρία του λαού.

Η αριστερά τώρα πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Όχι να δηλώνει ότι δεν έχει σημασία αν θα κυβερνήσει όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα, ούτε να γίνεται μαλακό μαξιλαράκι και Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το εκσυγχρονιστικό μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο.

Η αριστερά μπορεί να γίνει πρώτη πολιτική δύναμη. Δεν δικαιούται ο Σαμαράς τις 50 έδρες που του επιφυλάσσει ο εκλογικός νόμος. Να μη του τις χαρίσουμε.

Ας απαντήσουμε όλοι μαζί στις αθλιότητες περί κυβέρνησης των αρίστων. Ας κάνουμε τον εφιάλτη του Καρατζαφέρη πραγματικότητα.

Ας ενωθούμε στην προσπάθεια να γίνουν εκλογές και αυτές οι εκλογές να σημάνουν μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός μας. Ας υπερασπιστούμε μαζί τη δημοκρατία

Είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά.

Με πείσμα και με αισιοδοξία, με δράση στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων  να κάνουμε το δικό μας πολιτικό σχέδιο υπόθεση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Η ώρα για την πλατειά συσπείρωση και την μεγάλη ανατροπή είναι τώρα.

To Γραφείο Τύπου