Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/12/2002

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για δημοσκόπηση Metron

Σχολιάζοντας του τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει.

Το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας ήταν πυκνό από πολιτικές εξελίξεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η τρομοκρατία και το Κυπριακό, και, βεβαίως, υπήρξαν οι πολιτικές διεργασίες και τα αποτελέσματα που σημάδεψαν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε όλη τη χώρα.

Ως προς τον ΣΥΝ, το Γραφείο Τύπου εκτιμά ως θετικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης και σημειώνει:

1. Ο ΣΥΝ εμφανίζει μια σημαντική άνοδο της τάξης του 20% στην επιρροή του (από 3% σε 3,6%) και είναι το μόνο κόμμα που συγκεντρώνει ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από αυτό των βουλευτικών εκλογών (3,6% έναντι 3,2%) χωρίς, μάλιστα, να γίνουν αναγωγές σε σχέση με όσους δηλώνουν "λευκό, άκυρο, αποχή, δεν απαντώ" κλπ.

2. Ο ΣΥΝ εμφανίζει αύξηση συσπείρωσης (79% έναντι 60,9%) στους ψηφοφόρους του 2000 και ταυτόχρονα επιλέγεται από σημαντικό ποσοστό της ευρύτερης Αριστεράς και των νέων ψηφοφόρων (4%) και του ΠΑΣΟΚ (1,6%).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μέτρηση που καταδεικνύει ότι ο ΣΥΝ μπορεί να ψηφιστεί από 1 στους 3 ψηφοφόρους, έχοντας διευρυμένα όρια επιρροής και καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον σχετικό πίνακα.

3. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έχει, κατά τη μέτρηση, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής επιρροής και το μικρότερο ποσοστό αρνητικής επιρροής από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι σχετικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί από την προηγούμενη μέτρηση και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχει επιρροή σε ποσοστό 72,1% στον κόσμο της Αριστεράς.

4. Τέλος, σημειώνουμε ότι σε κρίσιμα θέματα, όπως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και το ζήτημα του Κυπριακού υπάρχει μία ουσιαστική έγκριση των απόψεων του ΣΥΝ.

To Γραφείο Τύπου